JEUGDIG ENSEMBLE UIT ROTTERDAM REPETEERT IN BOXTEL

Haydn klinkt prachtig op Luissel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dertien kinderen, die deel uitmaken van het klein ensemble van het Rotterdams Hellendaal Vioolinstituut, bereiden zich in de Heesemanshoeve op Luissel voor op een optreden in de protestantse kerk te Boxtel.

De Heesemanshoeve op Luissel vormde in de week van 17 oktober tot 21 oktober het decor voor de repetities van het klein ensemble van het Rotterdams Hellendaal Vioolinstituut. Sinds maandag 17 oktober verbleven dertien kinderen tussen de 8 en 13 jaar met dirigent Oktje Smit in de hoeve om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het concert dat zij vrijdag 21 oktober gaven in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Brabants Centrum nam dinsdag 18 oktober een kijkje bij een van de oefensessies...

Het klein ensemble van het Rotterdamse instituut is bedoeld voor leerlingen die hun eerste stappen in het ensemblespel gezet hebben. Sinds dit seizoen zijn alle strijkinstrumenten vertegenwoordigd, een feit waar men binnen het vioolinstituut zeer trots op is. De jeugdige muzikanten die deel uitmaken van het kleine ensemble verblijven tot vrijdagmiddag in Boxtel in het kader van een studieweek.

De dertien kinderen, die allen woonachtig zijn in Rotterdam en omstreken, spelen viool, altviool, cello of contrabas. ,,Omdat de reguliere repetitie van negentig minuten per week niet voldoende is om een hecht ensemblespel te creŽren, is dit de vierde keer dat we een studieweek houden. De hoeve in Boxtel is een fijne plek om te musiceren, de akoestiek is prima. Nee, we maken geen uitstapjes. We zijn eigenlijk voortdurend op de hoeve, waar we met z'n allen ook slapen", liet dirigent Smit dinsdag weten.

,,De studieweek is in alle opzichten een succes. Voor de kinderen die voor het eerst meegaan is het echt een openbaring, want ze spelen voor het eerst in hun leven een paar uur per dag op het instrument en ervaren dat ze aan het eind van de week met sprongen vooruit zijn gegaan, zowel technisch als muzikaal. Dat merken ze heel goed en zeggen ze ook uit zichzelf."

Smit studeerde zelf viool in Zwitserland, aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze is werkzaam als uitvoerend en docerend musicus en als taalkundige. Sinds 1996 geeft ze les op het Hellendaalinstituut en sinds 1999 is ze verantwoordelijk voor het klein ensemble.

,,Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken. Ze zijn af en toe wel wild en soms is het een gevecht om iedereen bij de les te houden, maar het is ontzettend leuk om mijn kennis en vaardigheden door te geven. Ja, met deze kinderen is het heel fijn werken. Ze zijn heel gemotiveerd."

PLEZIER
Het is volgens Smit van groot belang dat de kinderen plezier hebben in het gezamenlijk musiceren. ,,Plezier is de belangrijkste drijfveer. In totaal spelen we zo'n zes uur per dag, maar we zorgen er ook voor dat de kinderen zich buiten kunnen uitleven en hun energie kwijt kunnen. Hier hebben ze veel ruimte en kunnen ze van alles ondernemen. Dat kennen ze eigenlijk niet, want thuis is het altijd druk op straat. Ook in sociaal opzicht is dit voor de kinderen natuurlijk een bijzondere ervaring. Voor de leerlingen is het de eerste keer dat ze zo lang alleen van huis zijn, maar ze vermaken zich prima."
RITME
Navraag bij de jeugdige leden van het ensemble leerde dinsdag dat het merendeel maar al te graag verder wil in de muziek. ,,Ik wil later graag in een groot orkest gaan spelen", zei celliste Noa Borst (9) uit Rotterdam. ,,Ik vind het heel leuk om hier te zijn en samen te spelen. Normaal speel je meestal alleen, maar nu zijn we een aantal dagen urenlang aan het repeteren. Daardoor gaat iedereen beter spelen. Ik vind wel dat de pauzes veel te kort zijn. Eerst spelen we anderhalf uur en daarna mogen we maar tien minuten buiten spelen. Het ritme van de dag is ook heel strak en steeds hetzelfde: opstaan, aankleden, ontbijten en musiceren."

Ook violiste Sietske Oosterhuis (11) heeft het uitstekend naar haar zin op het platteland in Boxtel. ,,Het is hier veel leuker dan thuis. Je kunt hier lekker buiten spelen en je hebt veel meer vrijheid. Nee, ik vind het helemaal niet erg om tijdens de herfstvakantie hier te zijn", aldus Sietske. ,,Het leuke vind ik ook dat hier zoveel dieren zijn. Dat is bij ons thuis veel minder."

Volgens contrabassist Orrin van Leeuwen (10) uit Dordrecht gaat het samenspelen steeds beter. ,,Af en toe klinkt het misschien nog niet helemaal zuiver, maar door veel te oefenen zorgen we ervoor dat we vrijdag klaar zijn voor het concert. Ik vind wel dat we af en toe heel lang moeten repeteren, dan gaan we klagen dat we pauze willen want je kunt hier heel fijn spelen. Zelf ben ik al vaak op het platteland geweest, dus ik vermaak me hier prima."

OEFENEN
Veel tijd om te kletsen hadden de leerlingen van het klein ensemble deze week niet. Tijdens het verblijf in Boxtel stond het musiceren centraal. Dinsdagochtend werd geconcentreerd geoefend op werken van onder meer Joseph Haydn en Richard Meyer. Helemaal zuiver klonk het samenspel nog niet. ,,Het is pas dinsdag", lachte dirigent Smit. ,,We hebben nog veel werk te doen, maar we hebben nog een paar dagen om de stukken goed te repeteren."

Smit onderbrak het samenspel regelmatig om aanwijzingen te geven en iedereen bij de les te houden. Het stuk 'Menuet' van Haydn werd verschillende malen gerepeteerd, waarbij al snel duidelijk werd dat door de stukken vaak te oefenen het niveau omhoog ging. De leerlingen lieten dinsdag weten er alle vertrouwen in te hebben dat ze vrijdag goed voor de dag komen.

Dat er deze week geen tijd was voor leuke uitstapjes kon hen niet echt deren. Ook het bezoek van koningin Beatrix, die dinsdagmiddag de Boxtelse nieuwbouwwijk In Goede Aarde bezocht, stond niet op het programma van de jonge Rotterdamse musici. ,,Ach, dan moet je heel lang wachten en zie je bijna niets omdat er zoveel mensen zijn", aldus Sietske. ,,Maar dat is geen ramp, want hier hebben we het toch wel prima naar onze zin. Ik vind het jammer dat we vrijdag weer naar huis gaan."
20 oktober 2005

Print deze pagina

Terug