ARCHITECTENBUREAU BESTAAT 25 JAAR

'Architect zet handtekening in het landschap'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Snijders geeft uitleg over de bouwtekening die hij heeft gemaakt voor een project in het Roemeense Salonta. Hans van Stekelenburg, Pieter van Gisbergen en zoon Cleem Snijders kijken belangstellend toe.

De malaise in de bouwsector was in 1980 de directe aanleiding voor Boxtelaar Piet Snijders om zich als zelfstandig architect te vestigen. Vanuit een slaapkamer aan de Schijndelseweg is het kantoor uitgegroeid tot een maatschap waarin zoon Cleem samenwerkt met Hans van Stekelenburg en Pieter van Gisbergen. Zij werken sinds 1992 in een statig herenhuis aan de Stationsstraat.

Piet Snijders had nooit durven dromen dat het bedrijf waarmee hij 25 jaar geleden min of meer noodgedwongen startte, zou uitgroeien tot een onderneming waar tussen de tien en vijftien mensen werkzaam zijn. ,,Hoeveel mensen bij ons werken is afhankelijk van de conjunctuur. We werken veel met medewerkers op contractbasis", verduidelijkt zoon Cleem. Aan de keukentafel in het monumentale en door hemzelf geheel gerestaureerde woonhuis (de voormalige brouwerij 't Anker op Duinendaal) haalt Snijders senior herinneringen op aan het moment dat hij voor zichzelf begon.

,,Ik werkte destijds bij een architectencombinatie in Den Bosch. Die viel uiteen omdat er geen werk was vanwege de laagconjunctuur en de malaise in de woningbouw. Uiteindelijk besloot ik te solliciteren als leraar aan de hts, maar daar koos men voor een jonger iemand die net was afgestudeerd aan de technische universiteit." Ook sollicitaties bij de overheid resulteerden niet in een baan.

,,Natuurlijk overwoog ik om zelfstandig als architect een kantoor te beginnen, maar door de slechte economische situatie durfde ik daar niet aan. Totdat advocaat Miel Bogaerts zei: 'Probeer het toch. Wat heb je te verliezen'. In onze woning aan de Schijndelseweg hebben we toen de slaapkamers van een van onze zonen opgeofferd en er een tekentafel ingezet."

OUDE BOERDERIJ
Snijders – die als jongen studeerde aan de Academie voor Bouwkunst - stuurde brieven aan potentiële opdrachtgevers. Zijn eerste opdracht als zelfstandige architect was de verbouwing van een oude boerderij in Haaren. Langzaam rolden meer opdrachten binnen. ,,Veel mensen in Boxtel gunden het me om een bouwtekening te maken. Daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor."

In 1994 ging Snijders met pensioen en trok hij zich terug uit de zaak, waar zoon Cleem al sinds 1983 meewerkte en waar inmiddels ook Hans van Stekelenburg zijn intrede had gedaan. Vier jaar later, in 1998, werd Pieter van Gisbergen opgenomen in de maatschap. ,,Pieter was tien jaar eerder bij ons komen werken. Ik heb hem mogen vormen", vertelt Snijders senior.

De bouwprojecten die het architectenkantoor Snijders, Van Stekelenburg en Van Gisbergen de afgelopen kwarteeuw mocht ontwerpen lopen sterk uiteen. ,,Naast opdrachten voor particulieren maakten we onder meer tekeningen voor ouderencomplexen, scholen en Woonstichting Sint-Joseph", weet Van Gisbergen. Gevraagd naar hun meest favoriete gebouw in Boxtel wijst Snijders junior naar residentie De Dommel. ,,Fijn om aan een markant pand in het centrum een nieuwe invulling te mogen geven."

Van Stekelenburg noemt het recent opgeleverde wooncomplex Rentmeester aan de Achterberghstraat. ,,Het is gebouwd op de voormalige speeltuin Kiekenhof. Daar heb ik als kind vaak gespeeld met Cleem. De gezinnen waarin we opgroeiden, woonden in de vorig jaar gesloopte flats aan het Maria Reginaplein."

Afkomstig uit Moergestel heeft Van Gisbergen meer moeite om een keuze te maken. ,,Aan alle projecten heb ik met evenveel bezieling gewerkt. We zijn heel divers bezig; nee, een bepaald pand springt er niet echt uit." Even later: ,,Of misschien toch. De restauratie van het kanunnikenhuisje was wel een hele leuke klus. Ik moest me verdiepen in de historie en in oude technieken."

MAATSCHAPPELIJK
Het is niet makkelijk om in het straatbeeld te ontdekken wie van de drie architecten een pand heeft ontworpen. Snijders junior: ,,Zelf teken ik in het algemeen wat behoudender. Denk daarbij aan de woningen van Wulverhorst of op de plek van Van den Brandt aan de Bosscheweg. Maar toch ga ik ook moderne architectuur niet uit de weg: kijk maar naar lunchroom Buchestelle bij de Zwaanse Brug (nu Breaks – red.)." Van Stekelenburg typeert zichzelf als streng. ,,Zeker in het begin van mijn carrière weigerde ik compromissen met opdrachtgevers te sluiten."

De drie architecten hebben het adagio van de grondlegger van hun bedrijf overgenomen. ,,Als architect moet je dienstbaar zijn. Je zet een handtekening in het landschap of straatbeeld en dat geeft een verantwoordelijkheid. Een gebouw moet functioneel zijn en beantwoorden aan de vraag van de opdrachtgever. Daar kun je echter niet letterlijk gevolg aan geven; je wilt ook je creativiteit kwijt in een ontwerp", stelt Snijders junior.

De grondlegger van het Boxtelse architectenkantoor heeft het drietal ook meegegeven dat ze verantwoordelijkheden hebben in het maatschappelijk leven. Van Stekelenburg: ,,Uit die visie werken we regelmatig mee aan bouwprojecten voor onder meer het verenigingsleven: denk aan de voetbalkantine van RKSV Boxtel en het clubhuis van kanovereniging De Pagaai. Afgelopen jaar hebben we een ontwerp gemaakt voor de drie duivenclubs en Boxtel's Harmonie, die een nieuw onderkomen aan de Parallelweg Zuid willen betrekken."

SALONTA
Maatschappelijke betrokkenheid is er ook nog steeds bij oprichter Piet Snijders. Op 73-jarige leeftijd maakt hij deel uit van welstandscommissies in andere delen van Brabant. Lokaal heeft hij als voorzitter zitting in jury van de lokale monumentenprijs Sluitsteen die zaterdag 10 september voor de tweede maal wordt uitgereikt. Ook maakt hij deel uit van de Stichting Hendrik Verhees, die het cultuurhistorisch erfgoed van Boxtel veilig wil stellen.

Al vele jaren is Snijders senior betrokken bij de Stichting Boxtel-Salonta, waarvoor hij diverse bouwprojecten in Roemenië op papier zette. ,,Momenteel werken we aan de voorbereiding van de bouw van een ouderencomplex en een social care center. Ik heb daarvoor een voorzet gemaakt, maar het is van belang dat de Roemenen zelf met een plan komen. Ik wil daarbij behulpzaam zijn, maar ze moeten het zelf doen."
8 september 2005

Print deze pagina

Terug