CEES VAN ROESSEL NEEMT AFSCHEID VAN SCHOOL ESCH

Willibrordusschool ziet zilver
aan Postelstraat

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-directeur Cees van Roessel van basisschool Sint-Willibrordus in Esch poseert in de klas tussen leerlingen van de bovenbouw.

De Sint-Willibrordusschool in Esch viert van woensdag 21 september tot en met zaterdag 24 september feest. Niet alleen wordt uitgebreid stilgestaan bij de 25 jaar dat het schoolgebouw aan de Postelstraat gevestigd is, maar bovendien wordt op vrijdag 23 september afscheid genomen van oud-directeur en leerkracht Cees van Roessel (62), die sinds 1974 aan de school verbonden is. ,,Deze school is een diamantje", aldus Van Roessel.

'Afscheid van een mooie tijd', valt te lezen op de uitnodiging voor de afscheidsreceptie van Cees van Roessel op vrijdag 23 september. Zijn zoon Paul, die een reclamebureau runt in Best, vervaardigde de kaart. Zijn andere zoon Frank is ook aangestoken door het 'lerarenvisrus' en is actief als leerkacht op een school in Spoordonk. ,,In totaal ben ik 38 jaar actief geweest in het onderwijs, waarvan 31 jaar op de Sint-Willibrordusschool. In Esch heb ik het altijd heel erg naar mijn zin gehad en ben ik altijd met plezier aan het werk geweest. De omgang met de kinderen zal ik zeker gaan missen", zegt Van Roessel in een van de klaslokalen van het schoolgebouw aan de Postelstraat.

,,De leukste periode vond ik het realiseren van de nieuwbouw in 1980 in samenwerking met het bestuur en de architect, want daar kon ik mijn fantasie goed in kwijt. Toen werd ook de kleuterschool geļntegreerd in het gebouw. Eerst waren we gevestigd aan de Leunisdijk en bestond de school uit drie locaties, wat natuurlijk niet ideaal was."

In de visie van Van Roessel moest de nieuwe school openheid uitstralen. De achterliggende gedachte was dat elk kind zich in de periode op de Sint-Willibrordusschool op een prettige manier moest kunnen ontwikkelen.

Van Roessel: ,,Vroeger werkten we als scholen leerstofgericht, terwijl we nu veel meer aandacht voor het kind hebben. Dat werkt als een magneet, want als een kind het naar de zin heeft op school is hij of zij leergierig; elk kind is in principe leergierig. Kinderen moeten zich geborgen voelen en zeker niet opgesloten. Vandaar dat open ruimtes een belangrijk element in dit schoolgebouw vormen. Eigenlijk is de school naast de grote hal opgebouwd uit vier blokken, die bestaan uit drie lokalen en een ontmoetingruimte waar de kinderen kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten. Wat mij betreft kun je niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van sociale vaardigheden. Het uiteindelijke doel is dat leerlingen hier als prettige en weerbare kinderen vertrekken."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijdag 26 september 1980: het beeldje op de binnenplaats van de Sint-Willibrordusschool aan de Postelstraat in Esch wordt onthuld door het toenmalige schoolhoofd Cees van Roessel (links) en de voorzitter van het schoolbestuur, Gerard van Os. (Archieffoto Brabants Centrum).

GEHEIM
Wat Van Roessel, die directeur was op de basisschool in Esch van 1974 tot 1997, volgende week vrijdag tijdens zijn afscheid allemaal te wachten staat, blijft nog even geheim. Zelf heeft hij inmiddels vrede met zijn afscheid. ,,Nee, ik heb het nu niet meer moeilijk met mijn vertrek. Na de zomervakantie ben ik vooral actief geweest als een soort klassenassistent. Als het nodig is, spring ik bij, van de kleuters tot de bovenbouw. Ik ben overal inzetbaar", lacht hij.

,,Vorig jaar was mijn laatste jaar als leerkracht, nu heb ik geen groep meer. Ik heb bijna altijd les gegeven aan bovenbouwgroepen, dat heb ik ook de laatste jaren gedaan nadat ik in 1997 gestopt ben als directeur. Ook als directeur ben ik altijd les blijven geven, al was de combinatie af en toe wel zwaar. Maar mijn hart ligt bij kinderen."

Zijn loopbaan als leraar begon in 1967 op de school 'De Reit' in zijn woonplaats Haaren (nu openbare school De Hasselbraam – red.). Zeven jaar later maakte Van Roessel de overstap naar de Willibrordusschool waar hij hoofd van de school werd. Op de uitnodiging voor de afscheidsreceptie op vrijdag 23 september wordt in een paar steekwoorden zijn lange schoolloopbaan beschreven: 'Onderwijzer, hoofd der school, directeur, collega', valt te lezen.

Van Roessel: ,,Inderdaad, de laatste jaren voel ik me een collega. Ik heb altijd prima kunnen samenwerken met mijn collega's. Het is niet voor niets dat mensen als Theo van den Heuvel, die inmiddels afscheid heeft genomen, Henny Bevers en Piet den Ouden zo lang op deze school actief blijven of zijn geweest."

Van Roessel kijkt ook met een goed gevoel terug op de omgang met de ouders van de leerlingen. ,,Er zijn er veel die ik zelf nog in de klas gehad heb. Ook aan twee collega's van mij heb ik nog les gegeven", lacht hij. ,,De Esschenaren zijn heel prettige en ontspannen mensen, waar ik altijd prettig mee heb kunnen werken. Ik heb in al die jaren nauwelijks conflicten gehad."

ZORGEN
De oud-directeur maakt zich wel zorgen over de toekomst van de school. ,,Er komt vanuit de overheid steeds meer op de leerkrachten af. Naast het verplichte programma heb je te maken met tal van actuele zaken of projecten, die ingepast moeten worden. Bijvoorbeeld over kinderen die te dik zijn of extra lessen omdat het historisch besef bij leerlingen niet goed ontwikkeld is. Dat vergt veel van de leerkrachten. Bovendien ben ik bang dat de school op die manier verwordt tot een instituut, niet alleen een leerinstituut, maar ook een vormingsinstitiuut."

Nauwlettend zal hij de ontwikkelingen in onderwijsland in de gaten houden, maar eerst wil Van Roessel even afstand nemen. ,,Ik heb al aanbiedingen gehad, maar ik wil eerst even genieten en alles op me af laten komen voordat dat ik meteen inga op allerlei verzoeken. Ik merk zelf wel wanneer ik weer aan de slag wil. Als ik iets doe, wil ik het goed doen", zegt hij. Dit is het juiste moment om te stoppen. Ik voel me uitstekend, ben kerngezond en heb een hele mooie tijd achter de rug in het onderwijs. Ja, je zou kunnen zeggen dat ik stop op mijn hoogtepunt."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Roeland van den Boorn kijkt geamuseerd toe als twee kleuters van 't Woelige Hoekje werkstukjes van brooddeeg aanbieden aan schoolhoofd Cees van Roessel en hoofdleidster Henny Bevers. (Archieffoto Brabants Centrum).
15 september 2005

Print deze pagina

Terug