KLAASEN VERRASSENDE DEBUTANT OP ’TOERNOOI DER TOERNOOIEN’

Boxtelse darter gaat schitteren op Lakeside

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jelle Klaasen in dartshouding. Het in Boxtel woonachtige talent maakt op 7 januari zijn debuut op het officieuze WK darts, de Lakeside.

Volgend jaar staat er voor het eerst een Boxtelaar op het officieuze wereldkampioenschap darts in het Engelse Frimley Green, de Lakeside. Het gaat om Jelle Klaasen (21). Hij won vorige week vrijdag het kwalificatietoernooi. Klaasen won de finale van zijn sheet van de Welshman Martin Phillips. Eerder versloeg hij de Britten Scott Kennedy en Brian Derbyshire, de Zweed Daniël Larsson en de Canadees Ken McNeil.

,,Meestal kijk ik niet naar de loting, maar voor dit kwalificatietoernooi had ik dat stiekem wél gedaan”, vertelt Klaasen. ,,De meeste namen van mijn tegenstanders zeiden me echter niets. Er stond slechts één bekende naam in mijn schema, dat was Derbyshire. De anderen waren echter ook geen slechte darters. Zo is Larsson lid van het Zweedse nationale team en McNeil was ook héél goed.”

De openingspartij van de Boxtelaar eindigde in een eenvoudige overwinning. ,,In de eerste set gooide mijn tegenstander he-le-maal niets. Die won ik daarom eenvoudig. De tweede set speelde Kennedy een stuk beter, maar ook die set won ik omdat ik goed uitgooide.” Van Derbyshire had Klaasen vervolgens veel meer tegenstand te duchten. ,,Hij gooide constant veel hoge scores”, herinnert Klaasen zich. ,,Maar dat deed ik ook. Ik stond echt héél lekker te gooien. Tijdens de eerste partij had ik dat gevoel nog niet. Dat heb ik altijd een beetje, ik moet altijd even op gang komen.”

De beste herinneringen bewaart de Boxtelaar aan zijn partij tegen de Zweed Larsson. ,,Ik gooide tegen hem twee keer een leg met elf darts uit.” Hij weet zich nog precies te herinneren hoe dat ging. ,,De eerste keer gooide in 180, 177, 60, 60 en dubbel 12. De tweede keer 177, 180, 60, 52 en dubbel 16. Daarnaast gooide ik tijdens dit duel bijna al mijn dubbels uit met één pijl.”

De vierde rondepartij tegen de Canadees McNeil leek daarna even op een walk-over uit te draaien. ,,Hij gooide de eerste set heel slecht. Ik dacht even dat het een makkie ging worden, maar daarna herstelde McNeil zich en begon hij steeds beter te spelen. Daarbij kwam dat ik door vermoeidheid en te weinig eten steeds minder ging gooien. Maar ik won wel.”

SCHELDEN
In de finale van het kwalificatietoernooi moest Klaasen het opnemen tegen de Welshman Martin Phillips. Een ervaren speler, die in het verleden al eens eerder op de Lakeside heeft gestaan. Die belangrijke partij staat hem, enkele dagen na zijn grote succes, nog helder voor de geest. ,,Viervoudig Lakeside-winnaar Raymond van Barneveld kwam tijdens mijn wedstrijd vooraan zitten in het publiek. Dat was leuk. Ik heb hem niet gehoord tijdens mijn duel, maar het feit dat zo iemand achter me staat doet me goed. Ook alle andere Nederlanders kwamen trouwens kijken, zoals Vincent van der Voort, Albertino Essers en Co Stompé.”

Het belangrijkste voor Klaasen was echter de stem van zijn Boxtelse vriendin Yvanca van Welt. ,,Daar heb ik veel steun aan. Anderen moedigen me bijvoorbeeld aan door ’kom op’ te zeggen tijdens een duel, maar daar heb ik niets aan.” Hij glimlacht: ,,Yvanca kent me door en door en weet wat ze tegen me moet zeggen. Ze kan bijvoorbeeld heel goed boos worden als iets niet goed gaat. Dan begint ze tegen me te schelden, waardoor ik weer goed ga spelen. Ze weet precies wat me raakt.”

De eindstrijd werd een boeiende, zware ontmoeting. ,,De eerste set won ik van Phillips met 3-2. De tweede verloor ik ruim. Ik won vervolgens de eerste leg van de beslissende derde set en miste nipt twee pijlen om met 2-0 voor te komen. Daarna werd het 2-1, 2-2 en 3-2.” De leg daarna begon de Welshman met twee matige scores van 60 en een worp van 45. Klaasen profiteerde meteen met scores van 120, 100 en 140. Phillips voerde de druk flink op door een 180 te gooien, maar Klaasen stond op een finish en liet zich niet van de wijs brengen. ,,Ik gooide twee pijlen vlak langs de dubbel 16. Ik moest even verstappen en gooide de laatste pijl die ik had precies in het hoekje.”

SNEL GOOIEN
Klaasens tegenstander in de eerste ronde van Lakeside wordt de Engelsman Dennis Harbour. Hij is, net als de Boxtelaar, afkomstig uit het kwalificatietoernooi. Een op het eerste oog gunstige loting, dus. ,,Ik dacht meteen: ’Dit is geen ongunstige uitkomst’”, geeft Klaasen grif toe. Hij heeft wel eens eerder tegen de Engelsman gespeeld. ,,Dat was in een koppeltoernooi. Hij heeft veel ervaring en speelt erg traag.”

Dat kan lastig zijn, want Klaasen is juist een heel andere speelstijl gewend. ,,Ik ben een type Vincent van der Voort, ik gooi juist redelijk snel. Ik zal me dus moeten aanpassen aan zijn manier van gooien. Ik moet rustig wachten totdat hij zijn darts heeft gegooid en zijn pijlen uit het bord heeft gehaald en dan snel zelf gooien”

De Boxtelaar weet al tegen wie hij het moet opnemen als hij Harbour verslaat. ,,Dat wordt de als eerste geplaatste Engelsman Mervyn King. Maar ik ga er niet zomaar vanuit dat ik Harbour versla. Hij is tenslotte een ervaren speler op dit soort grote toernooien. Maar we hebben allebei drie pijlen ter beschikking, dus alles is mogelijk.”

Het duurt nog maar twee maanden voordat Lakeside begint. De Boxtelaar gaat de komende tijd extra veel trainen om zich goed op het evenement voor te bereiden. ,,Ik train iedere maandag met mijn teammaatjes, speel competitie bij het team Broken Arrows in ’s-Hertogenbosch, doe mee in de superleague en speel in de weekenden toernooien. Daarnaast heeft Raymond van Barneveld aangeboden samen te gaan oefenen in Tilburg en doe ik begin december mee aan het Leensdesk-toernooi in Wijk aan Zee. Dat is een goede voorbereiding voor me, want dat is de eerste keer dat ik op een wereldpodium moet gooien waar camera’s bij zijn. Ik ben heel benieuwd hoe ik me dan houd.”
27 oktober 2005

Print deze pagina

Terug