PETER EN TAMARA VAN DER STAAIJ ONTVANGEN KONINGIN

'Duurzaam huis is een ideale bijkomstigheid'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De steigers op het Newtonplein liggen klaar om afgevoerd te worden.

Welgeteld tien minuten krijgt Peter van der Staaij uit Helvoirt dinsdag 18 oktober de tijd om koningin Beatrix rond te leiden door zijn nieuwe woning aan het Newtonplein. Met echtgenote Tamara en dochters Anke (2) en Maartje (twee weken) krijgt hij een dag na het koninklijk bezoek de sleutel en begint het grote klussen. ,,Een duurzaam huis heeft nooit bovenaan ons lijstje gestaan, maar het is wel mooi meegenomen voor je gevoel Ún je portemonnee."

Peter en Tamara hebben voorafgaand aan de ontvangst van koningin Beatrix een gesprek gehad met burgemeester Jan van Homelen. Maar in plaats van een conversatie over protocollen, etiquette en kledingvoorschriften was het vooral een gezellige ontmoeting. ,,We vinden het heel fijn dat we gewoon onszelf mogen zijn", lacht Tamara. ,,Het nadeel is wel dat je je niet zo goed kunt voorbereiden", vult Peter aan. ,,Maar ik heb een leuk verhaal over duurzaam bouwen voorbereid, met dank aan Hugo van Boxmeer van het bouwbedrijf Van Bergen die me alle puntjes heeft laten zien."

Peter en Tamara verruilen een huurhuis in Helvoirt voor een koopwoning in de wijk In Goede Aarde in Boxtel. Vooral de overstap naar een koopwoning vond het stel belangrijk. ,,En omdat in de dorpen van de gemeente Haaren niet of nauwelijks gebouwd wordt, zijn we in de omgeving gaan kijken", vertelt Peter. Daar schreven ze in voor een woning van de wijk In Goede Aarde. ,,Boxtel ligt voor ons heel gunstig omdat we in Den Bosch werken en de opa's en oma's in Eindhoven wonen. De verbindingen zijn ideaal."

Dat meegeloot kon worden voor een duurzaam gebouwde woning was 'mooi meegenomen'. ,,Met loten moet je gewoon geluk hebben, zeker als je geen economische binding hebt", vertelt Peter. ,,Ik had er uiteindelijk geen traan om gelaten als we een huis hadden gevonden dat niet zo duurzaam was. Maar nu het bijna zover is en we de sleutel krijgen, ben ik heel blij."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Newtonplein wordt vanaf vrijdag in gereedheid gebracht voor het wijkfestival. Deze week werden door bouwvakkers vooral bouwmaterialen opgeruimd.

GROTE EER
Tamara noemt het een hele grote eer dat koningin Beatrix dinsdag op bezoek komt. ,,Het toeval wil dat de koningin het huis waarin we nu in Helvoirt wonen ook ooit geopend heeft. We wonen nu in een koetshuis aan de Torenstraat dat eigendom is van Het Brabants Landschap. De koningin heeft daar destijds een eikenboom geplant. Onder die boom hebben we heel vaak gezeten. Er liggen dus leuke parallellen tussen ons huidige huis in Helvoirt en ons nieuwe huis in Boxtel."

Het was de relatie met Brabants Landschap die met name Peter op het idee bracht om een duurzame bijdrage te leveren aan de wijk In Goede Aarde. In zijn woning biedt hij regelmatig onderdak aan vergaderingen van de Vogelwerkgroep Midden-Brabant en vrienden wezen hem op het tekort aan nestgelegenheid voor gierzwaluwen in nieuwbouwwijken. ,,Ik heb toen het idee opgevat om in de huizen aan het Newtonplein neststenen voor gierzwaluwen te laten plaatsen. Ik heb dat met de andere bewoners van de kopersvereniging besproken en in 14 van de 24 huizen worden in totaal 22 kastjes geplaatst."

De neststenen in de buitengevel vormen slechts een klein onderdeel van de vele duurzame maatregelen die in de woning van Peter en Tamara zijn aangebracht. Zo heeft het huis enkele warmtebuffers en is de trap naar boven niet in de hal maar in een halletje bij de keuken geplaatst om warmteverlies te voorkomen. Het dak is extra dik en kon kant en klaar geleverd worden, zodat op de bouwplaats weinig afval geproduceerd werd. Naast de hoogrendementsketel beschikt het Helvoirtse paar over een terugwin-installatie waarmee warmte uit af te voeren lucht wordt gefilterd en wordt hergebruikt in de woning.

Veel van de duurzame elementen in de huizen zijn onzichtbaar. Dat geldt niet voor de neststenen voor gierzwaluwen, die op termijn - zo is de verwachting - In Goede Aarde zullen aandoen. Peter: ,,In het begin stond ik best sceptisch tegenover dit plan. Als je bezig bent met nieuwbouw, denk je in eerste instantie niet direct aan vogeltjes. Maar het idee is gaan leven en het is leuk dat zoveel buurtgenoten meedoen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De woningen aan het Newtonplein kregen deze week met het oog op de komst van koningin Beatrix een extra schoonmaakbeurt.
13 oktober 2005

Print deze pagina

Terug