VERKOOP ZESDE HARRY POTTER-BOEK VAN START

Uilen, zwarte hoeden en toverdrankjes
in Elckerlijc

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De prijswinnaars van een lookalike-wedstrijd poseren met professor Perkamentus.

Boekhandel Elckerlijc werd vrijdagnacht omgetoverd tot een waar tovenaarsfestijn. De verkoop van het zesde deel van de Harry Potter-serie, Harry Potter en de Halfbloed Prins, mocht om klokslag twaalf uur middernacht verkocht worden. Speciaal voor de verkoop van dit boek waren verschillende personages van de tovenaarsschool aanwezig. Ook de bezoekers waren vaak mooi uitgedost...

. Bij het verschijnen van het vijfde boek (Harry Potter en de Orde van de Feniks) organiseerde de Boxtelse boekhandel ook al een Harry Potter-nacht. ,,Dit is ons zo goed bevallen dat we besloten hebben het bij het uitkomen van deze editie weer te doen”, vertelt medewerkster Saskia Boleij. ,,Om klokslag twaalf uur begint de verkoop van het boek. Verder zijn er studenten van de TU Eindhoven aanwezig die wat proefjes doen. Ook zijn er acteurs van Boxtheater die rollen spelen van verschillende personages uit de boeken, zoals professor Perkamentus, professor Anderling, professor Zwamdrift en mevrouw Pleister.”

Voor de deur van Elckerlijc staat een stagiaire van Zweinsstein een drankje uit te delen dat ervoor moet zorgen dat mensen kleiner worden. ,,Ze moet nog veel leren hoor”, vindt een meisje. ,,Het drankje ruikt naar schimmel met zweetvoeten.”

Eenmaal binnen zit de docente waarzeggerij, Sybilla Zwamdrift, met kaarten en een bakje met theeblaadjes. ,,Jij hebt een uilenkaart getrokken, dat betekent dat jij post krijgt”, vertelt ze tegen een jongen. ,,Hou de brievenbus dus goed in de gaten.” Een meisje dat theeblaadjes laat lezen, komt er minder goed af: ,,Jij gaat een boek lezen binnenkort, maar je gaat het boek niet winnen”, luidt de voorspelling. En daar laat Zwamdrift het bij: ,,Verder ga ik niets zeggen.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het eerste exemplaar van deel 6 van Harry Potter arriveert per uilenpost in boekhandel Elckerlijc.

UILENPOST
Kim Lammers (13) is een echte Harry Potter-fan. ,,Ik ben heel benieuwd hoe het nieuwe boek is”, zegt ze. ,,Ik heb tot nu toe alle boeken gelezen. Ik vind ze wel spannend, maar niet te eng. Ik ben best wel fan van Harry Potter en de boeken, op internet kijk ik ook vaak op sites erover. Morgen ga ik meteen beginnen met lezen.”

Even later staat Kim een lijst in te vullen met vragen over de boeken. Vragen als: 'Wat is een faunaat?’ en 'Met welke Zwerkbal-speler gaat Hermelien naar het schoolfeest?’ weet ze vlot te beantwoorden. Als Linda Dankers (11) op deze laatste vraag het verkeerde antwoord invult, legt Kim uit waarom ze het fout heeft. ,,Ze weet er veel van hè”, vindt haar moeder. ,,Waren de boeken voor school ook maar zo geschreven!”

Linda is ook een behoorlijk grote Potter-fan. Ze ziet er uit als een tovenaar met een hoge zwarte punthoed op. ,,Ik heb alle boeken gelezen”, vertelt ze. ,,En nu gaan we straks deel zes kopen, ik ben benieuwd maar ik weet al wel een beetje wat er gaat gebeuren. Toen deel vijf uitkwam, zijn we hier ook geweest en dat vond ik zo leuk dat we nu weer zijn gegaan.”

Ineens vliegt er een uil door de winkel: ,,Uilenpost!”, roepen de medewerkers van Elckerlijc in koor. En inderdaad, onderaan de poten van de uil hangt een brief voor professor Anderling. De aanwezigen kunnen een brief schrijven voor een van de docenten van Zweinstein en deze per uilenpost laten bezorgen. Regelmatig vliegt de sneeuwwitte uil dan ook door de winkel en moeten de bezoekers bukken omdat de uil anders best eens te vroeg zou kunnen landen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spannende chemieproeven markeren de presentatie van het zesde deel van Harry Potter bij boekhandel Elckerlijc op de Markt.

RENNEN
Eindelijk is het middernacht. Eerst wordt onder alle aanwezigen een gratis boek verloot. Dat wordt ook per uilenpost bezorgd en diverse mensen wrijven achteraf met een pijnlijk gezicht over hun hoofd. ,,Ik kreeg het boek tegen me aan”, lacht een jongen. Nummer 107 is de gelukkige en heeft als eerste deze avond een Potter-boek in handen.

Dan is het aftellen geblazen en om klokslag twaalf uur rennen alle aanwezigen naar het verkooppunt om hun boek af te halen. Er vormen zich lange rijen voor de kassa, sommigen hebben meer dan drie boeken in hun handen. ,,Het is best dik”, vindt een moeder. ,,Maar het ziet er mooi uit, morgen ga ik het met de kinderen lezen en ik denk dat ik zelf vannacht al een begin maak met het boek. Even testen of het niet te eng is...”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Drie tienermeiden laten de toekomst voorspellen door een waarzegster.
24 november 2005

Print deze pagina

Terug