ZONOVERGOTEN CULTUREEL FESTIVAL OP EN ROND MARKT

Boxtel valt voor veelzijdig Bockesprongen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Balvirtuoos van Nakupelle maakt indruk op de Markt.

De tiende editie van het festival Bockesprongen was zondag wederom opgebouwd volgens een succesvolle formule. Bezoekers uit Boxtel, maar ook daarbuiten, beleefden een gezellige en vooral afwisselende dag met muziek, theater, beeldende kunst en vooral heel veel zon. Van metalmuziek tot kindertheater en van dancedeejays tot koormuzikanten. ,,We willen zoveel mogelijk dingen presenteren tijdens Bockesprongen”, vertelt Petra Stoelinga, secretaris van Stichting Bockepruik. De organisatie is tevreden over de tweede lustrumeditie en heeft nu al ideeën voor 2006.

De hele dag en ook ’s avonds betraden diverse muzikanten de podia in het Boxtelse centrum. De muziekstijlen liepen uiteen van pop- en rockmuziek tot dancepop en van een singer-songwriter tot covers. ,,De muziek in de kroegen is heel gevarieerd”, aldus Stoelinga.

In Nan’s Café trad Ex Libris op. Tijdens de soundcheck van deze zeskoppige formatie stroomde het publiek al langzaam toe. De band speelt progressieve metal met klassieke invloeden. Het mooie en unieke stemgeluid van zangeres Dianne van Giersbergen (20) uit Liempde trok menige voorbijganger. De Liempdse vertelde dat de band in deze formatie pas vier maanden bestaat. Zondag stond Ex Libris voor de eerste keer op Bockesprongen en speelde de band zeven eigen nummers en zeven covers. ,,Dit is wel leuk ja. Er komt nu een groter publiek kijken. Je kunt de muziek zo aan meerdere mensen tegelijk laten horen”, aldus Van Giersbergen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spaans temperament bij De Waag: Felix de Perez.

AANSTEKELIJK
Op het buitenplein bij café De Kerk trad onder meer de groep Compaz op.’Frisse aanstekelijke dancepop met vleugjes soul, samba, opera en hiphop’, vermeldde het programmaboekje over Compaz. Toen na de soundcheck de eerste klanken van het optreden doorklonken, begaven veel bezoekers zich nieuwsgierig richting podium. De zanger/rapper wist het publiek te boeien met zijn teksten en soms grappige hiphop-achtige danstechnieken. De combinatie van het geluid uit de saxofoon, trombone, keyboard en gitaar maakte het optreden tot een verrassend en muzikaal geheel.

In café ’t Hart van Boxtel verzamelden zich liefhebbers van de (rock)songs van singer-songwriter Patrick Hendriks. Het publiek genoot zichtbaar van de mooie liedjes. Eén van de laatste optredens van de avond werd verzorgd door het Belgisch covertweetal Duo Tilt. Traditioneel betraden zij het podium in café Becoloth om een afwisselend repertoire ten gehore te brengen. Zoals zij ook andere jaren deden, lieten de artiesten zo nu en dan het podium voor wat het was, om al zingend door het volle café te lopen. Het publiek zong enthousiast met de bekende songs mee.

Behalve op de Markt waren ook op het plein voor de bibliotheek en bij café De Kerk terrassen en podia neergezet. ,,De bibliotheek is er dit jaar voor de tweede keer bij betrokken en voor het tweede jaar is het daar behoorlijk druk", aldus Bockepruik-secretaris Stoelinga. Bij de bibliotheek trad onder andere het Eenmalig Dubbel Water Kwartet op. Dit kleine Boxtels koor bracht a capella-liederen rondom het thema water ten gehore. Naast dit podium stond een duikboot waarin Kapitein Kosto jonge bezoekers meenam naar spannende diepzee-avonturen. Stoelinga: ,,Als je die duikboot binnenkomt kijk je je ogen echt uit. Er zijn zoveel knopjes en van alles meer.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Eigenzinnige man en eigenzinnige auto: de ingrediënten van de voorstelling Joplada van artiest Joppe Wouters.

KINDERTHEATER
Behalve muziek bestond Bockesprongen ook uit straattheater. De Markt bood de hele dag een gevarieerd programma voor met name jongere bezoekers. De voorstelling ’Joplada’ wist het jonge publiek van minuut tot minuut te boeien. Artiest Joppe sprong op zijn flexibele auto en haalde acrobatische kunsten uit. Toen de auto eventjes in brand vloog, hielden de kinderen hun adem in. Een luid applaus volgde aan het einde van de show en de kinderen verdrongen zich om de blauwe auto even aan te kunnen raken en van dichtbij te bekijken. ,,Op het gebied van kindertheater proberen we ieder jaar iets nieuws te brengen en dat lukt redelijk”, aldus Stoelinga.

Onder de noemer ’beeldende kunst’ verzamelden kinderen zich op een ander deel van de Markt om rondom het thema 'zee’ kleurrijke zeesterren, krabben en vissen te maken. Daarnaast mochten kinderen een bijdrage leveren aan een gezamenlijk kunstwerk: de zeemeermin. Deze levensgrote pop werd door veel kinderhandjes versierd en zal de komende tijd in de bibliotheek en in de Rabobank tentoongesteld worden. Kasper (7) werkte aan een mooie vis. Hij schatte dat hij zo’n kwartier bezig was geweest. ,,Dit is heel leuk, het opplakken én dat de vis er mooi uit gaat zien”, vertelde de jongen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Evenwichtskunst tijdens de voorstelling van Nakupelle.

Volgens de secretaris van Bockepruik maakten zo’n tweehonderd kinderen een kleurrijk zeedier. De prijsuitreiking aan het einde van de dag was dan ook spannend. De jury had een zware taak om de mooiste vier onderwaterdieren te kiezen. Stijn Peels (11) was één van de gelukkige winnaars die met een prijsje naar huis ging. ,,Ik had een krab versierd en daar een schatkist op gemaakt”, legde de jongen uit Vught uit.

Hij was zondag aan het fietsen en kwam per toeval op het festival Bockesprongen terecht. Zijn broertje Hugo (9) vond de clownsact Bon Appetit, waarbij een komiek allerlei soorten groente met zijn gezicht op probeerde te vangen, erg leuk om te zien. Daarnaast hebben de broers ook genoten van het minitheater in de duikboot. Ook hun moeder heeft een leuke dag gehad. ,,We hebben ons vandaag kostelijk vermaakt. We hebben een hele goede middag gehad”, stelde zij tevreden. ,,Ik denk dat ik nog wel eens terugkom”, verheugde Hugo zich al op een volgende keer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kleurrijke steltloper verrast bezoekers van Bockesprongen.
22 september 2005

Print deze pagina

Terug