FIGURANTEN WEKKEN VERLEDEN BOXTEL TOT LEVEN

Historische optocht heeft veel toekomst

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het college van B. en W. van Boxtel werd door het centrum vervoerd in de onlangs gerestaureerde gemeentekoets. De leden van het college droegen speciaal voor de gelegenheid kleding die gedragen werd door notabelen in de jaren twintig van de vorige eeuw. Op de foto tonen de wethouders Anton van Aert (met bolhoed) en Ger van den Oetelaar en burgemeester Jan van Homelen en zijn vrouw Neeltje (beiden op de rug gezien) zich aan het vele volk langs de kant.

Medio jaren negentig bracht de historische optocht in het centrum van Boxtel veel mensen op de been en ook anno 2005 trok de stoet veel belangstellenden. De optocht vormde een van de hoogtepunten van het Herfstfestijn 2005 en had alles te maken met folklore. De geschiedenis van Boxtel werd tot leven gewekt door enkele honderden figuranten. Het vormde voornamelijk voor de oudere bezoekers langs de kant een feest van herkenning.

,,Kijk daar, die vrouw die zo gebogen loopt; dat is Coba Tin. Die heb ik nog gekend.” Henk Pouwels (76) keek zondag zijn ogen uit nabij het beeld van Stop Voets op de Markt. Of het nou ging om de figuren die uitgebeeld worden door de groep Terug in d’n Tèd Liemt uit Liempde, een oude boerenkar en oude auto’s en motoren die voorbij kwamen rijden of de geestelijke figuren die deel uitmaakten van de praalstoet, voor Pouwels waren het personen en voertuigen die hij allemaal van vroeger kent.

,,Toen ik opgroeide was het leven nog niet zo gehaast als vandaag de dag, het was veel rustiger. Wij woonden aan een zandpad met elf kinderen en hadden een boerenbedrijf. Af en toe en zagen we een fietser of een boerenkar voorbijkomen, maar dat was het dan ook. Al die figuren die hier passeren, zijn personen die ik echt nog meegemaakt heb. Dat maakt het zo bijzonder.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hij mocht natuurlijk zeker niet ontbreken in de historische stoet. Reus Jas de Keistamper kwam speciaal voor de historische optocht van achter zijn donkere wolk vandaan en presenteerde zich aan kop van de stoet aan het publiek.

KRITISCHER
De meeste bezoekers waren onder de indruk van de optocht, al was een enkeling wat kritischer. ,,Ach, een paar oude auto’s en motoren en de burgemeester en wethouders in de gemeentekoets. Veel meer is het niet.”

Hier en daar stond het publiek rijendik om maar niets van de historische optocht te missen. Met name op de hoek van de Rechterstraat met de Molenstraat en op en nabij de Markt was het druk. Het lijkt dan ook een uitstekend initiatief van de Stichting Boxtel Vooruit om de historische optocht elke vijf jaar te organiseren.

Boxtel heeft hart voor folklore, gelet ook op populaire evenementen als de Heilig Bloedprocessie, de Palmpaasoptocht en de Boeremèrt in Liempde. Voorzitter Wim Ketelaars liet zaterdagmiddag bij de opening van het Herfstfestijn 2005 weten dat de folklore in Boxtel in stand gehouden moeten worden. Gezien de grote belangstelling is er zeker veel toekomst voor folkloristische evenementen als de historische optocht.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse edelen van weleer liepen op statige en voorname wijze mee in de historische optocht.

GROOT GAT
Helemaal vlekkeloos verliep de tocht zondag niet. Enkele malen stond de stoet vooraan stil omdat het gat met de achterste groepen te groot werd. Op het moment dat het voorste gedeelte van de stoet zich in de Clarissenstraat bevond, moest er zelfs ongeveer een kwartier gewacht worden. Maar dat mocht de pret niet drukken voor de mensen langs de kant, die van krantenbezorgers een unieke en eenmalige uitgave van de Boxtelsche Courant - de voorloper van Brabants Centrum - ontvingen met daarin het complete programma van de historische optocht.

Het weerzien met bekende oud-Boxtelaren als Coba Tin, dokter Hoek en de dames Van Hooff, de vertegenwoordigers van de kloosters van de Witte Paters, de paters Assumptionisten, de Witte Zusters, de Ursulinen en de Zusters van JMJ op Duinendaal en al die andere historische figuren brachten bij menigeen een lach op het gezicht. ,,Ik vind het een hele mooie stoet, vooral die sprookjesfiguren zijn prachtig”, liet bezoekster Cocky van Oers aan de kant van de weg weten, waarbij ze doelde op de schoolklas van basisschool De Spelelier die een aantal bekende sprookjes uitbeelden.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De zigeunergroep trok zondagmiddag veel bekijks en kreeg regelmatig de lachers op de hand.

De reus Jas de Keistamper was uiteraard ook van de partij net als de Boxtelse burgemeester Jan van Homelen en de wethouders, die gekleed waren als notabelen uit de jaren twintig van de vorige eeuw en vervoerd werden in de onlangs gerestaureerde gemeentekoets. De koets werd gevolgd door de muzikanten van Boxtel’s Harmonie en leden van handboogvereniging l’Union, want al in de Middeleeuwen bestonden in Boxtel hand- en kruisboogverenigingen.

Verder waren er verschillende groepen, die onder meer de oude traditie Driekoningen uitbeelden, een vastenavondgroep, Boxtelse edelen, een straatmuzikant, zigeuners, een oude brandweerauto, vertegenwoordigers van het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris, het Rode Kruis, de Jasband en de Keigoeikes en rijvereniging Sint-Martinus die de optocht afsloot.

Op de Markt keerden alle deelnemers terug, waar ze nog werden voorgesteld aan het massaal toegestroomde publiek. Bezoeker Henk Pouwels keek hier zijn ogen uit. ,,Moet je die pastoor zien. Zo zagen ze er vroeger allemaal uit. Dus met een rok en niet met een lange broek zoals vandaag de dag. Ik vind het een prachtige optocht, vooral omdat het voor mij zo herkenbaar is. Echt schitterend om al die bekende figuren en karakters uit mijn jeugd terug te zien.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze jonge dame met het kroontje op haar hoofd beleefde de optocht door het centrum van Boxtel vanuit een uiterst comfortabele positie.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Enkele jeugdige deelnemers aan de historische optocht waren fraai uitgedost als sprookjesfiguren. Voor veel bezoekers vormde deze groep het hoogtepunt van de praalstoet.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De geestelijkheid vormde een belangrijk thema in de historische optocht. Nabij de Hema in de Rechterstraat liepen deze vrolijke zusters devoot mee in de optocht.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze drie jeugdige deelnemers aan de historische optocht hoefden niet het hele stuk te lopen, maar vermaakten zich opperbest in een kar.
6 oktober 2005

Print deze pagina

Terug