HENNY PLATENBURG-VERMEIREN HALVE EEUW IN MARKTKRAAM

Groentemeisje jubileert op weekmarkt

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vijftig jaar is Henny Platenburg-Vermeiren een vertrouwd gezicht op de Boxtelse weekmarkt. Ook staat ze al ruim 25 jaar met haar groentekraam aan de Beneluxlaan (foto) en op de Zwaanse Brug.

Al vijftig jaar is Henny Platenburg-Vermeiren elke vrijdagochtend voor dag en dauw in touw om haar kraam op de stoep bij caf Marktzicht in te richten met groente en fruit. ,,De markt is mijn lust en mijn leven. Ik ga door zolang mijn gezondheid het toelaat", vertelt de 65-jarige Boxtelse.

,,Eigenlijk had ik kokkin willen worden. Maar vroeger had je niet veel te kiezen. Van mijn ouders, die aan de (oude) Nieuwstraat een groentezaak runden, moest ik meehelpen op de markt." Nadat ze de huishoudschool had doorlopen en een jaar als dienstmeisje had leren poetsen, ging Henny als vijftienjarig meisje mee naar de Boxtelse weekmarkt, waar haar vader met een groentekraam stond.

,,Eerst moest ik even toekijken. 'Straks komt een jonge vrouw; die mag jij bedienen', luidde zijn boodschap. Het duurde even voor de bewuste klant zich meldde, maar uiteindelijk kwam ze dan toch. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Die klant komt ng wekelijks bij me in de kraam: mevrouw Sanders-Cornuit", vertelt de marktverkoopster.

Henny was er als de kippen bij om haar rijbewijs te halen. Nadat ze was geslaagd, kocht ze op 18-jarige leeftijd een vrachtauto om met groenten en fruit te venten en ook buiten Boxtel op markten te gaan verkopen. 'Het Groentemeisje' prijkte op de portieren van de oude Borghward waarmee Henny jarenlang langs de deuren ging en warenmarkten aandeed.

,,Sint-Oedenrode, Tilburg en Oisterwijk waren enkele plaatsen waar we naartoe gingen. Momenteel sta ik nog wekelijks in Nuenen en Vught. Naast de weekmarkt verkoop ik ook elke week op twee standplaatsen in Boxtel: op woensdag aan de Beneluxlaan, bij sporthal Den Haagakker, en op zaterdag op de Zwaanse Brug."

KOUKLEUM
Hoewel het werken in weer en wind niet altijd een pretje was ('ik ben een echte koukleum'), heeft Henny er nooit aan moeten denken om het marktleven te verruilen voor een plekje achter de toonbank in een winkel. ,,Ik ben en blijf een buitenmens."

Het assortiment van de groentekraam is in de loop van de jaren flink gegroeid. ,,Neem alleen al de sla: vroeger verkocht ik n soort, nu zeven of acht. Ook zijn er veel meer exotische producten bijgekomen. Zo verkocht ik op een gegeven moment platte pompoenen. Ik wist niet hoe ik die waar moest aanprijzen. Mijn broer Jac., die ook een groentezaak had, zei dat het 'Turkse mutsen' waren. Dat durfde ik echter niet op het prijskaartje te zetten. Stel je voor dat een Turkse voorbijganger zich er aan zou storen... Toch bleek het de juiste benaming. Ik heb er nooit klachten over gehad."

Altijd liep Henny stad en land af om op veilingen en bij grossiers de mooiste producten in te kopen. ,,Ruim tien jaar geleden heeft mijn zoon Jan-Maarten de zaak overgenomen. Maar nog steeds als hij thuiskomt met een nieuwe voorraad, ben ik er als eerste bij om de ingeslagen producten te keuren. Alleen klasse I is goed genoeg. Ik verkoop geen melige appels!"

PRATEN
Sinds hij met de vut ging, is ook Henny's echtgenoot in de zaak werkzaam. ,,Ik heb het drukker dan toen ik Philips werkte", grinnikt Henk. ,,Maar ik weet echter niet beter. Toen ik vroeger op woensdagavond vanuit Eindhoven in de Nieuwstraat kwam 'vrijen' werd ik ook al ingezet om spruiten schoon te maken."

Tijdens haar werk in de groentekraam hoort Henny veel verhalen. ,,Klanten delen soms lief en leed met je. Ik praat graag met ze, maar zorg er wel voor dat het nooit over anderen gaat. Aan geroddel heb ik een hekel. Ik praat veel, maar zeg weinig..."

De regelgeving omtrent de verkoop van verse producten op de weekmarkt is de laatste jaar flink verscherpt. ,,Een goede zaak, alhoewel ik de indruk heb dat Nederland op dit gebied wat roomser is dan de paus."

Over de terugloop van de Boxtelse weekmarkt heeft Henny zo haar eigen ideen. ,,Zelf mogen we niet mopperen over klandizie. Maar als ik zie hoeveel startende marktkooplui moeten investeren om een plekje te bemachtigen; dat kost tonnen. En de revenuen zijn niet meer wat het geweest is. Veel tweeverdieners hebben geen tijd meer om naar de markt te gaan en kopen hun groente en fruit in de supermarkt."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de jaren vijftig ging Henny Vermeiren als 'Het Groentemeisje' met haar vrachtwagen langs de deur. (Foto: collectie familie Vermeiren).
1 september 2005

Print deze pagina

Terug