ERIK VAN AARLE ONDERNEMER VAN HET JAAR

’Ik ken Boxtel beter dan Sint-Oedenrode’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Erik van Aarle (links) beoordeelt de werkzaamheden in een van de montagehallen van zijn bedrijf aan de Koppenhoefstraat in Boxtel. Rechts staat medewerker Rienie van der Heijden.

Erik van Aarle (40) uit Olland is zaterdag in Nijnsel uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar in de gemeente Sint-Oedenrode. Van Aarle is mede-eigenaar van het gelijknamige houtbedrijf aan de Ollandseweg in Sint-Oedenrode en geeft al bijna een jaar leiding aan Van Aarle Bouwmaterialen aan de Koppenhoefstraat in Boxtel. Vooral de succesvolle bedrijfsuitbreiding in Boxtel droeg bij aan de uitverkiezing. ,,Het is een lot uit de loterij.”

De bloemen en felicitatiekaartjes stromen binnen in de Boxtelse vestiging van Van Aarle aan de Koppenhoefstraat. Bijna een jaar geleden legde de ondernemer uit Olland de basis voor een succesvol draaiende nevenvestiging in Boxtel en konden de sombere verhalen over het faillissement van voorganger Van der Pasch worden uitgegomd. ,,We hebben snel orde op zaken kunnen stellen en het is fijn dat klanten dit bedrijf weer weten te vinden”, vertelt Van Aarle in de modern ingerichte showroom.

De jury van de Rooise ondernemersprijs toonde veel waardering voor de risicovolle stap die Van Aarle zette door een failliet bedrijf in buurgemeente Boxtel over te nemen. Met de nodige lef mikte het in 1928 door Carel van Aarle opgerichte familiebedrijf op de gang naar Boxtel, waar de firma Van der Pasch in financiële problemen was gekomen en een ondergang onontkoombaar leek. ,,Wij waren het kleine bedrijf dat een grote onderneming met een goede naam wilde overnemen”, blikt Van Aarle terug.

MARKT IN BOXTEL
De in Sint-Oedenrode bejubelde ondernemer vertelt dat zijn bedrijf al vele jaren plannen smeedde voor uitbreiding toen verhuizing naar Boxtel in beeld kwam. ,,Uitbreiding aan de Ollandseweg is moeilijk en elders in Sint-Oedenrode is weinig bedrijfsgrond beschikbaar. Bovendien zijn er heel veel gegadigden. De gemeente stelde voor om te verkassen naar Schijndel of Veghel, maar onze markt ligt juist in Sint-Oedenrode en Boxtel.” Lachend: ,,Vooral Boxtel was en is een belangrijke markt voor ons. Ik heb jarenlang heel veel materialen in Boxtel afgeleverd. Ik ken Boxtel beter dan Sint-Oedenrode.”

Om die reden zocht Van Aarle naar uitbreidingsmogelijkheden in Boxtel. Nadat in het najaar van 2004 werd gestart met de overnamegesprekken, kon al op 3 januari 2005 de poort geopend worden van het bedrijf aan de Koppenhoefstraat. Naast houtbedrijf groeide de firma uit tot een leverancier van uiteenlopende bouwmaterialen en werden met succes contacten gelegd met aannemers in de regio. ,,We zijn nu in staat alle materialen te leveren waarmee een complete woning neergezet kan worden, inclusief de afwerking van de tuin”, zegt Van Aarle niet zonder trots.

De ondernemer merkt dat de uitbreiding richting Boxtel vruchten afwerpt. ,,Klanten die ons in Boxtel bezoeken, maken eerder de overstap naar onze vestiging in Sint-Oedenrode. De klanten die in Sint-Oedenrode komen, kiezen heel gemakkelijk voor een gang naar Boxtel. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” De komende tijd wil hij vooral trachten beide bedrijven nog beter in balans te brengen, zodat evenwicht ontstaat. ,,Vanuit die positie kunnen we onze groeimogelijkheden verder gaan verkennen”, stelt Van Aarle.

Het bedrijf heeft echter al een duidelijke positie in de bouwwereld veroverd. In opdracht van bouwbedrijf en projectontwikkelaar Heijmans werd gewerkt in een grote woonwijk in Rosmalen. En recentelijk werden de dertig zonnewoningen aan de Huygensstraat in de Boxtelse wijk In Goede Aarde voorzien van houten panelen. ,,We profiteren van de groeiende vraag naar hout in nieuwbouwprojecten”, erkent Van Aarle. In Boxtel werd gewerkt met hout dat voldeed aan het FSC-keurmerk. ,,Dat betekent dat alleen hout wordt gebruikt dat kan rekenen op goedkeuring van het Wereld Natuur Fonds en verbonden is met verantwoord bosbeheer.”

WOLMANZOUTEN
Van Aarle zag zijn bedrijf de laatste twaalf maanden fors groeien. Stonden een jaar geleden slechts zes vaste medewerkers op de loonlijst, momenteel heeft de Rooise ondernemer 26 mensen in vaste dienst. Belangrijk is de montageploeg die dag in dag uit op bouwprojecten aanwezig is en onder meer werkzaam was in de wijk In Goede Aarde. ,,Soms is het zo druk dat we extra mensen moeten inhuren.”, vertelt Van Aarle.

Een uitdaging voor de toekomst is volgens de ondernemer de verkoop van hout en houtproducten via internet. Via de website www.houtweb.nl brengt Van Aarle tuinhuisjes, tuinhoutproducten, speeltoestellen, vloeren en constructiematerialen aan de man. Een gat in de markt, mede doordat gebruik wordt gemaakt van een geavanceerd betalingssysteem. Automatisering is ook een toverwoord voor de toekomst. ,,Niet om medewerkers de deur te wijzen, maar om de werkomstandigheden verder te verbeteren”, benadrukt Van Aarle. ,,Automatisering zal in ons geval betekenen dat de arbeidsomstandigheden verbeteren en we efficiënter gaan werken. Onze producten worden bovendien nog beter.”

Zorgelijk noemt hij de oneindige juridische procedures waarin hij al vele jaren verwikkeld is. Met buurman Van Rooij wordt al jarenlang op het scherpst van de snede gevochten over de aard van de bedrijfsactiviteiten aan de Ollandseweg in Sint-Oedenrode. Van Aarle respecteert dat burgers gebruik maken van hun rechten, maar vindt dat de bedrijfsvoering ernstig wordt belemmerd doordat continu tijdrovende en kostbare procedures moeten worden gevoerd. ,,In ons geval durf ik te stellen dat modernisering en toepassing van nieuwe en milieuvriendelijke werkwijzen zijn belemmerd doordat we door al die procedures steeds weer worden teruggeworpen.”

Van Aarle benadrukt dat zijn bedrijven er alles aan doen om maximaal milieuvriendelijk te werken. Beschuldigingen over de schadelijke verduurzaming van hout met wolmanzouten, zoals onlangs ook in deze krant geuit door Jan Juffermans van De Kleine Aarde, verwijst hij naar het rijk der fabelen. ,,Als mensen zich goed in de materie verdiepen, zullen ze merken dat wolmanzouten al geruime tijd niet meer gebruikt worden. Ik heb contact gezocht met Juffermans om met hem in debat te gaan, maar hij belt maar niet terug. Het is jammer dat hij niet reageert omdat ik graag wil uitleggen hoe onze werkwijze is.”

POTJE BIER
Tijdens de uitreiking van de ondernemersprijs in Nijnsel ontving Van Aarle een cheque van 2.500 euro. Hij heeft direct een bestemming gevonden voor het geld. ,,Ik schenk de cheque aan het IVN in Sint-Oedenrode, dat uitkijktorens wil bouwen in het Dommeldal. ”Eerder was de ondernemer ook al betrokken bij natuurprojecten. Zo deed hij mee aan een project om langs de Dommel ooievaarsnesten te plaatsen. De palen werden door Van Aarle geleverd, ook de nesten werden door het Rooise bedrijf gemonteerd.

Hoewel de ondernemersprijs vooral een erkenning is van het werk van Van Aarle, beschouwt de ondernemer de onderscheiding vooral als een teamresultaat. Om die reden kocht hij zaterdag tijdens een veiling van de Lionsclub een rondleiding bij bierbrouwer Bavaria in Lieshout. ,,De directeur van Bavaria vond het erg leuk dat juist de ondernemer van het jaar zijn kavel kocht. En ik heb een ideale bestemming gevonden voor een geweldig personeelsfeest. We hebben de prijs met z’n allen verdiend en nu kunnen we samen een potje bier gaan drinken.”
24 november 2005

Print deze pagina

Terug