KERKTOREN IN DE STEIGERS

Magere Josje krijgt tweede leven in Selissenwal

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vroegere kerktoren Magere Josje wordt gezandstraald. Na de schoonmaakbeurt worden de voegen vernieuwd en komt de toren zo goed als te voorschijn.

Centimeter voor centimeter, voeg voor voeg wordt het metselwerk van Magere Josje onder handen genomen. De vroegere toren van de Maria Reginakerk maakt onderdeel uit van nieuwbouwcomplex Banier in het hart van de wijk Selissenwal en krijgt de komende weken een grondige schoonmaakbeurt. ,,Magere Josje ziet er straks weer als nieuw uit."

Iets meer dan een week is gebouwd aan een ruim veertig meter hoge steigerconstructie rond de kerktoren. De steiger is helemaal ingepakt met doeken om fijn stof dat vrijkomt bij de werkzaamheden tegen te houden. Pas als alle werkzaamheden klaar zijn, komt Magere Josje weer langzaam te voorschijn. ,,Als nieuw", belooft uitvoerder Leo van Diesen van bouwbedrijf Van Breemaat uit Oirschot.

Hij vervolgt: ,,De toren wordt eerst gezandstraald, vervolgens worden alle voegen uitgehakt en gereinigd en moet er opnieuw gevoegd worden. Als dat werk klaar is, wordt de kerktoren van top tot teen ge´mpregneerd zodat een lange levensduur gegarandeerd is." Van Diesen geeft aan dat de staat van onderhoud van Magere Josje ronduit slecht was. Vooral het voegwerk was aangetast door de tand des tijds. ,,Daardoor drong water naar binnen en gingen de stenen in vorstperioden kapot."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overzicht van het deelplan Banier in de wijk Selissenwal. Links zijn de appartementen zichtbaar, rechts de stadswoningen. De mammoetkraan in het midden van het complex gaat volgende week weg.

BLADGOUD
Een gang door nieuwbouwcomplex Banier leert dat de kerktoren helemaal ge´ntegreerd is in het gebouw. Vier appartementen staan in directe verbinding met de toren en krijgen in hun woning zelfs de halfronde buitengevel van de toren. Die gevel loopt door over het terras aan de zijde van de Baanderherenweg, zodat de onderste delen van de toren vanaf de straat zichtbaar blijven. ,,De wijzerplaten worden ook aangepakt", vertelt de uitvoerder. ,,De wijzerplaten worden geschilderd, de wijzers opnieuw verguld."

Of de klokken van Magere Josje in de toekomst blijven luiden staat nog lang niet vast. De klokken zijn volgens Woonstichting Sint-Joseph nog altijd eigendom van het bisdom Den Bosch. De toekomstige vereniging van eigenaren gaat de toren beheren en is dus ook verantwoordelijk voor de stroomvoorziening. ,,De eigenaren bepalen of de klokken gaan luiden en zo ja wanneer en hoelang", aldus een woordvoerster van Sint-Joseph. Het onderhoud van het uurwerk komt ook voor rekening van de vereniging van eigenaren.

Uitvoerder Van Diesen vindt het bijzonder om leiding te geven aan het project waarin de restauratie van Magere Josje is opgenomen. ,,Dat is toch iets speciaals omdat iedereen Magere Josje kent. Ik trouwens ook, ook al kom ik uit Middelbeers. Maar met bouwbedrijf Van Breemaat hebben we al zo vaak voor Woonstichting Sint-Joseph in Boxtel gewerkt, dat we Magere Josje ook hebben leren kennen." De uitvoerder denkt dat het belangrijk is dat de kerktoren behouden blijft. ,,Magere Josje is en blijft een belangrijk herkenningspunt. Het zou toch zonde zijn als iedereen straks zegt: 'Daar stond vroeger Magere Josje'."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Magere Josje heeft een jas aan. De vroegere kerktoren is ingepakt om de overlast van fijn stof te beperken.
6 oktober 2005

Print deze pagina

Terug