SCHOOLLEIDING GRIJPT WEER ADEQUAAT IN

SintLucas opnieuw getroffen door gaslek

Bij vakinstelling SintLucas in Boxtel is maandag 14 november opnieuw een gaslek ontstaan. Nadat woensdag 9 november tijdens werkzaamheden bij de school door de gasleiding geboord werd en de school ontruimd moest worden, moesten alle studenten en medewerkers het gebouw deze week opnieuw snel verlaten na een melding van een gaslek. Dit keer kon de brandweer het gebouw al snel vrijgeven.

Volgens de Boxtelse brandweercommandant Jasper Derks kwam de melding van het gaslek binnen rond kwart voor negen. ,,Opnieuw ging het om werkzaamheden in de omgeving van het schoolgebouw. De gasleiding was verlegd. Het gaslek is ontstaan bij het opengraven van de nieuwe leiding", aldus Derks.

,,Acht minuten na de melding waren we ter plaatse met een hulpverleningsvoertuig en een tankautospuit, om acht minuten over negen was het probleem verholpen. De vorige keer hebben we lang moeten wachten op de komst van Essent, maar dat was nu niet nodig. We wisten exact welk gedeelte van de gasleiding afgesloten moest worden, waardoor het gas zich niet verder kon verspreiden. Essent heeft later het probleem met de gasleiding verholpen."

Derks is blij met de wijze waarop de schoolleiding heeft gehandeld bij beide gaslekken. ,,Complimenten voor SintLucas. Het gebouw was opnieuw snel ontruimd en men heeft opnieuw geen enkel risico genomen. Dat is ook heel verstandig, want gas blijft een gevaarlijk goedje."

TRAKTATIE
Bestuursvoorzitter Walther Tibosch van SintLucas was in eerste instantie boos toen hij hoorde dat bij het schoolgebouw opnieuw sprake was van een gaslek. ,,Maar daarna zijn we weer snel overgegaan tot de orde van de dag. Ik vind het vooral vervelend voor de studenten en de medewerkers dat het onderwijsproces weer stilgelegd moest worden."

Aannemer Barten uit Den Bosch was maandagochtend in de weer met de riolering bij het gebouw van SintLucas. Tibosch: ,,De riolering was kapot en moest gerepareerd worden. Tijdens graafwerkzaamheden werd de gasleiding geraakt. Dat gebeurde bij het graven van een nieuwe sleuf voor de riolering", aldus Tibosch.

Nadat duidelijk werd dat SintLucas weer door een gaslek getroffen was, volgde dezelfde procedure als een week eerder en werd het gebouw meteen ontruimd. ,,Op dat moment was dertig tot veertig procent van de studenten en medewerkers in het gebouw. De overige studenten hebben we laten weten dat ze terecht konden in het voormalige pand van de Witte Paters of de Levensschool, maar omdat daar niet voor iedereen plaats is, zijn studenten ook het dorp ingegaan", aldus Tibosch.

,,De afspraak was dat ze na een uur terug zouden komen. Gelukkig was het probleem snel verholpen toen de hoofdkraan eenmaal dichtgedraaid was. Toch duurt het dan nog een tijdje voordat iedereen weer aan het werk kan. Wanneer er een gaslek is, moet de stroom uitgeschakeld worden. Als het probleem verholpen is, moeten alle computers weer opgestart worden, waar toch ook weer een half uur tot drie kwartier mee gemoeid is."

Tibosch verwacht geen verdere problemen meer rond de werkzaamheden. ,,Alle sleuven zijn dichtgemaakt. De hoofdaannemer heeft beloofd om maandag een geste te doen. Dat gebeurt in de vorm van een traktatie aan alle studenten en medewerkers van SintLucas omdat we in korte tijd twee keer met een gaslek te maken hebben gehad. In totaal praat je dan over achthonderd tot negenhonderd mensen. Ik zeg niet wat de traktatie is, maar het is in ieder geval wel erg lekker."
17 november 2005

Print deze pagina

Terug