CONCIËRGE JRL DRINGT DOOR TOT HALVE FINALE

Uurtje vrij? Stemmen op Henry van Houtum!

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Conciërge Henry van Houtum (tweede van links) zingt mee met zijn Henry van Houtum Promotie Ploeg, die bestaat uit de tweeling Ties en Rens Vervoort (gitaar), Teun Verstegen (percussie) en Hayk Vervoort (drums). Op de foto onbreekt Eric Hoogendam.

Hij is vriend’lijk... en geniaal,
de GVR... van Roald Dahl.
Je hoort het goed... dit is geen grap,
Want hij is reuze... reuzeknap.

De leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum zijn helemaal in de ban van de wedstrijd Conciërge van het Jaar 2005. Henry van Houtum, een van de drie conciërges van het Boxtelse lyceum aan de Grote Beemd, is met zes andere collega’s doorgedrongen tot de halve finale. De voorbije weken kreeg hij via internet, e-mail en MSN duizenden stemmen. En beschikt hij zelfs over een Henry van Houtum Promotie Ploeg en een Henry van Houtum Promotie Plaat. Alle details over een uit de hand gelopen grap...

Van Houtum blijft rustig over alle media-aandacht die hij de voorbije weken kreeg. Niet alleen de regionale media volgen de wedstrijd Conciërge van het Jaar 2005 op de voet, ook landelijk wordt de wedstrijd in de gaten gehouden. Scholieren in heel Nederland volgens via allerlei websites en communities op internet de stemming en zetten hun complimenten over hun favoriete conciërge op de digitale snelweg. ,,Ik beschouw het als een stukje waardering voor mijn werk”, zegt Van Houtum tijdens de opnamen van de promotieplaat die hij deze week met zijn team opnam. ,,Daarnaast is het leuke reclame voor de school. Het is voor het Jacob-Roelandslyceum een prima onderwerp om in het nieuws te komen.”

De Boxtelse scholier Rens Vervoort is de initiatiefnemer van de aanmelding van conciërge Van Houtum. ,,Ik hoorde van de wedstrijd en heb even op internet gekeken. Toen heb ik eigenlijk meteen besloten om Henry op te geven.” Dat gebeurde zonder overleg, Van Houtum had in wezen geen keus. Rens, grinnikend: ,,We hebben heel snel een promotieteam samengesteld en voordat we het in de gaten hadden was de campagne geboren.” Het team bestaat naast Rens Vervoort uit zijn broers Ties en Hayk, Teun Verstegen en Eric Hoogendam. Van Houtum geniet stilletjes van de vele complimenten die de leerlingen via internet lanceren.

GEEN SINTERKLAAS
Op www.conciergevanhetjaar.nl staan honderden, misschien wel duizenden steunbetuigingen. ,,Ach, sommige berichtjes moet je niet zo serieus nemen”, lacht de conciërge. ,,Maar andere boodschappen zijn welgemeend en doen me goed. Ze geven aan dat mijn werk gewaardeerd wordt.” Uit een aantal berichtjes zou opgemaakt kunnen worden dat Van Houtum het niet altijd zo nauw neemt met de regeltjes. Laatkomers die aankloppen bij zijn leerlingenloket zouden wel erg vaak op clementie kunnen rekenen. ,,Overdreven”, vindt Van Houtum. ,,Ik kan best streng zijn als dingen vernield worden of rotzooi gemaakt wordt. Ik ben heus geen Sinterklaas.”

Met dank aan de Henry van Houtum Promotie Ploeg is de halve finaleplaats van de conciërge het gesprek van de dag. De bovenbouw van het Jacob-Roelandslyceum geniet van de ludieke aanpak, de brugklassers vinden de wedstrijd ronduit spannend. Dat Van Houtum zoveel stemmen via internet kreeg, is terug te voeren op een intensieve promotiecampagne. ,,We hebben de website van de conciërgewedstrijd op alle computers van de school als startpagina ingesteld. Iedereen die de computer aanzet, kon meteen stemmen op Henry”, vertelt Hayk Vervoort.

Met posters en flyers werden leerlingen ook opgeroepen om hun stem uit te brengen. En de scholieren waren niet te beroerd om alle vrije uurtjes te gebruiken om naar het computerlokaal te gaan en zoveel mogelijk stemmen uit te brengen op hun conciërge. ,,Op een bepaald moment heeft een groep leerlingen de hele middag vrijgenomen om te kunnen stemmen. Urenlang hebben we steeds nieuwe hotmail-accounts aangemaakt om weer een stem uit te kunnen brengen.” Dat riekt toch naar fraude? ,,Ach welnee”, zucht Hayk Vervoort. ,,Dat hebben alle scholen gedaan die aan de wedstrijd meedoen.”

RAPTEKST
Deze week maakte de NCRV bekend dat Henry van Houtum een van de zeven halve finalisten is. Er kan niet meer op de conciërge gestemd worden; nu moet Van Houtum zelf aan de bak, gesteund door zijn promotieteam. Onlangs schoof hij al aan in het 3FM-programma Buzz, dat de wedstrijd mee organiseert. ,,Ik moest in het kort iets over mezelf vertellen en bovendien een vraag beantwoorden”, vertelt Van Houtum. ,,Na tweemaal drie minuten waren we klaar en konden we weer weg uit Hilversum.”

Vandaag, donderdag 17 november moesten alle halve finalisten met hun team een loflied opnemen waarin hun conciërge wordt gelauwerd. In huize Vervoort werd koortsachtig gewerkt aan de bewerking van een raptekst, die werd ingezongen op muziek van het nummer ’The fruit’ van deejay en muzikant Sander Kleinenberg. Twee coupletten zijn opgenomen bij dit artikel. Van Houtum moest een deel van de zang voor zijn rekening nemen. ,,Een hele klus”, pufte de conciërge in de ’opnamestudio’. ,,Ik ben helemaal niet muzikaal en heb bovendien nog last van een keelontsteking.” De koortjes namen de leden van het promotieteam voor hun rekening.

De komende dagen wordt duidelijk of Van Houtum kan doordringen tot de finale. Als het loflied in de smaak valt van de jury, stoomt de Boxtelse conciërge direct door naar de eindstrijd. Anders wacht een nieuwe opdracht. Op 11 december wordt bekendgemaakt wie zich Conciërge van het Jaar 2005 mag noemen. Van Houtum blijft er rustig onder en concentreert zich op het leerlingenloket dat hij dagelijks bemant. De onderlinge verstandhouding met zijn twee collega-conciërges is niet vertroebeld. ,,Frank Gloudemans was ook aangemeld, maar kreeg slechts elf stemmen. Peter van der Made kreeg maar één stem. Die werd trouwens aangemeld door mijn zoon Tim.”

Blijf altijd koel... dat is mijn motto
en alert... dus let maar op jo.
Loop niet te sollen... en toon respect,
Als je dit lied op 3FM checkt.
17 november 2005

Print deze pagina

Terug