WILLY SCHELLEKENS IJZERWAREN KWART EEUW IN GEMONDE

’Deze winkel kan een dorp levend houden’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Willy Schellekens IJzerwaren aan de Dorpstraat in Gemonde bestaat deze maand 25 jaar. De ondernemer is trots op het jubileum. ,,Kleine zaken in dorpen zoals Gemonde zijn erg belangrijk, onder meer op het sociale vlak.”

Willy Schellekens IJzerwaren is een begrip in Gemonde. Terwijl in de loop der jaren de ene na de andere winkel uit het dorp verdween, bleef deze zaak bestaan en werd het assortiment zelfs verder uitgebreid om de Gemondenaren te blijven aantrekken. Deze maand bestaat de winkel 25 jaar.

Eigenaar Willy Schellekens kan zich nog goed voor de geest halen hoe hij met zijn zaak begonnen is. ,,Aan de Laan ten Habraken in Gemonde zijn mijn vrouw en ik 25 jaar geleden gestart, vanuit de garage. Daar hebben we steeds een stukje aangebouwd en verbouwd. Na vijftien jaar was het daar echter wéér te klein en toen hebben we dit pand aan de Dorpstraat erbij gekocht. De ijzerwaren, het gereedschap en de tuinafdeling hebben we toen hier naartoe verhuisd en thuis verkochten we de cadeau-, en huishoud- en schoolartikelen en het vuurwerk.”

Twee jaar geleden stopte Schellekens met de verkoop van vuurwerk. ,,Dit vanwege de vuurwerkramp in Enschede en de daaropvolgende strengere regelgeving. Voor kleine zelfstandigen zoals wij is dat de bottleneck geweest om te moeten stoppen. Helaas.” Dat was tevens een van de redenen om in 2003 de winkel aan de Laan ten Habraken te sluiten en het hele assortiment over te verhuizen naar het pand aan de Dorpstraat. ,,De belangrijkste reden was echter dat ik een poosje met mijn gezondheid heb gesukkeld. En omdat mijn vrouw en ik wat ouder worden en beide locaties bezet moesten hebben, ontstond er een probleem als er iemand uitviel.”

BREED PAKKET-ZAAK
In de huidige winkel aan de Dorpstraat heeft Schellekens een enorm divers assortiment. Hij verkoopt bloembollen, kaarten, diervoer, speelgoed, verf, gereedschap, lampen, werkschoenen, laarzen en beeldjes. ,,Een breed pakket-zaak”, noemt hij het glimlachend. Het aanbod lijkt geenszins meer op dat waarmee hij 25 jaar geleden begon in de Laan ten Habraken. ,,Dat bestond alleen uit gereedschappen en ijzerwaren, loodgietersartikelen en elektro.”

Wat was de achterliggende gedachte om het aanbod in de loop der jaren zo enorm uit te breiden? ,,Dat is zo gegroeid omdat er in de loop der jaren steeds meer winkels verdwenen uit dit dorp”, verklaart Schellekens. ,,De fietsenmaker is weggegaan, de winkels met huishoudelijke en cadeauartikelen, de speelgoedzaak, de elektrowinkel en wat bloemenzaken. Om dat iedere keer weer een stukje op te vangen, heb ik ons assortiment vergroot. Want als klanten voor dergelijke zaken buiten het dorp moeten, loop ik het gevaar dat ze daar ook andere boodschappen daar gaan doen.”

Hij probeert dus op deze manier de Gemondse klanten in Gemonde te houden. ,,En dat is tot op heden heel goed gelukt, samen met de dorpswinkel van Harry Geerts. Nu de dorpswinkel enkele jaren geleden is afgehaakt, wordt het een stuk moeilijker voor ons om te overleven.” Hij legt uit: ,,Een dorp als Gemonde is eigenlijk te klein voor zo’n zaak als deze. Gelukkig echter hebben we nogal wat klanten in Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Boxtel en Liempde.”

SOCIAAL VLAK
Schellekens is van mening dat de landelijke overheid veel meer zou kunnen doen voor dorpswinkels als de zijne. ,,De overheid houdt meer rekening met de grote zaken dan met de kleine. Ik denk juist dat de kleine zaken in dorpen zoals Gemonde heel erg van nut zijn, ook op het sociale vlak. En ook de geringe afstand naar een winkel toe is heel belangrijk. Bij het maken van bestemmingsplannen en voorzieningen die in dit verband voor een kleine dorpsgemeenschap nodig zijn, staat men daar niet genoeg bij stil.”

Desondanks ziet de ondernemer de toekomst van Schellekens IJzerwaren zonnig in. ,,Voorlopig kunnen de Gemondenaren, als onze gezondheid het toelaat, nog zeker de komende jaren op mij en mijn vrouw rekenen. Wat er na ons zal gebeuren weten we uiteraard niet, maar we doen ons best om deze zaak in Gemonde draaiende te houden. Een winkel als deze houdt het dorp levend.”
24 november 2005

Print deze pagina

Terug