TRAUMAHELIKOPTERS LANDEN IN JAN KRUIJSENSTRAAT

Hulpdiensten rukken massaal uit
voor woningbrand

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bovenaanzicht van de brand in de Stationsstraat. Op de voorgrond is de tent zichtbaar waarin de slachtoffers werden gereanimeerd. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Hulpverleners van politie, brandweer en GGD zijn zaterdagmiddag 3 december massaal uitgerukt voor de brand bij café De Kom aan de Stationsstraat. Het vuur werd bestreden door de korpsen van Boxtel en Liempde, alsmede brandweereenheden uit ’s-Hertogenbosch en Haaren. De GGD Hart voor Brabant riep versterking op in verschillende delen van Brabant. Vanuit Nijmegen en Rotterdam werden traumahelikopters ingezet.

Het verkeer in het centrum van Boxtel zat zaterdagmiddag muurvast vanwege de brand in de Stationsstraat. Het was sowieso al erg druk in het centrum omdat vele mensen aan het winkelen waren voor het naderende sinterklaasfeest. De vele hulpdiensten die zich via de centrumstraten naar de plek des onheils spoedden, zorgden voor nog meer opstoppingen. ,,Er ontstond vertraging doordat mensen massaal richting het centrum kwamen en daarmee dus de verkeerde kant opreden”, aldus een politiewoordvoerder.

Volgens burgemeester Jan van Homelen, die vlot ter plaatse was, was snel duidelijk dat ’opgeschaald’ moest worden. Met name de GGD moest meer mensen inzetten. Volgens Van Homelen werd extra inzet gepleegd vanuit Tilburg en Eindhoven. Later bleek dat ook vanuit Breda, ’s-Hertogenbosch en Veghel ambulances werden opgeroepen. In totaal acht ambulances waren ter plaatse. Daarnaast was een voertuig van de huisartsenpost in ’s-Hertogenbosch aanwezig; ook de dienstdoende huisartsen van deze post waren gealarmeerd en naar Boxtel vervoerd.

LADDERWAGEN
De brandweer rukte kort na de melding om 12.48 uur uit met het eerste blusvoertuig. Volgens brandweercommandant Jasper Derks was op dat moment slechts bekend dat zich minstens een persoon in het brandende pand zou bevinden. Intussen werd een tweede brandweervoertuig ingezet. Ook werd de brandweer ’s-Hertogenbosch gealarmeerd. Dit korps komt volgens Derks direct in actie bij woningbranden; men beschikt over een grote ladderwagen die ingezet kan worden om het vuur van bovenaf te bestrijden. Ook het derde voertuig van de Boxtelse brandweer werd ingezet.

Later werd het brandweerteam van Liempde gealarmeerd. Ook de hulp van de brandweer van buurgemeente Haaren werd ingeroepen. Deze blusgroepen richtten zich later in de middag op het nablussen. De brandweerlieden van het korps Boxtel hadden zich op dat moment teruggetrokken in de kazerne aan de Brederodeweg. De brand heeft een diepe indruk achtergelaten bij de brandweerlieden, die getuige waren van een gezinsdrama. Niet alleen werden de vier slachtoffers door de brandweer uit het huis gehaald, ook was de brandweer intensief betrokken bij de reanimatie van de slachtoffers.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de slachtoffers van de brand in de Stationsstraat wordt gereedgemaakt voor transport naar het ziekenhuis. Op de voorgrond voert burgemeester Jan van Homelen overleg met de politie. (Foto: Piet van Oers).

HELIKOPTERS
De inzet van twee traumahelikopters was nodig om onder meer een trauma-arts ter plaatse te krijgen. De helikopters waren afkomstig van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Rotterdam. De helikopters landden op en nabij het braakliggend terrein aan de Jan Kruijsenstraat. De helikopters hebben volgens de politie geen slachtoffers vervoerd, maar werden ingezet om hulp en bijstand te verlenen aan de slachtoffers van de brand.

In een van de helikopters zat min of meer toevallig een arts die was gespecialiseerd in kindertraumatologie. Volgens Caspar van den Brandt, commandant van dienst bij de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), was het deze arts die leiding gaf aan de reanimatie van de twee kinderen. ,,Deze arts moest helaas het besluit nemen om te stoppen met de beademing omdat de kinderen waren overleden.”

Volgens Van den Brandt bleek het niet meer mogelijk de hartslag van de kinderen weer op gang te brengen. Dat lukte wel bij beide ouders, maar hun verwondingen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging waren te ernstig. Om die reden werd eerst de moeder en een dag later de vader klinisch dood verklaard, zo verklaarde de GHOR-commandant deze week.

De politie was met een groot aantal manschappen ter plaatse. Naast hulpverlening bekommerden de agenten zich om de afzetting van het gebied rond de rampplek. Direct nadat de vier slachtoffers uit de woning waren gehaald, werd het publiek teruggedrongen. De afzetting werd verplaatst in de richting van het Breukelsplein, het Stationsplein en de Rabobank in de Stationsstraat. Om nieuwsgierige toeschouwers het zicht te ontnemen, werd door de brandweer een grote tent opgezet. Verder moest de eigenaar van cafetaria ’t Klavertje de rolgordijnen sluiten. In de cafetaria hadden zich vele mensen verzameld die zicht wilden hebben op de brand.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de traumahelikopters landde in de Jan Kruijsenstraat en trok veel bekijks. (Foto: Piet van Oers).
8 december 2005

Print deze pagina

Terug