HULPVERLENERS VECHTEN VOOR LEVEN SLACHTOFFERS

Hartverscheurende taferelen
in de Stationsstraat

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Terwijl de brand zich uitbreidt, verzorgen hulpverleners de uit het pand bevrijde slachtoffers. Met hartmassage en mond-op-mondbeademing wordt gepoogd hun levens te redden. (Foto: Piet van Oers).

DOOR MARC CLEUTJENS

Enkele politieagenten laten de tranen de vrije loop. Meer dan drie kwartier hebben ze met collega’s van GGD en brandweer tevergeefs geprobeerd het leven te redden van de zes maanden oude Sanne. Even verderop, op de stoep voor de vroegere Reno Bar, vecht haar vierjarige broertje Remco voor zijn leven. Andere hulpverleners bekommeren zich over de zwaargewonde ouders Christian en Lisette, ze worden op straat gereanimeerd. Het jongetje overlijdt even later, zijn moeder sterft enkele uren later in het Catharinaziekenhuis te Eindhoven.

Het zijn hartverscheurende taferelen die zich afspelen voor de deur van café De Kom aan de Stationsstraat. Verspreid over het wegdek vechten tientallen hulpverleners voor het leven van de vier slachtoffers van een brand die is begonnen op de bovenverdieping van de woning naast het bekende Boxtelse café. Alleen een meisje van tweeëneenhalf, Karlijn, heeft het gered, ze is door vader Christian uit het brandende pand gehaald. Vervolgens is hij teruggekeerd om de rest van zijn gezin te redden, maar niet meer gesignaleerd.

Veel omstanders hebben de ernst van de situatie in eerste instantie nog niet in de gaten en kijken opvallend kalm naar het blussen van de brand. Plotseling komen brandweerlieden het pand uit gestormd. In korte tijd brengen ze eerst de twee kleine kinderen naar buiten, even later verschijnen ze met twee volwassenen. Het blijken de ouders van de kinderen. Alle slachtoffers zijn bewusteloos, andere brandweerlieden beginnen meteen met hartmassage en mond-op-mondbeademing.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen was voortdurend aanwezig bij de bluswerkzaamheden. Op de achtergrond vechten hulpverleners voor het leven van de slachtoffers. (Foto: Gerard Schalkx).

LEVENS REDDEN
Snel wordt duidelijk dat zich op deze zaterdagmiddag een ramp voltrekt in het stampvolle winkelgebied van Boxtel. Op een middag waarop inwoners massaal sinterklaascadeautjes kopen en de stemming opperbest is, dompelt de intense brand het dorp in diepe rouw. Steeds meer hulpverleners bereiken de rampplaats, ook het aantal brandweerwagens dat arriveert groeit gestaag. De Boxtelse brandweer krijgt assistentie van de korpsen uit ’s-Hertogenbosch en Haaren. Met een ladderwagen uit de Brabantse hoofdstad kan het vuur ook van bovenaf bestreden worden. Maar de brandbestrijding heeft in eerste instantie geen prioriteit, vertelt een woordvoerder van de politie ter plaatse. Het gaat om mensenlevens redden.

Wat de omstanders op dat moment niet kunnen zien is dat in het brandende pand een helse zoektocht gaande is naar de mensen die naar alle waarschijnlijkheid binnen zijn. Commandant Jasper Derks zal later zeggen dat de brandweer alleen wist dat zich tenminste een persoon in de woning zou bevinden. Alle aandacht is in eerste instantie gericht op het stoppen van de brand en het bevrijden van de slachtoffers. Als de brandweerlieden de slachtoffers uit het pand hebben gehaald en hebben overgedragen aan andere hulpverleners, zakken ze uitgeput en geëmotioneerd tegen de gevel van restaurant Le Marécage. De uitbaatster schenkt bekertjes vol met water, chique stenen karaffen doen dienst voor het lenigen van de dorst.

LEVENSBEDREIGEND
Afgeschermd door politieauto’s en een tent van de brandweer bekommeren trauma-artsen van de GGD zich over de slachtoffers. Naast hartmassage en kunstmatige beademing worden infusen aangelegd en worden hartdefibrillatoren aangevoerd. Met helikopters uit Nijmegen en Rotterdam worden traumateams ingevlogen. Ook de mensen van de huisartsenpost in ’s-Hertogenbosch zijn aanwezig. Medewerkers van de Dierenambulance dragen zorg voor de hond Rondo van de familie Heijmans die zich achter het brandende café bevindt.

De gespannen blikken van de hulpverleners verraden dat de situatie levensbedreigend is voor de slachtoffers. Terwijl het tweejarige meisje dat door haar vader is gered wordt opgevangen in een ambulance en naar een ziekenhuis in Veghel wordt gebracht, voeren de andere gezinsleden op straat een ongelijke strijd met de dood. Snel wordt duidelijk dat de twee kinderen niet meer te redden zijn. Huilend verlaten enkele hulpverleners de plek waar ze even daarvoor gevochten hebben voor hun leven. De brandweerlieden die voor Le Marécage toekijken lijken verdoofd.

De levensgevaarlijk gewonde ouders worden met ambulances afgevoerd naar ziekenhuizen in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Steeds meer omstanders beseffen dat de situatie ernstig is, ook omdat de sirenes blijven loeien en de ambulances met een politieordonnans door het drukke Boxtelse verkeer worden geloodst. Sommigen barsten in huilen uit als ze horen over het droeve lot van de kinderen. Burgemeester Jan van Homelen, die continu ter plaatse is en verantwoordelijkheid draagt voor de inzet van de hulpdiensten, spreekt van een ramp voor het gezin, de familie, de buurt én de Boxtelse gemeenschap.

Na de persconferentie in het gemeentehuis draagt het brandweerkorps van Haaren zorg voor het nablussen. In de Stationsstraat is het later die middag rustig. Het nablussen wordt slechts gadegeslagen door een handjevol mensen. Een inwoonsters legt al snel een bosje bloemen op de plek van de ramp. Uit de luidsprekers in het winkelgebied klinken nog steeds sinterklaasliedjes. Niemand schijnt ze te horen...

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De brand in de woning boven café De Kom is bijna geblust. Rechts kijkt burgemeester Jan van Homelen toe. (Foto: Gerard Schalkx).
8 december 2005

Print deze pagina

Terug