VEILIGHEID TER DISCUSSIE NA FATAAL ONGEVAL

Bewoners Baroniestraat eisen snelle aanpak ’racebaan’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ’Wij zijn geschokt en verdrietig’. De bewoners van de Baroniestraat hebben een krans geplaatst op de plek waar de 76-jarige Marietje van de Sande vorige week dodelijk verongelukte.

Bewoners van de Baroniestraat hebben met afschuw gereageerd op het dodelijk ongeval dat woensdag 9 november in hun straat is gebeurd. Ze vinden dat de straat snel veiliger moet worden. ,,Door al dat asfalt oogt de straat als een racebaan.”

Ter hoogte van de Heilig Hartkerk werd een 76-jarige vrouw geschept door een 19-jarige automobilist. De vrouw overleed daags na het ongeval aan haar verwondingen. De politie buigt zich nog altijd over de schuldvraag en deed vorige week uitgebreid onderzoek. Met name de remsporen van de auto werden opgemeten omdat buurtbewoners hebben aangegeven dat de auto veel te hard reed.

Vrijdag 11 november hebben bewoners van de Baroniestraat een krans gelegd op de plek van het ongeval. Deze werd gemarkeerd met enkele oranje pionnen. Initiatiefneemster was Birgitte Dito die de ernstig gewonde vrouw mee heeft verzorgd. Met andere straatbewoners is ze er welhaast van overtuigd dat de bestuurder van de auto te hard gereden heeft. ,,Die mevrouw stak bij mij voor de deur de straat over en was al bijna aan de overkant toen ze werd geschept. Ik zag ze door de lucht vliegen. Ze kwam achter de auto op de weg terecht." Ze spreekt van een schokkende ervaring.

Dito ontkent dat de vrouw plotseling de weg zou hebben overgestoken, zoals vorige week werd gemeld. De politie berichtte dat de bestuurder heeft verklaard dat hij hard heeft geremd en geclaxonneerd, maar dat een aanrijding niet te voorkomen was. De politie bevestigde deze week dat verschillende getuigen hebben verklaard dat de automobilist de maximumsnelheid flink zou hebben overtreden. Of dat daadwerkelijk zo is moet onderzoek van de technische recherche uitwijzen, zo benadrukte politiewoordvoerder Bart van der Westen. Zo’n onderzoek duurt vaak geruime tijd.

BLOEMENKRANS
Met een groep straatbewoners is donderdagavond geld ingezameld voor de aanschaf van een grote bloemenkrans, die in de loop van vrijdag op de plek van het ongeval is neergelegd. Verder zijn de bewoners in overleg over acties richting gemeente en politie. ,,Het worden beslist harde acties", voorspelt Dito, die woedend is over de aanhoudende overlast van hardrijders in de Baroniestraat. ,,Onze straat is gewoon een doorgangsroute waar vrachtwagens en grote landbouwtractoren doorheen gaan. Levensgevaarlijk voor al die kinderen die hier wandelen en fietsen."

Dito zegt namens de straatbewoners dat er heel snel iets moet gebeuren. ,,Het zebrapad bij de school moet veel beter zichtbaar worden, er moeten flitskasten komen en de maximumsnelheid moet omlaag naar 30 kilometer per uur. Als er niets gebeurt, vallen er beslist meer slachtoffers." Met anderen heeft Dito straatgenoot en raadslid Jan de Leijer van Boxtels Belang benaderd en de bezorgdheid geuit. ,,Hij heeft beloofd de kwestie aan de orde te stellen in de eerstvolgende commissievergadering Ruimtelijke Zaken. Daar zullen wij als bewoners ook gebruik maken van het inspreekrecht om aandacht te vragen voor dit probleem.”

ONDERZOEK
De Leijer, zelf bewoner van de Baroniestraat, geeft aan dat niet alleen de verkeerssituatie in de Baroniestaat onderzocht moet worden. ,,Als Boxtels Belang zouden we graag zien dat ook de Breukelsestraat tussen de kruising met de Tongersestraat en de Baroniestraat wordt meegenomen. Ook hier is sprake van een gevaarlijke situatie.” De fractie zal een gesprek aanvragen met wethouder Wim van Erp en wil bovendien andere partijen benaderen om de kwestie op de politieke agenda te zetten.

,,Natuurlijk wordt de Baroniestraat bekeken in de discussie van de grootschalige infrastructuur, maar het mag niet zo zijn dat plaatselijke problemen niet verholpen kunnen worden totdat er een oplossing voor heel Boxtel is”, stelt De Leijer. ,,Dit soort zaken moeten ook separaat behandeld kunnen worden.”

Het raadslid van Boxtels Belang pleit voor de aanleg van fietsstroken in de Baroniestraat; de suggestiestroken bieden onvoldoende veiligheid aan de vele fietsers die van de straat gebruik maken. ,,Kiezen voor fietspaden betekent dat er een smallere rijstrook komt en daarmee kan de snelheid automatisch omlaag.” De Leijer stelt dat de Baroniestraat voor automobilisten oogt als een racebaan. ,,Dat komt doordat de weg in het verleden geasfalteerd is. Vroeger lagen er klinkers en dat is visueel veel beter.”

Hij erkent dat de Baroniestraat een drukke straat is waar ’gevoelsmatig’ te hard wordt gereden. ,,Of het zo is kan ik niet zeggen, maar het lijkt er wel op. Als ik bij mijn huis de straat wil inrijden valt het niet mee om ertussen te komen. Iedereen heeft er blijkbaar moeite mee om even te wachten. Het is echt zo’n straat waar haast de boventoon voert en iedereen op weg is van wonen naar werken of omgekeerd.”
17 november 2005

Print deze pagina

Terug