TWEEDE LEVEN VOOR KLOKKENTOREN

Magere Josje uit de kleren

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Klokkentoren Magere Josje straalt na afronding van een grondige schoonmaakbeurt. De toren is de blikvanger van het project Banier, dat in het voorjaar van 2006 wordt opgeleverd.

De schoonmaakbeurt van klokkentoren Magere Josje in de wijk Selissenwal is bijna klaar. Deze week zijn de steigers en beschermdoeken rond de vroegere toren van de Maria Reginakerk verwijderd. De wijzers van de gereinigde uurwerken worden ook deze week nog aangebracht.

Uitvoerder Leo van Diesen van bouwbedrijf Van Breemaat uit Oirschot vertelde deze week dat de schoonmaakbeurt voorspoedig is verlopen. Nadat het metselwerk grondig was gezandstraald, zijn alle voegen vernieuwd. ,,Sommige slechte bakstenen hebben we verwijderd. Die zijn vervangen door nieuwe stenen", aldus Van Diesen.

De klus is enkele dagen sneller klaar dan gepland en dat heeft volgens de uitvoerder alles te maken met de fraaie weersomstandigheden. ,,We hebben heel weinig slechte dagen gehad. Bovendien hebben we op enkele zaterdagen doorgewerkt omdat de werkzaamheden aan de toren op tijd klaar moesten zijn. De toren maakt onderdeel uit van enkele appartementen en nu de toren klaar is, kunnen we verder met de afwerking."

Magere Josje is als nieuw te voorschijn gekomen. De toren begint aan een tweede leven in de wijk Selissenwal. Of de klokken blijven luiden is ongewis. Enkele weken geleden meldde een woordvoerster van Woonstichting Sint-Joseph in deze krant dat de klokken nog altijd eigendom zijn van het bisdom Den Bosch. De toekomstige vereniging van eigenaren van het complex appartementen en stadswoningen gaat de toren beheren en is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening. Ook het onderhoud van het uurwerk komt voor rekening van de toekomstige bewoners.
3 november 2005

Print deze pagina

Terug