DELEGATIE BEZOEKT FRANKRIJK

Esch haalt Europese banden aan in Cissé

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon Roijers uit Esch (eerste van links) en gemeenteraadslid Thijs Reijnen (tweede van rechts) oogsten met twee Fransen saffraan. In elk bloemetje zitten drie draadjes saffraan. Roijers en Reijnen maakten deel uit van een gezelschap van in totaal 25 personen uit Esch die van 28 tot 31 oktober in het Franse Cissé verbleven. (Foto: Helma van Drunen, gemeente Haaren).

Vorig weekeinde bezocht een groep van ruim twintig personen uit Esch de Franse gemeente Cissé in het kader van een bilaterale uitwisseling. Het ging hierbij om personen die in mei van dit jaar nauw betrokken zijn geweest bij de grote manifestatie die in het kader van het Europees Trefpunt in Esch plaatsvond, waaronder gastgezinnen, bestuursleden en leden van werkgroepen. Het gezelschap uit Esch werd in Frankrijk aangevuld met de gemeenteraadsleden Thijs Reijnen (Samenwerking '95) en Cor Brekelmans (CDA).

Voorzitter Theo Douma van Stichting Esch, Trefpunt in Europa kijkt met een tevreden en voldaan gevoel terug op het verblijf van vrijdag 28 tot maandag 31 oktober in Cissé, de plaats waar volgend jaar ook de grote jaarlijkse manifestatie gehouden wordt. ,,Cissé is een zelfstandige plattelandsgemeente met ongeveer 2.500 inwoners die in de buurt van de stad Poitiers gesitueerd is, een plaats die driehonderd kilometer ten zuiden van Parijs ligt. De burgemeester van de gemeente Cissé heeft er overigens een baan bij, ze is namelijk ook leraar in het voortgezet onderwijs. Op uitnodiging van de mensen uit Cissé hebben we daar een paar dagen doorgebracht bij gastgezinnen", aldus Douma.

TEGENBEZOEK
Saillant detail was dat families uit Esch die in mei als gastgezin gefungeerd hadden voor Franse delegatieleden nu een tegenbezoek brachten aan hun gasten van toen. ,,In totaal werden wij ondergebracht bij twaalf tot dertien gastfamilies. Dat gebeurde tot volle tevredenheid van de mensen uit Esch. De ontvangst en het verblijf was prima en precies zoals je verwacht met uitgebreide maaltijden en lange tafelsessies. We hadden daarom tijdens het eten veel tijd om met elkaar te praten". aldus Douma.

Hij vervolgt: ,,Gelukkig spraken de meeste mensen in ons gezelschap Frans, van een beetje en met handen en voeten communiceren tot uitstekend. Dat was maar goed ook want de Fransen zelf kunnen nauwelijks andere talen spreken. We hebben het behalve over het leven in Cissé ook over Nederlandse zaken als de moord op Theo van Gogh en Mohammed B. gehad. In Frankrijk zijn ze heel goed op de hoogte van deze nieuwsfeiten."

Na de aankomst in Frankrijk werden de gasten uit Nederland vrijdag 28 oktober ontvangen in het gemeentehuis, waarna in de avonduren een diner volgde bij de gastgezinnen. Eén dag later stond onder meer een rondleiding bij een wijnhuis in de plaats Neuville op het programma.

Douma: ,,Zaterdag hebben we in de middaguren Poitiers bezocht, een fantastisch mooie oude stad met veel monumenten als kerken en ook musea. In de stad wonen ongeveer 100.000 mensen, waaronder 20.000 studenten; het is een echte studentenstad. In de avonduren dineerden verschillende gastgezinnen en gasten samen."

Zondag 30 oktober konden de gastgezinnen en hun Nederlandse gasten zelf iets ondernemen, die dag was vrij te besteden. Douma: ,,Wij hebben een rondtocht gemaakt ten noorden van Cissé door het wijngebied, langs de Loire. We hebben onder meer grotwoningen bezichtigd en gegeten in een restaurant dat ingebouwd was in een grot. Ook hebben we een abdij bezocht. Zondag 30 oktober stond in de avonduren het gezamenlijke afscheidsdiner op het programma, dat tot een uur of een 's nacht duurde. De volgende ochtend vertrokken we weer naar Esch."

PLEZIER
Ook Xaveer van Lokven (42) uit Esch beleefde veel plezier aan het verblijf in Cissé. Tijdens de manifestatie in mei in Esch fungeerde hij met zijn vrouw Maike als gastgezin voor twee Deense jongens en een Zweeds meisje, waar ze nog steeds contacten mee onderhouden. Nu waren de rollen omgedraaid en brachten Van Lokven en zijn vrouw het weekeinde door bij Pierre en Yvette Rosin in Frankrijk.

,,We zijn echt heel gastvrij onthaald door Pierre en Yvette. Het grappige was dat Yvette en Maike beide werkzaam zijn op een sociale academie, wat meteen een band schiep. Pierre bleek als hobby schilderen te hebben en zelf een niet onverdienstelijk kunstenaar te zijn, die binnenkort zelfs gaat exposeren in het nabijgelegen Poitiers. Maike en ik zijn zelf ook kunstliefhebbers. Met zijn vieren hebben we in het weekeinde een bezoek gebracht aan Poitiers en naast kerken ook galeries bezocht."

OP PAD
Van Lokven en zijn vrouw ondernamen vooral veel samen met hun gastgezin en minder met de groep. ,,We hebben wel met alle deelnemers een bezoek gebracht aan een wijnhuis en op de laatste avond gezamenlijk gedineerd, maar verder gingen we vooral op pad met Pierre en Yvette. Samen met hen hebben we ook nog een rondtocht gemaakt door het gebied. Ik vond Cissé zelf niet zo'n mooie plaats. Het was er heel uitgestrekt en plat, met veel akkerbouw en op de ene plek een aantal huizen en iets verderop weer wat huizen. Maar de omgeving is wel heel fraai. Als je een kwartiertje gaat rijden, kom je in de bossen terecht en kom je onder meer ook abdijen tegen."

Saillant detail is dat de Nederlandse gasten een bekende Franse gewoonte overnamen, namelijk het gebruik om elkaar te kussen bij een begroeting. ,,Als de mensen elkaar daar op straat of ergens anders tegenkomen geven ze elkaar een kus. Wij Nederlanders namen dat op een gegeven moment over. Als we elkaar zagen, kusten we elkaar ook, al wisten we niet precies of we het dan een keer, twee keer of zoals in Nederland drie keer moesten doen", lacht Van Lokven. ,,We konden ons in de gesprekken met Pierre en Yvette aardig in het Frans redden, hoewel het communiceren af en toe met handen en voeten ging.”

Hij vervolgt: ,,Daarnaast zijn we veel te weten gekomen over hun leef-, werk- en woonomstandigheden. Buiten de Franse gebruiken om lijkt hun leven eigenlijk veel op het onze, alleen is het werk daar meer geďntegreerd in het leven dan bij ons. We hebben in ieder geval afgesproken om contact te houden met elkaar; bijvoorbeeld als wij op vakantie gaan in Frankrijk kunnen we een tussenstop maken. Terugkijkend vond ik het een ontzettend leuke ervaring, vooral door het intensieve contact met Pierre en Yvette. Ik kan het iedereen aanraden.”
10 november 2005

Print deze pagina

Terug