BEWONERS IN JANUARI NAAR MOLENSTRAAT

’Ongelofelijk, wooncomplex Cello staat er echt’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur-bestuurder Maria Voets van Woonstichting Sint-Joseph en directeur Leo van Beek van Cello zoeken in een ’molenbrood’ de sleutel van het nieuwe wooncomplex aan de Molenstraat. Met deze sleutel werd het complex officieel opgeleverd.

Annette van der Horst hoefde niet na te denken toen ze gevraagd werd een appartement te kiezen in het nieuwe wooncomplex van Cello aan de Molenstraat. Zonder blikken of blozen koos ze voor een woning op de tweede verdieping, met uitzicht op de Sint-Petruskerk én de Dommel. ,,Als je iets van Boxtel wilt zien, is dit het mooiste plekje”, zegt Annette.

Met vijftien andere cliënten van gehandicaptenzorginstelling Cello neemt Annette op 9 januari haar intrek in de nieuwbouw die na vele jaren vol tegenslag is gerealiseerd op de plek waar vroeger de Boxtelse brandweerkazerne stond. De meeste bewoners verhuizen luttele meters en verlaten hun onderkomen kamers in het complex aan de Baroniestraat; één bewoonster verruilt Haarendael in Haaren voor Boxtel.

,,Ik woon nu twee jaar aan de Baroniestraat”, vertelt Annette als ze een rondleiding verzorgt door haar appartement. Daarvoor woonde ze bij haar ouders. ,,Ik ben blij dat ik nu mijn eigen woning krijg, met een keuken en een plek waar ik mijn slaapkamer kan inrichten. Aan de andere kant zet ik mijn bank en de televisie.” Ook bewoner Rinus van Hoof is in zijn nopjes met de nieuwbouw. Met zijn 76 jaren is hij de oudste bewoner; Van Hoof woont al 34 jaar aan de Baroniestraat. ,,Ik kijk uit in de Molenstraat en woon op het mooiste plekje”, vindt hij.

PIJN EN ELLENDE
Directeur-bestuurder Maria Voets van Woonstichting Sint-Joseph en directer Leo van Beek van Cello verrichten de openingshandeling van het wooncomplex. Voets vertegenwoordigt de woonstichting die uiteindelijk de bouw voor haar rekening nam en de appartementen zal verhuren aan Cello.

Kort voor de openingshandeling - een harde knal, confetti en het loslaten van ballonnentapijt in de vorm van een molen – herinnert directeur Van Beek aan de moeizame totstandkoming van het wooncomplex. ,,Oud-directeur Henk van de Spijker van Cello kwam net aanlopen en zei letterlijk ’Het staat er écht!’. En zo is het maar net. Want eerlijk is eerlijk, dit project heeft veel pijn en ellende veroorzaakt.”

Van Beek vertelt dat de bewoners aan de Baroniestraat beschikken over de slechtste woonvoorziening van Cello. ,,Het is al vaker gezegd, dat complex is absoluut niet meer geschikt om mensen te huisvesten. Maar straks krijgen de bewoners het mooiste complex van Cello.” Directeur-bestuurder Voets deelt zijn mening en strooit met complimenten richting alle betrokkenen. Over de belangstelling voor de drie koopappartementen die het complex eveneens telt is ze optimistisch. ,,Een uur geleden heb ik het eerste appartement verkocht.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joop van Orthen van Bouwbedrijf Van de Laar overhandigt symbolisch een workshop schilderen aan een van de toekomstige bewoners van het Cello-complex aan de Molenstraat.

HEERLIJK WONEN
Het wooncomplex aan de Molenstraat is een ontwerp van architect Hans van Stekelenburg, die eerder dit jaar al het door hem ontworpen complex Rentmeester mocht opleveren. Van Stekelenburg spreekt van een moeilijke aanloopperiode. ,,Bij architect Piet Snijders hing vroeger een krantenknipsel aan de muur met de tekst ’Wie iets moois wil creëren, moet pijn lijden’. Nu weet ik wat dat betekent.”

De architect stelt zich altijd verbaasd te hebben over deze plek in hartje Boxtel. ,,Op deze mooie locatie stond een brandweerkazerne en was een parkeerterrein. Deze plek is bij uitstek geschikt om heerlijk te wonen.” Met de sloop van de brandweerkazerne is daarvoor ruimte gekomen. En in plaats van peperdure appartementen aan de Dommel, is door de ontwikkelaars gekozen voor woningen voor gehandicapten. Het wekt de verbazing van menig bezoeker. ,,Je zou verwachten dat een gemeente hier huizen van acht of negen ton zou bouwen”, klinkt het. ,,Gelukkig is het dit geworden.”

Joop van Orthen van bouwbedrijf Van de Laar heeft voor de bewoners van het wooncomplex een cadeau meegenomen. Van Orthen overhandigt hen een workshop schilderen, die met dankbaarheid in ontvangst wordt genomen. ,,Nu kunnen jullie zelf een kunstwerk maken om in je nieuwe huis aan de muur te hangen.”

Tijdens de eerste rondgang door het wooncomplex valt ook de aanwezigheid van twee brandweerlieden op. Brandweerman Leo Veroude en oud-korpslid Rini van Oirschot bewonderen de gangen en de woningen van het nieuwe complex. ,,Ik vind het heel leuk dat we zijn uitgenodigd. Sinds 1954 heeft hier de brandweerkazerne gestaan. Ik heb op deze plek sinds 1969 veel lief en leed gedeeld. Het is bijzonder om terug te zijn en te zien dat het zo mooi is geworden.”

Annete van der Horst heeft geen oog voor alle gasten. Met haar ouders en een paar kennissen bewondert ze haar appartement. Juist voor haar raam meandert de Dommel richting de brug in de Mgr. Wilmerstraat. De met frisse geeltinten aangeklede keuken nodigt uit om het eerste kopje koffie te zetten. Het is nog wel een beetje stoffig. ,,Hier kan ik mooi mijn naam inschrijven. Zo, nu is dit huisje echt van mij.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Annette van der Horst schrijft haar naam in het stof op het aanrecht van haar nieuwe appartement aan de Molenstraat.




24 november 2005

Print deze pagina

Terug