VOORMALIG JBZ-ARTS HORBACH LAAKT MOTIES

'Liduina heeft na 2010 geen bestaanrecht meer'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als gepensioneerd gynaecoloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt Boxtelaar Jan Horbach dat de gemeenteraad de bevolking blij maakt met een dode mus. (Archieffoto Brabants Centrum).

Als voormalig voorzitter van de medische staf van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) vindt Boxtelaar Jan Horbach dat de moties die de gemeenteraad donderdag vaststelde, weinig zoden aan de dijk zetten als het gaat om behoud van voorzieningen in het plaatselijke Liduina-ziekenhuis. ,,Als in 2010 een nieuw centraal en goed bereikbaar ziekenhuis op de locatie van het huidige Willem-Alexander in Den Bosch wordt geopend, heeft Liduina geen bestaansrecht meer."

Op de locatie van het Willem-Alexander Ziekenhuis worden in 2010 de bestaande drie Bossche ziekenhuizen (Willem-Alexander, Groot Ziekengasthuis en Carolus) samengevoegd. De hospitalen zijn enkele jaren geleden al gefuseerd tot het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Als op termijn ook nog een nieuwe zuidwestelijke rondweg langs de Gement is gerealiseerd, is er onvoldoende reden voor het JBZ-bestuur om de ziekenzorg in Liduina te handhaven, verwacht Horbach. ,,Dan is er een snelle verbinding en zijn mensen vanuit Boxtel eerder bij het ziekenhuis dan bijvoorbeeld inwoners van Amsterdam of Utrecht."

Horbach nam anderhalf jaar geleden afscheid als gynaecoloog van JBZ en ging met pensioen. In zijn functie als voorzitter van de medische staf zat hij in de bouwcommissie die een nieuw ziekenhuis in Den Bosch voorbereidde. Donderdag woonde de voormalig JBZ-arts voor de tweede keer een Boxtelse raadsvergadering en hoorde daar hoe over de moties over het Liduina-ziekenhuis werd gesproken.

ARGUMENTEN
Hoewel hij begrip heeft voor de emotionele achtergronden om de moties aan te nemen, vindt Horbach dat de gemeenteraad onvoldoende rekening houdt met de argumenten waarmee het JBZ-bestuur op veranderingen aanstuurt. ,,Het was beter geweest om de garantie te vragen dat de huidige voorzieningen in Boxtel op peil blijven tot het moment dat het nieuwe ziekenhuis in Den Bosch wordt geopend: in 2010. De bereikbaarheid van de huidige ziekenhuis in Den Bosch is vanuit Boxtel immer ontoereikend."

De investeringen die nodig zijn om de nieuwbouw aan de Deutersestraat in Den Bosch te realiseren, maken het onmogelijk om het Boxtelse ziekenhuis in de huidige vorm te handhaven, stelt Horbach. Wel is het Boxtelse ziekenhuis in zijn ogen een prima locatie om min of meer zelfstandig functionerende poliklinieken te huisvesten.

Ook de komst van private zorg, zoals plastische chirurgie, is in de ogen van de gepensioneerde arts een goede manier om het Boxtelse ziekenhuis een nieuwe functie te geven. ,,Als in 2010 op enkele kilometers afstand van Boxtel een ziekenhuis staat waar alle voorzieningen en specialisten 24 uur per dag aanwezig en goed bereikbaar zijn, heeft Liduina eenvoudigweg geen bestaansrecht meer. Door de moties die de donderdag zijn aangenomen maakt de gemeenteraad de bevolking blij met een dode mus." Horbach heeft dan ook weinig vertrouwen in de uitkomst van het gesprek dat het Boxtelse college van B. en W. gaat voeren met het JBZ-bestuur.

Horbach volgde vorig jaar de cursus 'Verken je gemeente' om zich te verdiepen in de lokale politiek en heeft zich inmiddels aangesloten bij de groepering Combinatie95 van wethouder Ger van den Oetelaar. ,,Vaak heb ik kritiek geuit op de lokale politiek. Nu ik gepensioneerd ben en meer tijd vrij kan maken, wil ik me inzetten om me ook daadwerkelijk in te zetten voor de politiek. Niet dat ik direct een raadszetel ambieer, maar graag wil ik een bijdrage leveren aan discussies die de plaatselijke samenleving aangaan."




3 november 2005

Print deze pagina

Terug