RAAD VAN BESTUUR TRAKTEERT BEWONERS

Zorggroep Elde pronkt weer met kwaliteitslabel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kleinschaligheid van Sint-Jozef in Esch is de grote kracht van het woonzorgcentrum, zo stelt centrumhoofd Jan Brands. Met vier andere centra van de Zorggroep Elde krijgt Sint-Jozef volgend jaar het zilveren kwaliteitslabel.

Vijf woonzorgcentra van de Zorggroep Elde ontvangen in het voorjaar van 2006 het zilveren kwaliteitslabel. Het gaat om de Boxtelse zorgcentra Emmaus, Simeonshof en Molenweide alsmede De Vlaswiek in Liempde en Sint-Jozef in Esch. Met het kwaliteitslabel ontvangen de woonzorgcentra een keurmerk dat vooral voor zorgverzekeraars een belangrijk toetsingsinstrument is.

Alle bewoners van de zorgcentra van Zorggroep Elde werden deze week getrakteerd vanwege het behalen van het zilveren kwaliteitslabel. Voorzitter Thijs Meulemans van de raad van bestuur benadrukt dat het kwaliteitslabel pas in maart of april uitgereikt zal worden, maar dat de inspecteurs een positief advies hebben afgegeven. Niets lijkt de uitreiking van het kwaliteitslabel dus in de weg te staan. ,,Ik ben vooral erg trots omdat de primaire zorg zo goed is beoordeeld", reageert Meulemans. ,,De zorg, de dienstverlening en de bejegening van cliŰnten zijn bij de controleurs in zeer goede aarde gevallen en dat is compliment aan onze medewerkers."

Meulemans erkent dat met het behalen van het zilveren kwaliteitslabel niet de hoogste waardering is behaald. Zorgcentra kunnen ook voor goud gaan. ,,Wij hebben gestreefd naar zilver of goud en zijn heel tevreden dat er zilver is uitgekomen. Wil je goud halen, dan moet je echt op alle details voor honderd procent scoren." Welke scores de woonzorgcentra van de Zorggroep Elde hebben behaald kon Meulemans deze week nog niet zeggen. Hij is in afwachting van een definitief rapport.

De voorzitter van de raad van bestuur stelde dat het kwaliteitslabel iedere drie jaar wordt uitgereikt. De centra die nog niet beschikken over zo'n label, te weten centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel en de zorgcentra De Beemden en Beekvliet in Sint-Michielsgestel, gaan in 2006 of 2007 aan de slag om het label te behalen. ,,Op termijn willen we alle huizen voorzien van het kwaliteitslabel", aldus Meulemans.

KLEINSCHALIG
Het nieuws over de toekenning van het kwaliteitslabel is enthousiast ontvangen in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Esch, dat met dertig bewoners een van de kleinste zorgcentra is binnen de Zorggroep Elde. Centrumhoofd Jan Brands is in zijn nopjes omdat het kwaliteitslabel aangeeft dat de zorgcentra binnen de Boxtelse zorggroep nog steeds op de goede weg zijn. ,,De toetsing is zeer intensief en werkelijk alles wordt door de controleurs ge´nspecteerd", vertelt Brands.

Naast een beoordeling van de veiligheid wordt bekeken met welke protocollen gewerkt wordt en op welke wijze zorgdossiers worden aangelegd. ,,Alle geledingen binnen het woonzorgcentrum zijn doorgelicht en bijna iedereen wordt ge´nterviewd, van directie tot technische en facilitaire dienst. Ook mensen die toevallig op de gang lopen krijgen vragen voorgeschoteld", stelt het centrumhoofd van Sint-Jozef.

Brands noemt de kleinschaligheid van het Essche woonzorgcentrum als een van de sterke punten. ,,In sommige grote huizen bestaat de kans dat mensen elkaar niet kennen. In Esch is dat onmogelijk omdat hier maar dertig mensen wonen. In de grote huiskamer heerst altijd heel veel sfeer." Het centrumhoofd geeft aan dat ook het relatief kleine zorgcentrum in Esch binnenstebuiten is gekeerd door de inspecteurs. ,,Het is goed dat Sint-Jozef is gekoppeld aan een grotere organisatie. Vandaag de dag zou het niet meer mogelijk om als klein zorgcentrum zelfstandig te draaien en te voldoen aan alle voorschriften. Krachtenbundeling binnen de Zorggroep Elde werpt dan vruchten af."
24 november 2005

Print deze pagina

Terug