MARIE KUIJPERS VIERT HONDERDSTE VERJAARDAG

’Af en toe een wijntje en op tijd naar bed’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De 100-jarige Marie Kuijpers wordt gefeliciteerd door burgemeester Jan van Homelen en diens vrouw Neeltje.

Het was dinsdag groot feest in de Molenstraat in Boxtel. Daar vierde Marie Kuijpers-van Eindhoven het feit dat ze een dag eerder honderd jaar was geworden. En dat in opperbeste gezondheid. Ze haakt en breit nog altijd graag en ook kaarten doet ze met veel plezier. Ze wint bijna altijd...

Voor de voordeur van het huis hangen kleurrijke slingers en ballonnen. ,,Dat hebben de buren gedaan. Mooi, hè?”, zegt oudste dochter Annie Kuijpers (80) trots terwijl ze het bezoek binnen laat. Haar moeder zit buiten op het overdekte terras in een fijne stoel. Daaraan zijn drie grote ballonnen opgehangen en daarboven hangen ontelbaar veel verjaardagskaarten.

Kitty Grillis-Kuijpers (69), de jongste van de vier dochters, zit bij de jarige. Ze is voor deze bijzondere gelegenheid overgekomen vanuit El Segundo (Californië), waar ze woont. ,,We hebben lang naar deze dag uitgekeken”, vertelt ze. ,,We hebben nooit gedacht dat ze zo oud zou worden, maar moeder is heel gezond. Ze mankeert niets.” ,,Ik hoor alleen slecht”, vult de jarige aan.

Marie Kuijpers is geboren in het Zuid-Limburgse Heer. Haar vader werkte bij de spoorwegen en werd overgeplaatst naar Brabant. Zo kwam ze in Boxtel terecht. Op latere leeftijd verhuisde ze naar Amsterdam. In de oorlogsjaren keerde ze echter terug naar Boxtel om er nooit meer weg te gaan. Ze heeft behalve vier dochters ook nog drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. ,,Die zijn ook allemaal langs geweest op mijn verjaardag”, vertelt ze trots. ,,Dat vond ik erg leuk, want zij wonen allemaal in het buitenland.”

NIET STILZITTEN
Wat heeft Marie Kuijpers gedaan om deze hoge leeftijd zo gezond te kunnen bereiken? Ze glimlacht: ,,Ik drink ooit een wijntje en eet en drink normaal. Ik doe niet overdreven gek. Ik ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Ach, ik leef zoals ik eigenlijk altijd geleefd heb. En ik maak geen ruzie, want daar lijdt het hart onder.”

Marie Kuijpers heeft nog steeds veel hobby’s. ,,Ik kaart twee keer per week, rikken of bridgen”, vertelt ze enthousiast. ,,En ze wint bijna altijd”, vult oudste dochter Annie aan. Haar moeder vervolgt: ,,Daarnaast doe ik veel aan haken, breien en lezen. Ik kán gewoon niet stilzitten.”

De honderdjarige heeft altijd veel gereisd. ,,Ze is in onder meer Amerika, Canada, Hawaii en Mexico geweest” vertelt dochter Kitty. ,,De laatste keer was ze al 87 jaar!” Burgemeester Jan van Homelen komt de Boxtelse jarige job met zijn echtgenote Neeltje hoogstpersoonlijk in het zonnetje zetten. Hij feliciteert haar en reikt een bos bloemen uit. ,,Honderd jaar worden op zo’n gezonde manier...” Zijn vrouw Neeltje vult trots aan: ,,U ziet er helemaal niet uit als iemand van honderd jaar!”
1 september 2005

Print deze pagina

Terug