’PASSIE VOORWAARDE VOOR DUURZAME DOORBRAKEN’

Duurzaamheidsprijs voor wethouder
Van den Oetelaar

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-commissaris van de koningin Frank Houben reikt Ger van den Oetelaar de oorkonde uit die hoort bij de Duurzaamheidsprijs 2005. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft onderscheiden bij het stimuleren van integrale duurzaamheid in Brabant.

Telos, het Brabants centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken, heeft de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar de Duurzaamheidsprijs 2005 toegekend. Van den Oetelaar kreeg de onderscheiding maandag 17 okotber uitgereikt door oud-commissaris van de koningin Frank Houben. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag.

Van den Oetelaar kreeg de prijs voor zijn inzet en inspiratie voor anderen om een balans te vinden tussen ecologische, economische en sociaal-culturele ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. Naast het wethouderschap vervult hij een groot aantal regionale bestuurlijke functies, waaronder het voorzitterschap van het Innovatieplatform Duurzame Meierij.

De Duurzaamheidsprijs werd in 2003 voor het eerst toegekend aan Frank Houben, die destijds commissaris van de koningin van Noord-Brabant was. De onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft onderscheiden bij het stimuleren van integrale duurzaamheid in Brabant.

,,We hebben een lange lijst van interessante initiatieven beoordeeld”, vertelde juryvoorzitter Houben. ,,Uiteindelijk bleven hiervan vijf kandidaten over. De jury was er heel snel en unaniem van overtuigd dat Ger van den Oetelaar, nog meer dan anderen, dit jaar in aanmerking komt voor de prijs vanwege zijn lange en indrukwekkende staat van dienst. Hoewel hij nog jong is heeft hij naar de mening van de jury nu al recht op een publieke erkenning voor zijn langdurige, vasthoudende, idealistische, pragmatische en creatieve inzet. Hij kan bogen op tal van succesvolle initiatieven die navolging verdienen én ook nagevolgd zijn. Hij weet, zelfs in tijden dat duurzaamheid niet meer de prioriteit krijgt die ze verdient, anderen te overtuigen en enthousiasmeren.”

Houben vervolgde: ,,Passie is een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame doorbraken. Van den Oetelaar bezit die in hoge mate. Hij krijgt de Duurzaamheidsprijs voor zijn pogingen de ontwikkeling van het ecologisch kapitaal te combineren met sociale en economische doelstellingen.”

Gedeputeerde Annemarie Moons had namens de provincie nóg een cadeau voor Van den Oetelaar in petto, als dank voor bewezen diensten: een financiële bijdrage die nodig is voor de realisatie van het project ’Op stap in Het Groene Woud’, een meerdaagse wandelroute door dit natuurgebied. ,,Ik weet dat dit een hartenwens is van Ger”, verduidelijkte ze. ,,Ik hoop dat hijzelf een van de eerste wandelaars zal zijn.”

Van den Oetelaar toonde zich beduusd onder alle loftuitingen. ,,Mijn manier van volhouden is een aangeboren eigenschap”, legde de wethouder uit. ,,Als je probeert ergens iets van te maken, dan krijg je daar op deze manier vanzelf de ruimte voor. Deze Duurzaamheidsprijs is voor mij een extra aanmoediging om door te gaan waar ik mee bezig ben.”
20 oktober 2005

Print deze pagina

Terug