SENIORENRESTAURANT DE VLASWIEK SLAAT AAN

'Het lijkt hier wel een hotel'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bezoekers van het seniorenrestaurant zijn te spreken over de bediening. Verzorgende Linda van Diessen snijdt het vlees van een van de bewoners van De Vlaswiek.

Sinds enkele weken kunnen ouderen in Boxtel en Liempde hun warme maaltijd nuttigen in de seniorenrestaurants van zorgcentrum Emmaus en De Vlaswiek. Het initiatief slaat aan. ,,Veel gezelliger om samen te eten en de maaltijden zijn ook beter op temperatuur. Het lijkt wel of we in een hotel wonen", stelt de 87-jarige Cor Koppens uit Liempde.

In Emmaus ging het seniorenrestaurant vorige week open; in De Vlaswiek kunnen ouderen zich al twee weken langer tussen de middag laten bedienen met een warme maaltijd. Hoewel het niet verplicht is, kiezen alle 26 bewoners van het Liempdse woonzorgcentrum ervoor om tussen 12.30 en 13.30 uur in het restaurant te eten. Niemand laat de maaltijd op de eigen kamer brengen, zoals voorheen wel gebeurde.

In Emmaus is de keuze overigens wat uitgebreider ten opzichte van De Vlaswiek. Daar kunnen mensen tweemaal per dag het seniorenrestaurant bezoeken: van 12.00 tot 13.30 en van 17.00 tot 18.30 uur. Op beide momenten kan men kiezen tussen een warme maaltijd of een broodmaaltijd.

WARMER
Koppens schuift dagelijks met haar zwager Piet Bressers (92) aan tafel. ,,De bediening is voortreffelijk. Bovendien is het erg gezellig om met zijn allen samen te eten. Je praat wat makkelijker met elkaar", stelt Bressers. Zijn schoonzus knikt instemmend: ,,Jazeker, veel gezelliger dan alleen op je kamer een plateau met alle gangen tegelijk opgediend te krijgen. Het eten is nu ook veel warmer dan voorheen."

Hoewel Grada Schalkx (91) pas drie maanden in De Vlaswiek woont, is ook zij te spreken over het seniorenrestaurant. ,,Voordeel is dat niet alleen de bewoners van De Vlaswiek hier kunnen eten, maar ook anderen. Mijn dochters en schoondochter hebben ook al eens meegegeten. Hartstikke leuk. Ik kan het lang niet allemaal op wat wordt opgeschept, maar dat vindt gelukkig niemand een probleem."

Bezoekers van De Vlaswiek kunnen - als zij zich vooraf aangemeld hebben - voor 5,75 euro mee eten. Dat geldt voor de bewoners van de aanleunwoningen van de Kloosterhof, maar ook voor andere mensen die niet zelf een warme maaltijd kunnen bereiden. Dezelfde regeling geldt voor het Boxtelse zorgcentrum Emmaus en ook in de nieuwbouw van Simeonshof wordt een seniorenrestaurant gerealiseerd. Ook daar zijn bezoekers van buitenaf welkom nadat ze zich hebben aangemeld.

KEUZE
Als teamleider van de facilitaire dienst van Zorggroep Elde is Guido van Asten verantwoordelijk voor de maaltijdvoorziening in de zorgcentra Emmaus en De Vlaswiek. ,,Voorheen kookten we alles zelf. Nu worden de gerechten kant en klaar aangeleverd, we hoeven het alleen maar op te warmen. De kwaliteit van de voeding gaat er echter op vooruit."

Moesten de bewoners eerder twee weken vooraf al met een keuzeformulier aangeven welke gerechten zij wensten te nuttigen; nu kunnen zij ter plekke voor elke gang kiezen uit twee verschillende gerechten. Dinsdag stond heldere prei- of gebonden champignonsoep op het menu. Voor het hoofdgerecht konden de bezoekers van het seniorenrestaurant onder meer kiezen uit een halskotelet zonder been of varkenslever. En als toetje werden mokkavla en yoghurt geserveerd.

,,Het is natuurlijk geen Chalet Royal", zegt Bressers. ,,Maar het begint er aardig op te lijken", vult zijn schoonzus aan. ,,Het is nog niet voorgekomen dat er iets op het menu staat dat ik helemaal niet lust", aldus de Liempdenaar. Lachend: ,,Kijk, ik kies voor groene kool en zij voor snijbonen. Ik heb 56 jaar snijbonen geteeld in mijn eigen moestuin, maar vind ze nog steeds niet lekker."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat het in de keuken is opgewarmd, worden de gerechten in grote bakken met een speciale warmhoudkar naar het restaurant op de eerste verdieping gereden. Voedingsassistente Peggy Arons schept de borden vol; verzorgende Linda van Diessen brengt het eten rond.
29 september 2005

Print deze pagina

Terug