KAARTVERKOOP VOOR EVENEMENTEN STOPT

Boxtel verliest
zelfstandig postkantoor

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mensen wachten op hun beurt in het noodgebouw van het postkantoor.

Als donderslag bij heldere hemel werd deze week duidelijk dat het Boxtelse postkantoor aan de Prins Bernhardstraat op de bestaande locatie plaatsmaakt voor een agentschap dat gevestigd wordt in een winkel van lectuurketen The Read Shop. De mogelijkheid om kaartjes voor onder andere popconcerten te kopen (Ticketservice) verdwijnt. Of het publiek er in de toekomst nog terecht kan voor de overschrijving van autokentekens is onzeker, meldt postkantoormanager Jan Coolen.

Hoewel het Boxtelse postkantoor jaren geleden al de status van hoofdpostkantoor verloor, kon het publiek er nog steeds terecht voor een volledige dienstverlening. Voorlichter Herman Hiemstra van Postkantoren BV stelt dat ook in het postagentschap straks alle baliehandelingen kunnen worden verricht.

Als manager van het Boxtelse postkantoor weet Coolen echter dat het publiek in de toekomst in ieder geval niet meer terecht kan om kaartjes voor popconcerten en andere evenementen via Ticketservice te kopen. ,,En het is nog onzeker of mensen hier straks het kenteken van hun auto of motor nog kunnen overschrijven."

NOODGEBOUW
De postkantoorbalie in The Read Shop is volgens manager Coolen te vergelijken met die in winkelcentrum Oosterhof. Eerder kende Boxtel een tweede postagentschap in de wijk Selissenwal. Dat verdween toen de tabakszaak van wijlen Jan Eltink ophield te bestaan.

Klanten van het postkantoor zijn deze week door middel van strooifolders op de hoogte gesteld van de verbouwing. Postkantoren BV verzuimde om op bredere manier kenbaar te maken dat klanten gisteren aan de gesloten deur zouden komen. Wel werd de gemeente Boxtel afgelopen vrijdag per brief van de verbouwing op de hoogte gesteld.

Het postkantoor was een dag gesloten om de balieapparatuur te kunnen installeren in het noodgebouw dat maandagochtend op de kleine parkeerplaats van het postkantoor werd neergezet. Klanten werden doorverwezen naar het postkantoor in Vught.

De porto-cabin biedt tot en met 21 september onderdak aan de medewerkers van het postkantoor. Op donderdag 22 september wordt in het huidige postkantoor op de benedenverdieping van appartementencomplex Bernhardstaete een vestiging van lectuurketen The Read Shop geopend.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De opening van het noodlokaal verliep donderdag 25 augustus niet helemaal naar wens. De deur liet zich uiterst moeizaam openen.

DIENSTENPAKKET
Voorlichter Hiemstra kon deze week nog niet bevestigen of de dienst Ticketservice en de overschrijving van kentekens verdwijnt. ,,En als dat al zo is, dan heeft dat niets met de omzetting van postkantoor naar postagentschap te maken. De beslissing om een vorm van dienstverlening al dan niet te continueren, nemen we op basis van omzetcijfers. Als er te weinig gebruik wordt gemaakt van een bepaalde dienst, dan stoppen we ermee", aldus Hiemstra.

Marco Wieser van The Read Shop is echter ook op de hoogte van het voornemen om de Ticketservice van het postkantoor op te heffen. ,,Daar ben ik niet gelukkig mee. Hoe breder het dienstenpakket, hoe liever dat we het hebben." Wieser meldt dat de Boxtelse vestiging van The Read Shop gerund zal worden door Wim Beekink, een startende ondernemer uit Beuningen.

Beekink, die eertijds werkzaam was voor TPG Post en Postkantoren BV, vertelt dat er geen sprake van is dat de kentekenregistratie uit Boxtel verdwijnt. Wel is hij nog in onderhandeling over de continuering van Ticketservice. Volgens hem overweegt Postkantoren BV de kaartverkoop voor evenementen af te stoten omdat elders in Boxtel een soortgelijke dienst bestaat.

De plaatselijke Milo-vestiging aan de Stationsstraat verkoopt kaartjes voor evenementen via TicketBox, een onderdeel van de Staatsloterij. Daar zijn echter niet dezelfde kaartje te koop als bij Ticketservice. Onder meer de entreebewijzen voor popconcerten die door Mojo Concerts worden georganiseerd zijn voorbehouden aan de Ticketservice.

Burgemeester Jan van Homelen vindt de veranderingen een goede zaak. ,,Tijdens de verbouwing zal het publiek zich een tijdje moeten behelpen, maar er is mij verzekerd dat het assortiment, de dienstverlening en de openingstijden niet gewijzigd zullen worden. Een nieuw postkantoor met een moderne en eigentijdse uitstraling is goed voor Boxtel", aldus Van Homelen.

Beekink, die samen met zijn zus de Boxtelse vestiging gaat runnen, heeft in deze regio vier parttimers aangetrokken die in de winkel gaan helpen. Naast de verkoop van tijdschriften, vormen wenskaarten en rookwaren een belangrijk hoofdbestanddeel van de producten die er te koop zijn. Het postagentschap is een vierde belangrijke pijler die de winkelomzet moet dragen. De baliemedewerkers van het huidige postkantoor krijgen elders een andere werkplek. Ze gaan werken in postkantoren te Den Bosch, Vught, Veghel en Eindhoven.

HISTORIE
Met het verdwijnen van het zelfstandige postkantoor komt een einde aan een ruim 120-jarige geschiedenis. Nadat al in 1848 een distributiekantoor was geopend waar aangetekende brieven mochten worden uitgereikt en geldhandelingen konden plaatsvinden, kreeg Boxtel in 1884 een zelfstandig postkantoor dat was gesitueerd in een woonhuis aan de Markt (thans Den Ouden Woninginrichting).

In 1912 werd op de hoek Stationsstraat/Prins Bernhardstraat een nieuw postkantoor gebouwd, dat dienst deed tot 1989 waarna het werd gesloopt en vervangen door appartementencomplex Bernhardstaete. Een jaar eerder hadden de postbestellers al een nieuw onderkomen gevonden in het voorsorteercentrum aan de Fellenoord.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het postkantoor wordt ontmanteld voor de renovatie naar het postagentschap.
25 augustus 2005

Print deze pagina

Terug