HELDENONTVANGST MICHAEL VAN GERWEN

Boxtels dartstalent geëerd voor overwinning Noors open

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Michael van Gerwen leest de tekst op de zilveren gedenkschaal die burgemeester Van Homelen zojuist aan hem heeft uitgereikt.

De overwinning van het senioren dartstoernooi van Noorwegen blijft het leven van Michael van Gerwen beheersen. De Rosmalense dartsclub De Bergen, waar de Boxtelaar afgelopen seizoen speelde, zette Van Gerwen vrijdag op een unieke manier in het zonnetje vanwege zijn prestaties. Dat gebeurde tijdens het bezoek dat de ’Dartssterren on tour’ daar brachten.

Frank van Creij, de eigenaar van de kroeg waar Van Gerwen afgelopen seizoen speelde, heeft geregeld dat zijn pupil mee mag in de limousine van de grote dartssterren Martin Adams, Mervyn King en Darryl Fitton. Zij geven een demonstratie in het café. Daar wordt de Boxtelaar nog één keer gehuldigd door zijn teamgenoten. Honderden dartsliefhebbers zijn op café De Bergen afgekomen om dit spektakel mee te maken.

Boxtelaar Jelle Klaasen staat zijn goede vriend en trainingsmaatje voor de ingang van de feesttent op te wachten. Op het moment dat de enorme slee komt binnenrijden en Michael er als eerste uitstapt, steekt een enorm gejuich op bij het publiek. ,,Dit is echt mooi, schitterend”, roept Klaasen enthousiast. ,,Dit is zíjn moment. Hij heeft het verdiend.” En hij geeft zijn plaatsgenoot in het voorbijgaan een ferme klap op de schouder terwijl die de tent binnenloopt.

Het publiek vormt een erehaag voor het jonge talent, die met een brede glimlach al het applaus zich laat welgevallen. De dartsfans lopen enthousiast achter hun ’eigen’ talent aan. De wereldsterren die er achteraan lopen, moeten het doen met wat minder interesse. Michael is degene om wie deze avond draait. Dat is meteen duidelijk.

Tijdens het ingooien op het podium worden de eerste pijlen van Van Gerwen met enthousiasme onthaald. Zijn moeder straalt langs het podium. ,,Mooi hè?”, zegt ze genietend tegen haar omstanders.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens het ingooien werd het Boxtelse dartstalent luid toegejuicht door zijn teamgenoten. Rechts kijken Mervyn King en Darryl Fitton toe.

GAME SHOT
Net als negen spelers uit het publiek mag ook Van Gerwen zelf tegen een van de wereldtoppers gooien. Loting wijst uit dat Martin Adams zijn opponent wordt; de aanvoerder van het Engelse nationale team. Geen makkie. En zeker niet voor dit publiek, dat van Van Gerwen verwacht dat hij zijn nieuwe status als reuzendoder bevestigt tijdens deze partij.

De Boxtelaar beschaamt het vertrouwen van het massaal opgekomen publiek niet. Hij start met een keurige score van 100 punten. En na een matige beurt van 42 punten, herstelt hij zich met een keurige serie van 100, 60, 59 en 100. Dubbel twintig heeft hij nodig om uit te gooien. Adams, die alle zeilen bijzet, krijgt de eerste kans om uit te gooien. Hij staat op 100. Het publiek houdt de adem in, maar al gauw blijkt dat de Engelsman niet in zijn missie slaagt.

Doodse stilte vult de zaal als Van Gerwen aanzet om de partij te beslissen. Zijn eerste pijl belandt boven de dubbel twintig. De Boxtelaar recht zijn rug en concentreert zich. En met succes. Met een soepele worp gooit hij de partij uit. ,,Gaaaaaame shot”, schreeuwt mastercaller Martin Fitzmaurice met een glimlach. Het publiek joelt van plezier.

,,Deze hele avond is ontzettend gaaf”, vertelt Michael als hij na zijn wedstrijd een rustig hoekje in de zaal heeft opgezocht. ,,Het was wel heel moeilijk om deze partij te gooien. Het publiek verwachtte namelijk zoveel van me. De spanning voelde daardoor heel anders dan tijdens normale wedstrijden. Ik had me voorgenomen om gewoon lekker te gooien. Ik ben blij dat dat is gelukt.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ’Gaaaame shot!’. Van Gerwen straalt na zijn overwinning op de aanvoerder van het nationale Engelse dartsteam, Martin Adams.

NIEUWE BARNEY
Als de helft van de demonstratiepartijen voorbij is, komt burgemeester Jan van Homelen het podium op. Hij wil Michael graag huldigen voor diens sportieve prestaties in Noorwegen. ,,Boxtel is trots op Michael, Rosmalen is trots op Michael, heel Nederland is trots op Michael. De nieuwe Barney is geboren!”, roept hij enthousiast. ,,Het is fantastisch wat Michael in Noorwegen heeft gepresteerd. Maar een paar maanden eerder, in Duitsland, werd dat succes al aangekondigd toen hij het jeugdtoernooi van Duitsland op zijn naam schreef. Deze grote successen heeft hij behaald omdat hij karakter heeft.”

Daarop reikt Van Homelen Van Gerwen een zilveren herinneringsbord uit, waarop het winnen van het seniorentoernooi van Noorwegen staat vermeld en een setje flights erop met de letter B. ,,Die staat voor Boxtel”, glimlacht de trotse burgemeester. Een staande ovatie van zowel het publiek als de topdarters zelf valt Van Gerwen daarop ten deel.

DAZZLER
De nummer twee van de wereld, de Engelsman Mervyn King, is onder de indruk van het jonge dartstalent. ,,Ik ken Van Gerwen persoonlijk niet, ik weet alleen van zijn eerste plaats in Noorwegen”, vertelt hij. ,,Dat was een hele knappe prestatie. En ook zijn partijtje net tegen Martin Adams was goed.” Toch waarschuwt hij voor te veel optimisme van de buitenwacht. ,,Het is heel moeilijk om in de dartstop te komen en nóg moeilijker om er te blijven. But I hope he’ll do well.”

Kings populaire landgenoot Darryl Fitton heeft Van Gerwen op deze avond goed in de gaten gehouden: ,,Hij ziet er confident and relaxed uit tijdens het darten. Dat is heel belangrijk bij dit spelletje. Ik vind hem een hele goede darter, maar daar hebben jullie er hier in Nederland sowieso enorm veel van.”

Fitton herkent zichzelf in de Boxtelaar. ,,Toen ik net zo oud was als hij dartte ik ook zo. Ik speelde toen county, dat zijn wedstrijden in de Engelse regionale topcompetitie.” Op de vraag of Van Gerwen als hij zo doorgaat de wereldtop kan bestormen, moet The Dazzler glimlachen. ,,Als je het seniorentoernooi in Noorwegen wint en zilver en goud wint op het EK voor jeugd, dan bén je al wereldtop!”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen vraagt als een volleerd dartsfan wereldtopper Mervyn King om een handtekening op zijn bierviltje.
1 september 2005

Print deze pagina

Terug