GEDEPUTEERDE OPENT LEERLINGENPROJECT IN KAMPINA

'Natuur moet je voelen, ruiken en horen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nel Dijstelbloem (midden) wijst als Vrouwtje Fleur de kinderen in de Kampina op tal van dieren en planten.

Dat de 8-jarige Blendi Sinali dinsdag een nat pak overhield aan zijn bezoek aan de Kampina vond hij niet erg. ,,We hebben een prachtige dag beleefd. Glibberige kikkers vastgehouden, rode mieren gevangen en in de bomen geklauterd. Door het mooie weer waren mijn kleren snel droog", glundert het ventje. Samen met zijn klasgenoten uit groep 5 van de Angelaschool leerde Blendi de natuur voelen, ruiken en horen.

,,Met je blote voeten door het zand lopen. Aandachtig een spinnetje volgen. Spelend leren in het bos; je verbonden voelen met een boom. Brandnetelblaadjes proeven. Verrast worden door een ree. Kortom: je thuis voelen in de natuur en ermee bezig zijn. Dat is wat we met dit project beogen." Mari Verstegen vertelt over het project 'Het Bewaarde Land' in Noord-Brabant. Als bioloog in provinciale dienst is hij drie jaar vrijgesteld om te proberen kinderen spelenderwijs het belang van een gezonde natuur bij te brengen.

Nadat vůůr de zomervakantie leerlingen van basisschool De Vorsenpoel al drie dinsdagen in de buurt van het Palingven rondzwierven, is in september de klas van leerkracht HarriŽt Geerts aan de beurt. Deze week mochten de leerlingen uit groep 5 van de Angelaschool overigens twee keer hun lees- en rekenboeken in de kast laten liggen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gadegeslagen door groep 5 van de Angelaschool onthulde gedeputeerde Annemarie Moons woensdag 7 september in de Kampina het naambord van Het Bewaarde Land.

Niet alleen dinsdag gingen de kinderen naar het natuurgebied Kampina; ook gisteren, woensdag 7 september waren ze present toen gedeputeerde Annemarie Moons van de provincie Noord-Brabant het officiŽle startschot gaf voor het project Het Bewaarde Land. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer een groot aantal vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties en wethouder Ger van den Oetelaar van de gemeente Boxtel.

ENTHOUSIAST
Gedeputeerde Moons is enthousiast over het initiatief dat twaalf jaar geleden is ontwikkeld in de duinen bij Wassenaar. ,,Natuurlijk zijn drie dagen niet voldoende om kinderen bekend te maken met de elementen aarde, water, vuur en wind. Maar je moet ergens beginnen. We hopen het project ook elders in Brabant van de grond te krijgen en ook na drie jaar te kunnen continueren. Willen we toekomstige generaties het belang van de natuur laten onderkennen, dan is het nodig de kinderen van nu te laten ervaren hoe zorgvuldig we met de natuur moeten omgaan", aldus de provinciebestuurder.

De laatste decennia zijn kinderen steeds minder in de natuur gaan doorbrengen. Onder meer omdat het spelen binnenshuis met allerlei moderne apparatuur meer in trek is geraakt. Door drie dagen in de natuur door te brengen en de jeugd letterlijk in aanraking te laten komen met planten en dieren, hopen de initiatiefnemers van Het Bewaarde Land dat kinderen zich beter thuis voelen in de natuur.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gedeputeerde Annemarie Moons werpt een blik op het naambord van Het Bewaarde Land.
8 september 2005

Print deze pagina

Terug