MOONEN START MET BOUW PARKEERKELDER

Permanent beton vlinderen in Baronije-put

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld in de bouwput van het plan Baronije aan de Prins Hendrikstraat. Niet minder dan 1.300 kuub beton was nodig om de vloer van de toekomstige parkeerkelder te storten.

Met het storten van 1.300 kubieke meter beton is in de week van maandag 12 september een echt begin gemaakt met de bouw van het plan Baronije aan de Prins Hendrikstraat. In totaal 25 vrachtwagens met beton pendelden tussen halfzes 's morgens en tien uur 's avonds op en neer tussen de betonfabriek in Tilburg en de bouwput in Boxtel. ,,We hebben nog nooit zoveel bekijks gehad", zegt uitvoerder Leo van Hulten van de Moonen Bouwgroep.

Nadat de constructie van palen en wanden met zogeheten soilmix al de nodige aandacht hadden getrokken, was het dinsdag opnieuw dringen in de Prins Hendrikstraat. Vele passanten hielden even halt om een kijkje te nemen in de grootste bouwput die Boxtel ooit heeft gekend. In de metersdiepe put, waarin de parkeerkelder van het plan Baronije wordt gebouwd, waren zo'n 25 werknemers bezig met het storten en uitsmeren van beton.

Uitvoerder Van Hulten is verrast door de vele toeschouwers. ,,Normaal gesproken is het bij onze projecten niet zo druk. Maar ik geef toe dat dit best bijzonder is en omdat we midden in het centrum werken is het logisch dat mensen even afstappen." Van Hulten vertelt dat het beton direct nadat het is gestort moet worden uitgesmeerd. ,,Vervolgens gaan we het beton vlinderen. Dan zie je verschillende machientjes over het beton glijden die de vloer egaliseren. Dat moet meteen gebeuren omdat het beton snel hard wordt."

TORENKRAAN
De vloer van de parkeerkelder gaat als basis dienen voor de appartementen, penthouses en stadswoningen die binnen het plan Baronije worden gerealiseerd. De vloer is ongeveer veertig centimeter dik. ,,Over een paar dagen is de vloer hard genoeg om verder te gaan met het project", vertelt Van Hulten. De uitvoerder legt uit dat in de bouwput een 35 meter hoge torenkraan wordt opgetrokken die de bouw van het complex gestalte zal geven. ,,Omdat er weinig ruimte is voor opslag moet de kraan alle materialen direct in de bouwput zetten, zodat alles snel verwerkt kan worden."

De 25 vrachtwagens met beton reden in een constante stroom op en neer tussen Boxtel en Tilburg. Via twee pompen, die zo'n 130 tot 140 kuub per uur kunnen verwerken, werd de substantie via een buis in de bouwput gepompt. Na een kwartiertje lossen reden de trucks weer terug naar de betonfabriek in Tilburg om een nieuwe voorraad te halen. ,,We werken vanavond en vannacht door totdat de hele vloer klaar is. Overlast voor bewoners? Zal wel meevallen, denk ik. Bovendien hebben we iedereen ge´nformeerd. Er zijn nog geen klachten binnengekomen", stelt Van Hulten.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Prins Hendrikstraat werd dinsdag de gehele dag overspoeld met vrachtwagens die beton aanvoerden richting de bouwput van plan Baronije. De straat was de gehele dag afgesloten voor doorgaand verkeer.
15 september 2005

Print deze pagina

Terug