PROGRESSIEVE DEMOCRATISCHE PARTIJ AAST OP RAADSZETELS

Boxtelse jongeren vormen nieuwe politieke partij

Boxtelse en Liempdse jongeren werken aan een nieuwe politieke partij. Gisteravond, woensdag 26 oktober vond een eerste bijeenkomst plaats. Onvrede over het functioneren van de huidige gemeenteraad en bestuurders hebben geleid tot de oprichting van de Progressieve Democratische Partij (PDP) die in maart volgend jaar wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing.

Hoewel het studenten zijn die zich in augustus als bestuurslid van PDP hebben laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel is de nieuwe politieke groepering geen specifieke jongerenpartij, stelt voorzitter Rob van Dongen (25). Samen met secretaris Dennis Merkx (eveneens 25) en de drie jaar jongere Willem van Opzeeland heeft Van Dongen de aanzet tot de nieuwe partij gegeven. GedrieŽn vormen zij het bestuur van de PDP.

,,Veel wat gebeurt in de gemeente Boxtel kan beter en anders. We hebben het idee dat we bij bestaande partijen onvoldoende voet aan de grond krijgen om vernieuwingen door te voeren. Vandaar dat we besloten hebben tot de oprichting van een nieuwe politieke partij", vertelt Van Opzeeland, die in Eindhoven de opleiding bedrijfskundige informatica volgt en momenteel aan zijn afstudeerstage in Den Haag bezig is.

Secretaris Merkx, die in Breda ruimtelijke ordening en planologie studeert, meldt dat PDP deel zal nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. ,,De laatste keer maakte slechts 57 procent van de mensen in Boxtel de gang naar de stemmachine. Dat is toch wel erg weinig. Wij hopen een nieuwe generatie kiezers te motiveren om een stem uit te gaan brengen."

KENNISSEN
Partijvoorzitter Van Dongen volgt een opleiding tot beveiligingsbeambte en beseft dat het opzetten van een nieuwe politieke partij en de deelname aan de verkiezingen veel werk met zich meebrengt. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende mensen zullen vinden die zich willen inzetten om dit initiatief te laten slagen. We hopen volgend jaar met minimaal twee zetels in de gemeenteraad te komen, maar ook als we maar ťťn zetel halen zijn we al tevreden. Er můet iets veranderen in Boxtel en de enige manier waarop dat kan, is via de lokale politiek."

Momenteel is een groepje van acht mensen, in de leeftijd variŽrend van 20 tot 35 jaar, betrokken bij de vorming van de nieuwe partij. Ze hebben elkaar veelal leren kennen op school, in de kroeg of in het verenigingsleven. ,,We zijn een groepering die zich sterk wil maken voor alle burgers van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Natuurlijk spreken onderwerpen als een jongerencentrum ons erg aan. Dat ligt ons na aan het hart, maar daartoe willen we ons niet beperken. Ook ouderen of allochtonen zijn welkom zich bij ons aan te sluiten", stelt Van Dongen.
27 oktober 2005

Print deze pagina

Terug