SPORTCOMPLEX VRAAGT SUBSIDIE VOOR EXTRA RUIMTE

’De Braken zit echt he-le-maal vol’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Martien Pennings en zijn vrouw Ninette willen sportcomplex De Braken uitbreiden om te kunnen voldoen aan de wensen van alle sportverenigingen. Daarvoor is een subsidie van de gemeente echter noodzakelijk.

Sportcomplex De Braken wil uitbreiden. Het sportcomplex zit op dit moment helemaal vol en heeft daarom ruimte extra nodig. Daarbij is bijspringen van de gemeente noodzakelijk, meent exploitant Martien Pennings. Hij heeft een subsidie van 175.000 euro aangevraagd. Maar het probleem is dat De Braken particulier eigendom is en dus eigenlijk geen recht heeft op gemeentelijke steun. Pennings ziet dat anders. ,,Wij hebben de gemeente tenslotte ook geholpen.”

,,Er zijn een paar dingen die moeten gebeuren met De Braken”, legt eigenaar Pennings uit. ,,Ten eerste hebben we uitbreiding nodig omdat er een stel verenigingen is die behoefte heeft aan een specifieke ruimte, zoals de taekwondo- en judoverenigingen. Verder zijn er kleine clubs die hier dadelijk niet meer terecht kunnen in de huidige halve zalen en basketbalclub JRC heeft twee volledige extra avonden nodig om te trainen, want die vereniging groeit ook behoorlijk. Wij willen daar een extra accommodatie voor neerzetten, een zaaltje van 30 bij 18 meter. Daar kan alles in. Daarbij moet een ruimte van 10 bij 10 meter komen voor aerobics, er zijn namelijk heel veel groepen die hier graag wat extra gymnastiek willen doen, plus wat kleedlokalen omdat we er die nu te weinig hebben.”

En dat past niet binnen de huidige muren van het toch ruime complex. Pennings: ,,De Braken is wel groot, maar het zit iedere avond echt he-le-maal vol van vijf tot half elf uur. Er is daarom behoefte aan veel meer ruimte in de avonduren. Daarnaast maakt een extra zaal De Braken compleet, door meer aan te kunnen gaan bieden. Ik denk daarbij aan cursussen van bijvoorbeeld de Nederlandse Basketbalbond of scheidsrechters.

Waar de extra zaal zou moeten komen weet Pennings al. ,,Aan de voorkant kan het niet, want dat is niet mooi en daar komen we een meter ruimte tekort. Bij het parkeerterrein zou het kunnen, maar dat gaat ten koste van de parkeergelegenheid en het aanzicht van de hal. Daarom kiezen we voor de ruimte tussen de achterste tennisbaan en de spoorlijn. Daar kan het perfect staan, alleen moet de zaal een hoogte van zeven meter krijgen en mag er van de gemeente daar maar tot vier meter gebouwd worden. Dat wordt dus nog een discussiepunt.”

MARGINAAL
De Braken is een particuliere onderneming. Is de aanvraag voor gemeentelijke subsidie dan niet bij voorbaat kansloos? Nee, meent Pennings. ,,Het is geboren uit noodzaak. We voorzien met deze sportaccommodatie in een basisbehoefte. Wij vinden, omdat we als uitgangspunt hebben het Boxtelse verenigingsleven te ontwikkelen en ondersteunen en een stukje arbeid wegnemen van de gemeente die dat eigenlijk zou moeten doen, dat het heel reëel is dat wij een beetje ondersteuning krijgen in het uitbreiden van ons complex. De bank vindt onze exploitatie te marginaal, die moet een grotere garantie hebben om er geld in te steken. Wij zijn dus afhankelijk van de beslissing van de gemeente.”

Hij vervolgt: ,,Daarnaast heb ik de grond van Den Haagakker soepel overgedragen aan de gemeente, die daar huizen wil bouwen. Ik had dat niet hóeven doen, want er lag een pachtovereenkomst tot 2016, maar toch ben ik daaraan tegemoet gekomen. Ik heb rekening gehouden met het totale belang, ondanks dat er zodoende veel inkomsten voor mij wegvielen. Ik hoop dat de gemeente daar wat voor terug wil doen.”

SPORTHART
Pennings snapt dat het moeilijk is voor de gemeente om een particulier subsidie te geven. ,,Maar we hopen dat de gemeente zich herinnert hoe mijn vrouw en ik hier gestart zijn met eigen middelen, zodat de gemeente een extra zaal kreeg en waardoor de lokale sport in Boxtel een impuls kreeg. Dat ze weten dat we de prijzen laag houden en flexibel zijn in het belang van de sportverenigingen... We hebben De Braken opgericht vanuit ons sporthart, niet uit commercieel oogpunt. We hopen dat de gemeente daar oog voor heeft nu we financiële ondersteuning nodig hebben.”

De eventuele toewijzing van subsidie zou een fraai cadeau zijn voor het twintigjarig bestaan dat De Braken dit jaar viert. ,,Het is belangrijk wat er nu gaat gebeuren”, vertelt Pennings. ,,Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente het sportverstand laat prevaleren boven allerlei zakelijke regeltjes. Anders moet ik overwegen wat ik met het complex ga doen. Misschien moet ik er dan iets anders in huisvesten om het hoofd boven water te houden. Maar begrijp me goed, dat streven we niet na. Wij willen het totale sportgebeuren in Boxtel ondersteunen zoals we dat altijd gedaan hebben.”
22 september 2005

Print deze pagina

Terug