UNIEKE PROEF VOOR EXCURSIE OP INTERNET

Virtuele wandeling door dorpskom Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op tal van plekken langs de cultuurhistorische as werden met behulp van digitale camera’s panoramafoto’s gemaakt, zoals hier aan de Burgakker nabij de Levensschool.

De cultuurhistorische as tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen kan binnenkort ook op internet bewandeld worden. Deze week is een begin gemaakt met de vervaardiging van een digitale wandeling, die onder meer via de website van de gemeente Boxtel te maken zal zijn. Het veelbesproken plan De Croon, dat volgend jaar gerealiseerd moet worden aan de westzijde van de Markt, wordt alvast in de wandeling opgenomen.

Adviseur Rob Compter van het Eindhovense bedrijf Digiplan voerde deze week de regie over het project dat over enkele weken moet leiden tot de eerste digitale wandeling door Boxtel. Op tal van plekken langs de cultuurhistorische as werden met behulp van digitale camera’s panoramafoto’s gemaakt, die internetgebruikers in staat zullen stellen een blik van 360 graden op Boxtel te werpen. ,,Eerder hebben we zo’n project gedaan in natuurgebied De Biesbosch. Het is verbluffend om zo’n mooi gebied achter een beeldscherm in vogelvlucht te bekijken”, vertelt Compter.

In Boxtel maakt de adviseur van Digiplan een tamelijk kleinschalig project. Het is, zo benadrukt hij, een bescheiden demonstratie van de uitgebreide mogelijkheden die er zijn om wandelingen te digitaliseren en virtueel beschikbaar te krijgen op internet. ,,Je kunt ons werk zien als een pilotproject. We hebben hoge verwachtingen en hopen natuurlijk dat de gemeente Boxtel de cultuurhistorische as in de toekomst verder in beeld wil brengen.” Compter verwacht dat de verwerking van de deze week gemaakte foto’s enkele weken in beslag zal nemen.

De panoramafoto’s werden gemaakt met camera’s die op een uitschuifbaar statief waren gemonteerd. Variërend in hoogte tot maximaal twaalf meter werd de volledige cultuurhistorische as tussen Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen in beeld gebracht. ,,Met de camera’s kan ingezoomd worden in de straten. Zowel horizontal als verticaal zijn er tal van mogelijkheden om met behulp van de computer een verkenning te maken in de dorpskom van Boxtel.”

INZOOMEN
De virtuele wandeling laat straatbeelden zien, maar biedt ook de mogelijkheid om in te zoomen op bijzondere panden en gevels. Compter: ,,Vanuit de lucht kan ingezoomd worden op een deel van het gebied. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via de website door Boxtel te navigeren. Aan de hand van de panoramafoto’s kunnen wandelingen door Boxtel gemaakt worden.” Op verzoek van de gemeente worden toekomstige gebouwen in de virtuele wandeling opgenomen. Zo worden de schetsen van plan De Croon aan de Markt opgenomen in de digitale excursie.

De adviseur van Digiplan uit Eindhoven werkt in zijn project samen met enkele studenten van SintLucas. Het bedrijf werkt al zo’n 25 jaar met stagiaires van de Boxtelse vakinstelling, die is gehuisvest aan de cultuurhistorische as en oog heeft voor het straatbeeld. SintLucas restaureerde recentelijk de vroegere Witte Paters-villa en knapte de Levensschool op. ,,De studenten kunnen zich bij ons bekwamen in communicatie- en presentatietechnieken en houden zich nu vooral bezig met driedimensionale beelden”, vertelt Compter.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een twaalf meter hoog statief werden maandag panoramafoto's gemaakt op de Markt. De foto's worden gebruikt voor een virtuele wandeling door Boxtel.
24 november 2005

Print deze pagina

Terug