GEANIMEERDE GEZICHTEN TIJDENS ONDERNEMERS TROFEE

Samenwerken staat voorop tijdens bedrijvendag

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Advocaat Carel Snijders (midden) van Snijders en Toemen Advocaten is samen met zijn collega’s creatief bezig tijdens de schildercursus van kunstenaar Ad Verstijnen.

De Boxtelse bedrijvendag, die zaterdag plaatsvond in het Vmbo-College, was veel meer dan de uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee. De organiserende Juniorkamer Dommelland had aan het evenement ook een presentatie bij de bedrijvenstands en een sporttoernooi verbonden. Daar zat ook een idee achter. Organisator Tom Ouwens van de Juniorkamer: ,,Boxtelse bedrijven moeten veel meer samenwerken.”

,,We zijn als Juniorkamer Dommelland met deze verkiezing begonnen omdat we vinden dat de verbondenheid tussen de bedrijven in Boxtel onderling veel beter kan”, legt Ouwens uit. ,,Op dit moment werkt bijna iedereen voor zich. Netwerken is daarom het doel van vandaag. Boxtel miste zo’n verkiezing als deze.”

Hij vervolgt: ,,De deelnemers worden beoordeeld op visie, strategie, ondernemerschap en innovatief vermogen. De deelnemers zijn begonnen met het schrijven van een goed en duidelijk persbericht over hun eigen bedrijf. Hierin moest nieuwswaarde zitten. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Ze hadden er bijvoorbeeld veel moeite mee moeilijke woorden en titels te vermijden. Nu zijn ze in groepjes bezig met verschillende spelelementen. Zo staat er achter in de hoek een racesimulator, waarin bedrijven het tegen elkaar op moeten nemen. Hiernaast maken deelnemers onder de deskundige leiding van kunstenaar Ad Verstijnen schilderijen. Die worden uiteindelijk geveild voor het goede doel. Achter in de zaal is er een cursus verhouding en beweging, waar de deelnemers een goede warming-up krijgen en vervolgens in estafette wedstrijden sprinten, hinkelen en springen moeten afleggen.”

DOEL
Alles op deze dag heeft een bepaald doel, legt organisator Ouwens uit. ,,Het schilderen is bedoeld om de creativiteit van de bedrijven te bevorderen, de simulator leert de deelnemers adequaat te reageren op snel veranderende omstandigheden en met het bewegen willen we hen leren dat als je fit van gestel bent, je ook fit op je werk bent. Het is dus leuk, maar er zit ook een gedachte achter.” Hij verduidelijkt: ,,Het is belangrijk dat de ondernemersprijs niet alleen iets is van de directeur van een bedrijf, maar ook van het personeel. Via deze sportdag willen we het personeel wat meer voor het voetlicht brengen. Op ondernemersdagen in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch staan alleen de bazen centraal. Dat willen wij niet.”

De punten die de bedrijven verdienen met alle verschillende spelelementen tellen voor 20 procent van de eindscore mee. De beoordeling van het publiek van de presentaties bij de stands tellen voor 10 procent en de jurybeoordeling van ieder bedrijf telt voor 70 procent. Ouwens: ,,Het sporten is dus wel belangrijk, maar de inhoud van het bedrijf bepaalt uiteraard de keuze van de beste ondernemer van Boxtel.”

KLEURIGE STIPPEN
Het personeel van VDL is ondertussen nauwgezet bezig een kunstwerk te maken onder leiding van schilder Ad Verstijnen. Die ziet dit met groot enthousiasme aan. ,,In deze schilderijen kunnen de deelnemers hun creativiteit weergeven”, legt hij uit. ,,Ik geef hen verder geen opdracht, ik zeg ze alleen dat zo creatief mogelijk moeten zijn. Als alle groepen hier geweest zijn voegen we drie keer vier doeken bij elkaar en die veilen we dan voor een goed doel.” Hij glimlacht: ,,Ik hoef de creativiteit niet te bevorderen bij deze ondernemers, ze zijn er al erg goed in, vind ik.”

,,Dit kost geen moeite hoor”, vertelt kwaliteitscontroleur en ’manusje van alles’ Toon van Gestel van VDL, terwijl hij met kleurige stippen het doek verfraait. ,,We zijn op ons bedrijf ook altijd creatief bezig met het zoeken naar oplossingen, dus dit zijn we wel gewend.” Wat het kunstwerk moet voorstellen? Inkoper Johnny van Weert lacht. ,,Dat mag je zelf invullen. In ieder geval staat het logo van ons bedrijf erin.” De VDL’ers genieten van deze dag. ,,Het is heel gezellig en op zo’n evenement leer je elkaar onderling ook beter kennen.”

GYMSCHOENEN
,,Hup Ad!” klinkt er van achter uit de zaal . ,,Kom op Marieke”, vult een ander aan. De deelnemers aan de estafette vergen het uiterste van zichzelf en worden luidkeels gesteund door hun teamgenoten en vrienden en bekenden op de tribune. Een klein meisje, dat op de schouder van haar vader zit, volgt met grote ogen de inspanningen van haar moeder. ,,Goed zo, mama!” Het is dan ook niet niks wat de deelnemers moeten doen. Na een zorgvuldige, langdurige warming up waarin het rekken en strekken centraal staat, wacht hen een hinkelparcours, een springroute en een sprintslalom. Met rode gezichten en hevig hijgend brengen de deelnemers alle oefeningen tot een goed einde.

Marieke Verhagen, lease-medewerkster en kwaliteitsmedewerkster bij autobedrijf Van den Brandt, is net klaar met de estafette als haar dochtertje haar trots om de hals vliegt. ,,Dit was leuk om te doen”, vertelt ze. ,,Ik dacht eerst dat we iets aan onze houding gingen doen, maar het bleek een heuse conditietest. Gelukkig was de conditie van ons team goed. We zijn als eerste geëindigd, dacht ik.”

Ze houdt zich er niet zo mee bezig dat de prestaties tijdens het sporten meetellen voor de Boxtelse Ondernemers Trofee . ,,Het is gewoon leuk om met zijn allen iets te doen. Dit bevordert het groepsgevoel, dat is belangrijk. Het maakt niet zoveel uit of we als eerste eindigen.”

Advocaat Carel Snijders puft intussen uit op een bankje. Ook hij heeft meegedaan aan de estafette. ,,Ik doe dagelijks rek- en strekoefeningen”, legt hij uit. ,,Maar deze estafette was toch wel heftig voor iemand van mijn leeftijd. Daar kwam bij dat ik mijn gymschoenen niet bij me had. Gelukkig hebben we in ieder geval één wedstrijd gewonnen”, zegt hij met een glimlach. ,,We doen dit voor de lol, maar als je zo tegenover andere bedrijven staat wil je toch winnen. Ik hinkelde hier sneller dan ik normaal thuis zou doen.”

GEPLOETER
Groot gejoel komt van de rijsimulator, die in een hoek van de zaal staat opgesteld. Jane Onderwater heeft zich achter een van de twee sturen genesteld en doet haar uiterste best een racecircuit op de computer af te leggen. Het lukt haar echter niet. Ze vliegt stijlvol de ene na de andere bocht uit, tot groot leedvermaak bij haar collega’s. ,,Gas geven Jane! Het is maar een lease-auto!”, roepen ze haar quasi-deskundig toe. ,,Je moet meer risico nemen!”

De director-operator bij HECC is blij als ze na minutenlang geploeter achter het stuur vandaan mag kruipen. ,,Ik vond dit in één woord verschrikkelijk. Er komt van alles op je af tijdens zo’n simulatierit. Ik begon er helemaal van te zweten. En dan komen daar al die ’motiverende opmerkingen’ van mijn collega’s nog eens bij. Maar het is goed voor de teambuilding.” Ze doet normaal haast nooit een spelletje achter de computer, vertelt ze. ,,Van Tetris word ik al helemaal gek.”

Afgezien van dit ene onderdeel betitelt Onderwater de bedrijvendag als ’super’. ,,Ik vind het heel goed dat dit evenement wordt georganiseerd, want normaal is het bij elk bedrijf ieder voor zich. Dit helpt bij het weghalen van deze drempels. Uiteraard willen we als HECC als eerste eindigen, maar dat we vandaag met allemaal verschillende bedrijven samenwerken is nog veel belangrijker!”
10 november 2005

Print deze pagina

Terug