ECLIPS DUIDELIJK ZICHTBAAR AAN HELDERE HEMEL

Zonsverduistering fascineert jeugd

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Om hun ogen te beschermen keken leerlingen van de Angelaschool maandagochtend onder meer door cd's naar de gedeeltelijke zonsverduistering.

Groep acht van de Angelaschool hadden het aan Tom Smulders te danken dat hun speelkwartier maandagochtend werd verlengd. Dat de leerlingen van Gerrit de Jong wat langer op het schoolplein mochten vertoeven had een educatieve aanleiding. Met het zonneschermpje dat de 11-jarige Tom 's ochtends tijdens het klassengesprek al had getoond, werd naar de gedeeltelijke zonsverduistering gekeken. Ook met cd's en bakken water werd de eclips aanschouwd.

Maandagochtend ging om iets over elf de zon voor zestig procent schuil achter de maan. Dankzij de heldere hemel was het natuurverschijnsel goed zichtbaar. Vanaf iets voor tienen werd het 'deukje' dat de maan in de zon maakte vanaf de rechterkant steeds groter. Na 11.06 uur schoof de hap uit de zon via de linkerkant weer weg. Minder dan anderhalf uur later was de gedeeltelijke zonsverduistering voorbij.

HAP
,,Het lijkt net een halve maan." Voor de leerlingen van de Angelaschool die rond elf uur op het schoolplein de zonsverduistering bekijken is het een opmerkelijk natuurverschijnel. ,,Ik hoorde gisteravond tijdens het Journaal dat er een zonsverduistering zou zijn. Van mijn oma kreeg ik een speciaal zonneschermpje mee om het goed te kunnen zien. Als je zonder bescherming in de zon kijkt, raken je ogen beschadigd", vertelt Tom Smulders. Hij haalde het gekleurde stukje glas maandagochtend uit het rode hoesje en bracht daarmee de gedeeltelijke zonsverduistering tijdens het klassengesprek ter sprake.

Naast het ene stukje gekleurde zonneglas gebruikten de leerlingen van de Angelaschool nog andere hulpmiddelen om gedeeltelijke verduistering gade te slaan. Door een cd-tje of in een bak met water was de 'hap' uit de zon ook duidelijk waarneembaar.

Hoe vaak van een zonsverduistering sprake is, weten de kinderen niet. ,,Ik heb er ooit tijdens een vakantie in Luxemburg een gezien, maar toen was ik nog heel klein", vertelt Toms klasgenootje Anne Schellekens. Ze doelt op 11 augustus 1999 toen er een 'volledige' verduistering waarneembaar was in het noorden van Frankrijk en andere delen van Midden-Europa. De maan schoof toen precies voor de zon dat leidde ertoe dat rondom de kleinere maan een ringvormige zon zichtbaar werd. Boxtel was toen op het midden van de dag in schemerduister gehuld. Zo'n totale verduistering is in Nederland pas weer te zien in 2081. ,,Oh, dat maak ik dan nog mee. Want ik word negentig jaar", lacht Bart van Besouw.

NIET ZELDZAAM
De zonsverduistering, waarbij de maan tussen de zon en de aarde inschuift, was zichtbaar in heel Europa, Afrika en een deel van AziŽ. Onder meer in Spanje was de ringvormige verduistering zichtbaar net als in een 161 kilometer brede strook, die zich uitstrekte van de Atlantische tot de Indische Oceaan.

Gedeeltelijke zonverduisteringen zijn in Nederland vaker te zien. De laatste dateert van 31 mei 2003. Een totale verduistering, waarbij de schaduw van de maan de volledige zon in beslag neemt is in Nederland wel zeldzaam. Voor de laatste keer verdween de zon in 1715 helemaal achter de maanschaduw; de eerstvolgende keer dat dat gebeurt is op 7 oktober 2135, meldt sterrenwacht Halley in Heesch.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de zon, waar de maan voorschuift.
6 oktober 2005

Print deze pagina

Terug