TOON EN JOKE VAN DEN BROEK ZESTIG JAAR GETROUWD

Diamanten paar in Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon en Joke van den Broek vieren zaterdag 10 september hun zestigjarig huwelijksfeest

Ondanks hun respectabele leeftijd ogen ze nog altijd als een zeer vitaal stel. Toon (90) en Joke van den Broek-Raaijmakers, die zaterdag 85 jaar wordt, kwamen elkaar een paar jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tegen in dansclub Modern in Vught. Na een verkeringstijd van ruim zeven jaar stapten de twee op 14 augustus 1945 in het huwelijksbootje. ,,Het was liefde op het eerste gezicht", lacht de in Gemonde opgegroeide Joke, voor wie het komende zaterdag 10 september dubbel feest is. Niet alleen viert ze haar verjaardag, daarnaast staat ook de viering van het 60-jarig huwelijksfeest van haar en Toon op de rol.

Hoewel ze beiden op medisch gebied niet helemaal zonder kleerscheuren door het leven zijn gerold, hebben Joke en Toon niet veel te klagen over hun gezondheid. ,,Ik hoor wel vaker dat ik er goed uitzie voor mijn leeftijd, wat ik natuurlijk leuk vind om te horen", lacht Toon, die geboren en getogen is in Boxtel. ,,Ik mag zeker niet mopperen. Zo rijd ik nog altijd auto. Geen verre ritten meer hoor, maar nog wel kleine afstanden, bijvoorbeeld naar onze dochters in Erp en Esch. Onze 59-jarige zoon woont in Den Haag, maar die komt ons voortaan ophalen, want die afstand is veel te groot."

VOETBALFAN
Zo zijn er wel meer activiteiten die Toon en Joke in de loop der jaren noodgedwongen op een lager pitje hebben gezet of waar ze mee gestopt zijn. Joke: ,,We gingen altijd graag op vakantie en maakten graag fietstochten, maar dat kan nu helaas niet meer. Toon was heel lang een actief lid bij jeu de boulesclub De Walnoot, maar daar is een jaar geleden ook een einde aan gekomen. Wel zingen we alle twee nog altijd iedere zondag in het Liduinakoor en zijn we lid van de Reumavereniging. Zelf heb ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan, waaronder in woonzorgcentrum Molenweide. Ook heb ik vroeger veel op onze kleinkinderen opgepast en gekookt en boodschappen gedaan voor hulpbehoevende mensen in Boxtel."

Toon vult aan: ,,Ik heb jarenlang een seizoenkaart gehad van PSV, maar op een gegeven moment ging ik niet meer. De moeite die je moest doen om je auto te parkeren en het toenemende geweld begonnen me tegen te staan. Toen ik negentig jaar werd hebben twee van onze vier kleinzonen, echte PSV-supporters, mij nog één keer meegenomen naar een wedstrijd. Dat was PSV-RBC Roosendaal, een wedstrijd waarin PSV veel strafschoppen mocht nemen. Het was heel mooi om weer eens naar het stadion te gaan en ik had een perfecte plaats. Dat hadden die jongens fantastisch geregeld. Rond mijn negentigste verjaardag zijn Joke en ik ook nog gaan eten met onze vier kleinzonen. Zo werd het een heel bijzondere verjaardag."

Toon speelde zelf in zijn jonge jaren lange tijd bij voetbalvereniging ODC in Boxtel. Daarnaast was vissen een hobby. De Boxtelaar diende tijdens zijn werkende leven één baas, namelijk meubelfabriek Novum aan de Van Salmstraat in Boxtel, waar hij in totaal 43 jaar werkzaam was, onder meer als afdelingschef. Hij kijkt terug op een mooi leven, maar kende ook minder goede tijden. Zo was de Tweede Wereldoorlog voor Toon een zware tijd.

,,Ik heb aan het eind van de oorlog een half jaar dwangarbeid moeten verrichten voor de Duitsers, wat een moeilijke tijd was omdat we ook te maken hadden met bombardementen. We moesten bunkers bouwen in het gebied Vlissingen/Middelburg. Dat heb ik een half jaar gedaan, daarna ben ik ondergedoken bij de ouders van Joke in Gemonde. Daar ben ik gebleven tot het eind van de oorlog."

Joke en Toon zagen elkaar niet vaak in die bange dagen, waarin mensen leefden tussen hoop en vrees. ,,Ik werkte als kindermeisje bij een rijke familie in Vught. Ik was daar intern, maar ik ging ook wel eens naar huis, onder meer in de weekeinden", aldus Joke.

VERHUIZEN
Toen de oorlog voorbij was en Joke en Toon in augustus 1945 in het huwelijk traden, bewoonde het kersverse echtpaar eerst een aantal jaren een tweetal kamers in een huis aan de Bosscheweg in Boxtel. ,,Daarna verhuisden we voor een periode van ongeveer vijf jaar naar de eerste nieuwe woning in de Hertogenstraat om vervolgens een jaar of veertig in een huis in de straat Selissenwal te wonen. Sinds midden jaren negentig wonen we met veel plezier in het complex Den Bongerd in de Annastraat."

Hoewel Joke niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, kijkt ze uit naar de receptie en de feestavond die zaterdag 10 september ter ere van het zestigjarig huwelijk gehouden worden. ,,Er komt een man of zestig naar het feest, waaronder natuurlijk de kinderen en kleinkinderen. Het wordt een mooi feest. De band met de familieleden is heel groot. De kinderen en kleinkinderen komen vaak langs en samen hebben we altijd veel plezier. Zaterdag gaan we door tot ongeveer half elf, dan is het mooi geweest."
8 september 2005

Print deze pagina

Terug