ONTBIJTSERVICE 'DE WALPOORT' UITGEBREID MET LUNCH

Lekker lunchen met kaas, pasta en hagelslag

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen die meedoen aan de tussenschoolse opvang op basisschool De Walpoort krijgen sinds deze week een verse broodmaaltijd geserveerd. Anneke Iqbal (links) en Ans van Roij zorgen voor de co÷rdinatie van de lunch en dragen zorg voor de ontbijtservice die op de school wordt aangeboden.

De tijd van de broodtrommeltjes met muffe boterhammen en lauwe fruitsapjes is voorbij. Sinds deze week biedt basisschool De Walpoort de overblijfkinderen tussen de middag een verse broodmaaltijd met een warme beker thee of een glas koude melk. Het is volgens directeur Niek Scholts een nieuwe stap op weg naar een volwaardige brede school.

Het is gezellig lunchen met de kinderen van De Walpoort. Satuki uit MongoliŰ is een rustige eter terwijl Wicky uit Suriname het ene na het andere broodje wegwerkt. Fhad komt uit Irak en smult van de boterhammen met hagelslag, zijn zus Lina geniet van een mok thee. Diana uit Angola eet wat minder snel. ,,Ik zou graag zien dat er ook geitenkaas was. Dat is pas lekker!"

Verantwoord, vers, hygiŰnisch en goed. Dat zijn de vier kernwoorden waarmee directeur Scholts de versmaaltijd omschrijft die de kinderen van de tussenschoolse opvang krijgen aangeboden. ,,Boterhammen die de hele dag op de vensterbank hebben gestaan smaken minder lekker dan verse spullen", zegt Scholts. Hij erkent dat ook slechte eetgewoonten onder de schooljeugd worden uitgebannen. ,,Het is wel eens voorgekomen dat iemand alleen chips en cola bij zich had. En dat kan natuurlijk niet. Als je goed wilt leren, moet je ook goed eten."

De versmaaltijd die tijdens de tussenschoolse opvang wordt geserveerd door de co÷rdinatoren Anneke Iqbal en Ans van Roij is een vervolg van de ontbijtservice die De Walpoort al langer kent. Daaraan doen momenteel drie kinderen mee. Scholts: ,,Die service is in het leven geroepen voor kinderen waarvan ouders heel vroeg moeten gaan werken. Maar ook kinderen die moeilijke tijden doormaken, kunnen de dag bij ons beginnen met een broodmaaltijd."

STRIPPENKAART
De directeur geeft aan dat de tussenschoolse opvang momenteel is opgezet voor leerlingen van De Walpoort. Als in de toekomst het wijkvoorzieningencentrum klaar is, zal het een voorziening voor alle wijkkinderen worden. ,,Ze kunnen per dag kiezen of ze meedoen of een strippenkaart kopen als ze vaker op opvang aangewezen zijn." Co÷rdinator Iqbal vertelt dat ze iedere dag boodschappen doet voor de broodmaaltijden; met supermarkt Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat zijn afspraken gemaakt over de levering van broodjes, kaas, jam, pasta en hagelslag en andere etenswaren.

Directeur Scholts verduidelijkt dat de broodmaaltijd tussen de middag niet alleen garant staat voor gezonde voeding. ,,Samen eten biedt ook opvoedkundige meerwaarde. Kinderen leren dat het gezellig is om met z'n allen aan een gedekte tafel te eten." De resultaten na een half uurtje eten zijn klip en klaar. Iqbal: ,,Alle broodjes en de meeste boterhammen zijn op. En er is een meisje dat zojuist even acht boterhammen heeft weggewerkt." Satuki, Wicky, Fhad, Lina en Diana zijn ook tevreden. ,,Ik mis alleen kaas met kleine pitjes", lacht Wicky. Satuki: ,,Ah, konijnenkaas."
1 september 2005

Print deze pagina

Terug