BEATRIX ONTHULT BOXTELSE HERINNERINGSPLAQUETTE

Koninklijke overdracht In Goede Aarde

Het bezoek dat koningin Beatrix dinsdag 18 oktober aan de provincie Noord-Brabant bracht stond vooral in het teken van duurzaamheid en innovatieve technologie. De vorstin sloot haar komst naar Brabant af op High Tech Campus en de Design Academy in Eindhoven, nadat ze de duurzame nieuwbouwwijk In Goede Aarde symbolisch had overgedragen aan de Boxtelse gemeenschap.

Op het plein voor het provinciehuis in Den Bosch wordt koningin Beatrix verwelkomd door vijf- tot zeshonderd Brabants gildenbroeders. Volgens oude traditie vernieuwen zij de eed van trouw aan de vorstin. Onder aanvoering van Harrie van Vreede, lid van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, verzorgen zo'n 75 vendeliers bovendien voor een kleurrijke vendelgroet. Dat blijkt geen eenvoudige opgave want de straffe wind op het voorplein aan de Pettelaarseweg maakt dat de vendels slechts met veel moeite onder controle kunnen worden gehouden.

Na een ontmoeting met het provinciebestuur reist Beatrix in het bijzijn van de Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen en haar voorganger, kamerheer Frank Houben, met de hofbus naar Boxtel. Daar verwelkomt burgemeester Jan van Homelen de vorstin en bieden de winnaars van een kleurwedstrijd die op de basisscholen werd gehouden hun tekeningen aan. Guus Verstegen (Molenwijkschool) en Anneloes van den Hurk (De Oversteek) zijn de uitverkorenen. De vader van Guus staat met zijn camera in de aanslag om niets van het moment suprème te missen. ,,Hij vond het best spannend, maar heeft er niet van wakker gelegen", vertelt Mari Verstegen.

ONTHULLING
Vertederd kijkt de koningin naar het dansje dat enkele driejarige leerlingen van Tiga Health & Beaty hebben ingestudeerd. Net als de oudere leerlingen van de dans- en sportschool, die een erehaag van bogen met eikenbladeren en gouden kroontjes vormen, zijn de kleintjes uitgedost in een junglekostuum. Met klimop door de haren geweven zingen de kinderen de Nederlandse versie van een van musicalhits uit The Lion King. En de koningin? Ze zingt mee! Onhoorbaar weliswaar voor de omstanders, maar duidelijk zichtbaar zingt ze de tekst mee.

Tijdens de rondgang langs diverse informatiestands op de oermarkt wordt de vorstin voorgesteld aan enkele wijkbewoners. Ze stelt zich geïnteresseerd op de hoogte van hun persoonlijke ervaringen met duurzaam wonen en bouwen. Vervolgens onthult Beatrix een gedenkzuiltje aan de voet van de onlangs geplante koningslinde. 'In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix werd op 18 oktober 2005 In Goede Aarde symbolisch overgedragen aan Boxtel. Binnen deze wijk staat duurzaam leven, wonen en werken centraal' staat in vergulde letters op het natuurstenen zuiltje te lezen. Met de onthulling wordt de nog in aanbouw zijnde nieuwste wijk van de gemeente Boxtel officieel toegevoegd aan de bebouwde kom.

SAAMHORIGHEID
Na een bezoek aan de duurzame woning van de familie Van der Staaij aan het Newtonplein, verlaat koningin Beatrix Boxtel om in Eindhoven haar werkbezoek aan Brabant af te sluiten. Daar kijkt de koningin met plezier terug op haar bezoek. Ze noemt vooral de vruchtbare kruisbestuiving tussen techniek en ontwerp en de in Brabant altijd aanwezige aandacht voor milieu en natuur als unieke kenmerken van de provincie.

Het Boxtelse publiek is op dat moment echter al lang huiswaarts gestroomd. Alleen de wijkbewoners zijn achtergebleven om te worden getrakteerd op muziek en dans door Tiga en One Two Trio. Met een buurtbarbecue bij De Kleine Aarde wordt het wijkfestival afgesloten.

Pieter van Boxtel, die in afwachting is tot het moment dat hij zijn woning aan de Einsteinstraat kan betrekken, toont zich kort na het vertrek van Beatrix vol lof over de opzet van het wijkfestival. ,,Er wordt hier echt saamhorigheid gekweekt en dat spreekt me wel aan. Ik ben een redelijk nuchter mens en heb niet echt iets met duurzaamheid. Toch ben ik me gaan verdiepen in het gebruik van duurzame materialen. Zo denken we erover om op onze bovenverdieping een kurken vloer te leggen."
20 oktober 2005

Print deze pagina

Terug