BOXTELSE UNDERDOG VERRAST WERELDTOPPERS

Sfeermaker Dick van Dijk
wereldkampioen darts

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nieuwe wereldkampioen darts, Dick van Dijk, in actie. De Boxtelaar verraste op het officiële WK in het Australische Perth alle grote namen. (Foto: Hans Willink)

Geen bekende naam zoals Raymond van Barneveld, Martin Adams of Mervyn King, maar Dick van Dijk heeft zich afgelopen weekend laten kronen tot de nieuwe wereldkampioen darts. Het Nederlands team won ook het dubbelspel en werd zodoende ook over all wereldkampioen.

Van Dijk haalde via overwinningen op de Australiër Graham Hunt, Harry Brown uit de Bahama’s en de Zweed Markus Korhonen de kwartfinale. Daarin won hij verrassend met 4-1 van de Engelse Viking Andy Fordham. In de halve eindstrijd was de Boxtelaar te sterk voor de Braziliaan Mauricio Maia. In de finale won Van Dijk eenvoudig met 4-1 van de Deen Per Laursen.

Raymond van Barneveld sneuvelde bij de laatste zestien tegen de Engelsman Mervyn King. Vincent van der Voort en Niels de Ruiter gingen al in de tweede ronde onderuit. De Ruiter kwam met 4-2 tekort tegen Martin Adams, de nummer twee van de wereld. Van der Voort verloor verrassend met 4-2 van het Finse talent Kim Viljanen.

Bij het team-event eindigde Oranje als gedeeld derde. Nederland was niet opgewassen tegen Finland (6-9). Van Dijk: ,,Dat land was echt in supervorm. Er zat voor ons simpelweg niet meer in dan een 9-6 nederlaag. We kregen wel een paar kansen, maar we gooien onze dubbels net niet.”

In het dubbelspel haalden Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort de finale. Daarin versloegen ze de Denen Brian Sörensen en Per Laursen met 4-1. Van Dijk en Niels de Ruiter verloren al in de eerste ronde. De Engelse wereldtoppers Andy Fordham en Tony O’Shea waren met 4-0 veel te sterk voor het Brabants/Utrechtse koppel. ,,We gingen ervan uit dat Fordham niet in vorm was en O’Shea de kar moest trekken, maar het ging precies omgekeerd. Fordham gooide een paar keer 180 en O’Shea volgde met een paar 100-scores.”

Daar was het Nederlandse duo niet tegen opgewassen. Van Dijk weet wel waar het probleem in zat. ,,Niels en ik moesten nog in ons spel komen. Daar krijg je met zulke goede tegenstanders in de eerste ronde geen tijd voor. Dat is puur de pech van de loting. Als we Fordham en O’Shea in de tweede of derde ronde hadden getroffen, hadden we hen wel kunnen hebben want dan hadden we al een beetje in ons ritme gezeten. Nu niet.”

PRATEN EN ZEUREN
,,Doordat we in de eerste ronde van het dubbelspel werden uitgeschakeld ging ik met niet zo’n lekker gevoel het singlestoernooi in”, vertelt Van Dijk. ,,Daarbij kwam dat ik de eerste ronde was vrijgeloot en dus tot 14.00 uur moest wachten alvorens ik mijn eerste wedstrijd moest gooien.” Daarin trof hij de ervaren Australiër Graham Hunt. ,,Die begon als een speer, maar ook ik zat meteen goed in de wedstrijd en slaagde erin het duel naar mijn hand te zetten. Uiteindelijk had Hunt geen schijn van kans. Werkelijk alles viel goed aan mijn kant.”

Het moeilijkste duel voor Van Dijk was de wedstrijd in de derde ronde tegen Harry Brown van de Bahama’s. ,,Hij kwam met 3-2 voor. Vervolgens brak ik hem, maar het lukte me niet de partij uit te gooien. Vervolgens moesten we op de bull gooien om te bepalen wie zou beginnen aan de beslissende leg. Dat werd Brown. Dat was een psychologisch nadeel voor mij. Maar hij miste dubbel 8 om uit te gooien. Ik finishte met eens score van 68.”

De wedstrijden daarna tegen de Zweed Korhonen en de Engelsman Fordham leverden minder problemen op voor de Boxtelaar. ,,Tegen Korhonen ging de partij gelijk op, maar toen ik hem brak was het over. Fordham brak ik meteen in de eerste leg. Hij probeerde me nog wel uit mijn spel te halen door erg te vertragen, maar ik zat goed in mijn ritme en liet me niet van de wijs brengen.”

In de halve finale rekende Van Dijk af met de Braziliaan Maia. Een vervelende tegenstander, volgens Van Dijk. ,,Hij zat voortdurend achter mijn rug te praten en te zeuren en liep heel irritant terug van het bord. Gelukkig kon ik me daar goed voor afsluiten.” Van Dijk won het duel met 4-1.

FINALE
De finale werd een dag later gespeeld. ,,Ik had liever doorgespeeld op zaterdag omdat ik zo goed in vorm was, maar ik wist dat het schema er zo uitzag”, vertelt Van Dijk. ,,Ik heb vervolgens geprobeerd vroeg naar bed te gaan, maar ik kon de slaap niet vatten vanwege de spanning. Om 09.00 uur ’s ochtends ben ik alweer opgestaan om de finale van het jeugdtoernooi te zien, waar landgenoot Jonny Nijs de finale van had bereikt (en won, red.). Vervolgens moest ik tot 14.00 uur wachten tot mijn finale werd gespeeld.”

De eindstrijd tussen Van Dijk tegen de Deen Laursen kende geen hoog spelniveau. ,,Er stond logischerwijs veel spanning op het duel, wereldkampioen worden is tenslotte niet niks. Daardoor lukte het niet om echt goed te darten.” Maar uiteindelijk kwam er een dik verdiende 4-1 overwinning voor de Nederlander op het scorebord te staan.

ROES
Na een lange reis keerde Van Dijk dinsdag terug in Nederland. Dat ging gepaard met de nodige toeters en bellen. Glimlachend: ,,Toen ik aankwam op Schiphol stond het daar helemaal vol met vrienden, bekenden en een hoop fans. En dat om kwart over zeven in de ochtend.” Het besef dat de Boxtelaar wereldkampioen darts is geworden begint langzaam tot hem door te dringen. ,,Ik heb de afgelopen dagen echt als in een roes beleefd”, vertelt hij. ,,Het begint me nu eigenlijk pas weer te dagen wat ik gepresteerd heb.”

Het winnen van het WK geldt als dé grote internationale doorbraak van Van Dijk. ,,Iets hogers dan dit kun je niet bereiken.” De overwinning komt tevens op een gunstig moment. ,,Mijn sponsor Companile is per 1 oktober overgenomen en is daarom gestopt. Mijn manager is nu druk op zoek naar nieuwe sponsoren. Ik hoop dat het feit dat ik wereldkampioen ben geworden hierbij een zetje in de rug zal zijn.”
6 oktober 2005

Print deze pagina

Terug