NATUURMONUMENTEN SLUIT PROJECTEN AF OP BANISVELD

Burgemeesters helpen runderen met oversteken

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De burgemeesters Jan van Homelen van Boxtel (rechts) en Frits Speetjens van Oirschot stellen met het verwijderen van een lint de stroommatten nabij de oversteekplaats aan de Koevoortseweg officieel in gebruik. Boswachter Mari Klijn en districtsbeheerder Chris Segers van de Vereniging Natuurmonumenten houden van dichtbij een oogje in het zeil.

,,Laat het belastinggeld maar hier naartoe komen, want hier wordt er iets goeds mee gedaan." Burgemeester Frits Speetjens van Oirschot complimenteerde donderdag 27 oktober in natuurgebied Banisveld de Vereniging Natuurmonumenten voor de projecten die de organisatie de afgelopen jaren ten zuiden van natuurgebied Kampina gerealiseerd heeft. In de ochtenduren werden de projecten officieel afgesloten, wat gebeurde bij en nabij de parkeerplaats aan de Koevoortseweg in Boxtel.

Op Banisveld had Natuurmonumenten twee doelen. Ten eerste het inrichten van de verworven gronden met een aantal voorzieningen voor natuurgerichte recreatie en natuurontwikkeling. Ten tweede het vergroten van de ecologische samenhang van het natuurgebied met het natuurgebied De Mortelen door vergroting van een begrazingseenheid voor grote grazers.

De projecten van Natuurmonumenten werden mede mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en betreffen onder meer een vleermuiskelder, een houten voetgangersbrug over de Beerze, de parkeerplaats aan de Koevoortseweg, stroommatten voor het creŽren van een oversteek, een wandelroute over Banisveld en een uitkijkplatform op de voormalige vuilstortplaats.

EDELHERTEN
Op het programma stond donderdag onder meer de officiŽle ingebruikstelling van stroommatten bij de oversteekplaats aan de Koevoortseweg door de burgemeesters Jan van Homelen van Boxtel en Speetjens van Oirschot. Dat gebeurde doordat beiden een lint verwijderden, waarna 'ecologische' koeien van het ras Aberdeen Angus de oversteek maakten. Districtsbeheerder Chris Segers van Natuurmonumenten liet voorafgaand aan de openingshandeling van de burgemeesters weten dat de projecten zonder de steun van de lokale overheid niet gerealiseerd hadden kunnen worden.

Minder blij toonde Segers zich met de rol van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit toen hij een zijsprongetje maakte naar de natuurbrug over de rijksweg A2 tussen de gemeenten Boxtel en Best. ,,Het ministerie heeft zijn eigen ideeŽn, waardoor we ons ultieme doel helaas nog niet kunnen verwezenlijken; namelijk dat edelherten hier gaan rondlopen. Het ministerie wil hier nog even mee wachten. Misschien dat de aanwezige burgemeesters de mensen in Den Haag eens zouden kunnen pushen om het proces te versnellen", richtte Segers zijn hoop op de burgemeesters Speetjens en Van Homelen.

Boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was, liet deze week weten dat de natuurbrug inmiddels volop gebruikt wordt. ,,Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dan praat ik over onder meer marterachtigen, de das, salamanders en andere amfibieŽn, reeŽn en vogels. Alles wat over de natuurbrug kan gaan, gaat er ook overheen, met uitzondering vooralsnog van het edelhert. Overigens is de brug nog niet helemaal ingekleed. Als dat eenmaal een feit is, kan de voorziening nog functioneler worden."

Districtsbeheerder Segers ging vorige week ook in op de aanwezigheid van de stroommatten in de Koevoortseweg.. ,,Het is blijkbaar nog niet voor iedereen duidelijk dat het al enige tijd toegestaan is dat koeien hier over de weg lopen. Bij de politie is dat bijvoorbeeld nog niet bekend, omdat zij handhavend optreden als er een melding komt van koeien die over de Koevoortseweg lopen. Zij zorgen ervoor dat de beesten van de weg gehaald worden, terwijl ze hier gewoon mogen lopen."

INTERREGPROJECT
Burgemeester Van Homelen wees in zijn toespraak op de grote betrokkenheid van vele mensen bij het realiseren van de projecten van Natuurmonumenten. ,,Deze mensen zijn erin geslaagd om mensen te overtuigen van de veranderingen die noodzakelijk waren. De middelen uit Europa waren van belang. Ook het feit dat Nederlandse en Belgische partners elkaar in het kader van het Interregproject bevrucht hebben in onder meer samenwerking en het uitwisselen van ervaringen is van belang geweest. Er is fantastisch werk geleverd. Ik feliciteer daarom behalve de betrokkenen ook de omwonenden die in dit mooie gebied rijkelijk kunnen verblijven."

Van Homelen verwees in zijn toespraak niet voor niets naar het Interregproject. Binnen het project Groene Woud-Groen Hageland werd samengewerkt met een aantal Nederlandse en Belgische partners. Negen Nederlandse partners gingen aan de slag met 22 grotere acties in Het Groene Woud in het hart van de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch en acht Vlaamse partners met zo'n zestig veelal kleinere acties in het Groen Hageland, een gebied ten oosten van Leuven.

Donderdag 3 november was de aandacht van de vertegenwoordigers van Natuurmonumenten vooral gericht op de ontwikkelingen op Banisveld. Boswachter Mari Klijn leidde de aanwezigen rond in het natuurgebied en liep met hen naar de uitkijktoren. Even verderop onthulden de burgemeesters Van Homelen en Speetjens ter afsluiting van de bijeenkomst een cadeau van aannemingsbedrijf Van der Zanden, een bedrijf dat nauw betrokken is geweest bij de realisatie van de projecten van Natuurmonumenten.

Hiervoor ontving het aannemingsbedrijf donderdag de complimenten van boswachter Klijn. Het cadeau betrof een soort picknickset, bestaande uit een tweetal banken en een tafel, vervaardigd van duurzaam hout. ,,Deze set kan dus wel een aantal jaren mee", toonde districtsbeheerder Segers zich in zijn nopjes met het geschenk.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boswachter Mari Klijn van de Vereniging Natuurmonumenten verhaalt over de natuur op Banisveld. De aanwezigen, met op de voorgrond de burgemeesters Jan van Homelen (rechts) en Frits Speetjens, luisteren toe.
3 november 2005

Print deze pagina

Terug