THEO SPIJKERS BEËINDIGT FAMILIEBEDRIJF

'Verfroller is een enorme uitvinding'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Theo Spijkers (links) en zijn opvolger Ad Siemerink aan het werk in de eetzaal van kasteel Stapelen.

Na tachtig jaar komt aan een Boxtels familiebedrijf in de schildersbranche een einde. Theo Spijkers (63) is met zijn laatste karwei bezig. De eetzaal, recreatiezaal en televisiekamer van kasteel Stapelen krijgen een grondige opknapbeurt. Door gebrek aan opvolging komt het familiebedrijf in handen van oud-Boxtelaar Ad Siemerink, die meer dan twaalfeneenhalf jaar bij Spijkers in dienst was.

Spijkers smult. ,,Kijk, dit is nog echt ambachtelijk werk", wijst hij naar de met rijke ornamenten versierde stucplafonds. Samen met zijn opvolger Siemerink herstelt de Boxtelse schildersbaas deze weken de gescheurde muren en plafonds in de noordelijke vleugel van het Boxtelse kasteel.

,,Tegenwoordig is het werk veelal beperkt tot wat ik noem 'natmaken'. Snel enkele lagen verf en maken dat je wegkomt." Spijkers gruwt. Zijn gelaatsuitdrukking laat niets te wensen over. Dat het ambachtelijke schilderwerk nagenoeg is verdwenen, vindt hij duidelijk jammer.

,,Het kan niet anders meer. De verhouding tussen loon- en materiaalkosten is de laatste decennia enorm scheef gegroeid. Wil je nog winstgevend kunnen werken in deze branche, dan is het van belang om zoveel mogelijk meters te maken in zo min mogelijk uren. Dat ben ik van huis uit niet gewend. We leverden altijd kwaliteit af al zeg ik het zelf. Zodat we na vijf jaar opnieuw werden gevraagd om te komen schilderen. Die instelling zie je vandaag de dag niet veel meer."

GROTERE PRODUCTIE
De introductie van de verfroller ('een enorme uitvinding') heeft volgens Spijkers veel bijgedragen aan de grotere productie die schilders vandaag de dag maken. ,,Voorheen gebruikten we voor grote oppervlakten de blokkwast. Met de verfroller kunnen we echter in een kortere tijd veel meer meters maken. Nu gebruiken schilders voor bijna alles een verfroller."

Spijkers werkt momenteel voor dezelfde opdrachtgever als toen hij in 1964 recht vanaf de toenmalige schildersschool Sint-Lucas voor zijn vader aan de slag ging: de paters assumptionisten. ,,Onze familie heeft hier op Stapelen altijd het schilderwerk verzorgd. De nieuwbouw van de kapel van het internaatsgebouw (thans het wooncomplex ten zuiden van het kasteel – red.) was destijds mijn eerste karwei", herinnert de eigenaar van het schildersbedrijf zich.

In de loop van de jaren is er een nauwe vriendschapsband tussen de paters en de familie gegroeid. ,,Het is de laatste keer dat we voor de paters werken. Waarschijnlijk is het ook de laatste opdracht die de assumptionisten verstrekken. Hun hoge leeftijd in acht nemend is het niet ondenkbaar dat de paters hier over tien jaar niet meer wonen."

Scheurvorming in de plafonds vormt een euvel dat Spijkers met een moderne techniek te lijf gaat. ,,We gebruiken daarvoor een elastisch scanvlies. Dat wordt over het stucwerk aangebracht. De werking van de balklaag en houten plafonds wordt daarmee opgevangen zodat er veel minder snel scheuren ontstaan." Spijkers laat in de naastgelegen recreatiezaal het plafond zien dat hij in 1993 met dit scanvlies behandelde. ,,Nog geen scheurtje te zien. Wel is het stucwerk aan een schilderbeurt toe. Hier beginnen we als de eetzaal klaar is."

'IK KEN ALLE BRUGGEN'
Schildersbedrijf Spijkers heeft in Brabant veel grote opdrachtgevers. ,,Voor het bisschoppelijk bouwbureau hebben we diverse kerkgebouwen opgeknapt. In Boxtel de Lennisheuvelse Theresiakerk en de Heilig Hartkerk, maar ook kerken in Vught, Haarsteeg en Waspik."

In en om de Sint-Michaëlschool van Saltho waren de medewerkers van Spijkers regelmatig te vinden, maar een van de grootste klanten waren toch de waterschappen De Dommel en De Aa. ,,Niet alleen de waterzuiveringsinstallaties in Boxtel, Den Bosch en Eindhoven ken ik op mijn duimpje, ook alle bruggen en stuwen in Oost-Brabant heb ik onder handen genomen", grinnikt Spijkers. Ook de gemeente Boxtel en Woonstichting Sint-Joseph zorgden regelmatig dat de orderportefeuille van Spijkers werd gevuld.

In Boxtel heeft de schildersbaas goede herinneringen aan de bouw van de woonzorgcentra Emmaus en Molenweide en ziekenhuis Liduina. ,,Dat was in onze hoogtijdagen. We hadden toen zo'n dertig schilders in dienst. Die situatie is de voorbije jaren compleet veranderd. Net als in andere takken van de bouw zijn veel schilders als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) gaan werken. Er is geen dienstverband meer; je huurt mensen zolang je ze nodig hebt."

SPLITSING
Schildersbedrijf Spijkers werd in 1925 te Oirschot opgericht door vier broers. De vader van Theo, Frans Spijkers was een van hen. In het begin van de jaren dertig werd het bedrijf verplaatst naar Boxtel. Aanvankelijk werkte men vanuit de plek waar momenteel gereedschapswinkel Steenbakkers aan de Stationsstraat is gevestigd. Later verkasten de vier broers Spijkers naar de Van Leeuwenstraat.

In 1966 zette Theo samen met zijn broer Jan en oom Piet het bedrijf voort. Zus Joke runde tot 1998 de schilderswinkel aan de Stationsstraat (thans makelaarskantoor Van Susante). ,,Heel lang ging het goed. Maar typisch voor een familiebedrijf ontstonden er tegenstellingen tussen mijn broer en mij. In 1979 is de onderneming opgesplitst; onze Jan ging verder met straal- en hogedruksreiniging en ik met het schildersbedrijf. De splitsing is de grootste teleurstelling die ik in mijn leven heb meegemaakt."

Enerzijds vindt Spijkers het jammer dat na tachtig jaar een einde komt aan het familiebedrijf. Anderzijds is hij blij. ,,Mijn zonen hadden geen zin om het over te nemen en ik heb hen nooit willen dwingen om in de zaak te komen. Als zelfstandige gaat het bedrijf altijd voor, terwijl ik nu toch ook besef dat er nog zoveel meer in het leven is dan werken."

Schildersbedrijf Spijkers wordt vanaf 1 januari voortgezet door de in Best woonachtige oud-Boxtelaar Ad Siemerink (44). Spijkers heeft er alle vertrouwen in dat de goede naam die zijn familie in de loop van de jaren opbouwde wordt gecontinueerd. ,,Ad was de laatste jaren de enige schilder die ik in dienst hij. Hij is een prima vakman. Handig en van vele markten thuis."
20 oktober 2005

Print deze pagina

Terug