ILONA MAAKT COMEBACK ALS ZANGERES

'Ik zou graag van zingen mijn beroep maken'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zangeres Ilona poseert bij Kasteel Stapelen in Boxtel. De oud-Boxtelse is dit jaar begonnen met een comeback na een afwezigheid van vier jaar.

Het grote publiek moet nog kennis met haar maken, maar voor mensen die liefhebber zijn van het levenslied en de schlager is zij allang geen onbekende meer. De oud-Boxtelse zangeres Ilona (29) is na een absentie van een jaar of vier weer helemaal terug van weggeweest. Ooit werd ze ontdekt door de Duits-Nederlandse zanger Dennie Christian. Nu staat ze aan de vooravond van de presentatie van haar eerste cd in hotel De Druiventros in Berkel-Enschot, waar haar ontdekker samen met artiesten als Wesley en Arne Jansen een gastoptreden verzorgt.

Ilona, die om privacyredenen niet met achternaam in de krant wil, woont inmiddels in Sint-Michielsgestel samen met haar man Johnny en zoon Jordi (4), maar voelt zich nog steeds een echte Boxtelse. De link met haar oude woonplaats is er nog steeds. ,,Ik ben in Boxtel geboren en heb er tot mijn 21ste gewoond. Mijn hele familie woont er nog, waaronder mijn ouders. Ik ben er daarom nog vaak te vinden. Daarnaast ben ik in het dagelijks leven werkzaam in de huishoudelijke zorg voor de Zorggroep Elde, waaronder in Boxtelse zorgcentra als Emmaus en Simeonshof", zegt Ilona.

,,Ik kom niet echt uit een muzikaal gezin, maar ben zelf van jongs af aan altijd een hele grote fan van Dennie Christian geweest. Als klein meisje mocht ik als het muziekprogramma 'Op volle toeren' op televisie was snel naar beneden om even te kijken. Toen ik 8 jaar was werd ik lid van de fanclub van Dennie Christian en midden jaren tachtig zag ik hem voor het eerst live in de Parade in Den Bosch. Ik was al fan, maar toen was ik helemaal verkocht. En ik niet alleen, want mijn hele familie vond hem een leuke artiest."

IDOOL
Nadat Ilona haar idool eenmaal live had gezien, was ze vrijwel iedere week bij een optreden van Dennie Christian te vinden. De Boxtelse stond altijd vooraan, waardoor de zanger haar gezicht steeds beter leerde kennen. Toen ze 9 jaar oud was, gebeurde er iets dat normaal gesproken alleen voorkomt in meisjesdromen. Ilona mocht met haar idool zingen in een stampvolle feesttent, ergens in België.

,,Dennie wilde toen het lied 'Zaterdagavond' zingen, een nummer dat hij destijds zong met de zangeres Mieke, maar zij was ziek. Toen haalde Dennie mij op het podium tijdens een optreden voor duizenden mensen en vroeg aan mij: 'Kun jij zingen?' Ik zei nee, maar uiteindelijk hebben we het liedje toch samen gezongen, want de tekst kende ik uit mijn hoofd. Dat beviel ons zo goed dat ik het lied nog veel vaker met hem heb gezongen. Of ik zenuwachtig was? Nee, daar heb ik nooit last gehad. Ik vind het juist ontzettend leuk om op te treden voor heel veel mensen. Nerveus ben ik eigenlijk nooit geweest voor een optreden."

FRANS BAUER
Ilona kreeg de smaak van het zingen langzaam te pakken. ,,Toch had ik lange tijd helemaal niet het idee om zangeres te worden, dat is pas later gekomen. In 1991 raakte ik in gesprek met Frans Bauer, die toen nog niet zo bekend was. Hij bracht mij in contact met Emiel Hartkamp en Rini Schreijenberg, die uiteindelijk mijn eerste single schreven en ook voor de productie zorgden. Ik was toen 15 jaar. Ik zong twee bestaande liedjes in een studio en wist hen daarmee te overtuigen. Binnen een half uur had ik een platencontract in handen."

In de tweede week van september 1991 verscheen Ilona's eerste single: 'Jij bent alles'. Later volgden ook nog de singles '1000 mooie woorden' en 'Dat is echte liefde'. Ilona: ,,Die eerste singles werden in eigen beheer uitgebracht. Inmiddels zit ik bij een platenmaatschappij die de promotie en distributie van de nieuwe cd voor zijn rekening neemt, maar toen moesten wij de promotie zelf regelen en met de singles door het land rijden. De single 'Dat is echte liefde' was redelijk succesvol en daarmee ben ik drie keer op televisie gekomen. Ook werd ik in die tijd door Albert Verlinde uitgenodigd om op te treden in een uitzending van Radio Noordzee", vertelt Ilona.

Ze vervolgt: ,,Toen heb ik ook nog met mijn nummer in de Vaderlandse 15 gestaan, dat was in die tijd een soort hitparade. Mijn laatste single voordat ik stopte met zingen vanwege de geboorte van Jordi was 'Zolang dromen nog bestaan', een nummer dat dit jaar overigens opnieuw is uitgebracht. Grappig is dat niet dat nummer maar vooral de 'B-kant' veel gedraaid wordt. Dat nummer heet 'Ciao Arrivederci'."

GEBOORTE
De geboorte van haar zoontje betekende voor Ilona dat ze tijdelijk met zingen stopte. Ze wilde alle tijd en aandacht aan Jordi besteden. ,,In 2000 ben ik gestopt. Dit jaar in januari heb ik de draad weer opgepakt na ongeveer vier jaar, want het begon weer te kriebelen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij een nieuwe start hoort nieuw materiaal, dat deze keer geschreven en geproduceerd is door René Krans. De cd is net helemaal klaar en wordt uitgebracht door het platenlabel HJDM, waar ook Grad Damen onder contract staat. De cd is straks in heel Nederland te koop. Nee, een titel voor de cd weet ik nog niet. Daar komt snel duidelijkheid over", lacht Ilona.

,,Ik heb drie dagen in de studio gezeten om de in totaal veertien nummers in te zingen. Het is een Nederlandstalige cd met schlagerinvloeden. Er staan vrolijke nummers op, maar ook gevoelige liedjes waaronder het nummer 'Jij bent mijn kind', dat geschreven is voor mijn zoontje Jordi. Toen ik dat voor het eerste hoorde, hield ik het niet droog en het kostte in de studio best veel tijd voordat het nummer er goed opstond. Inmiddels ben ik alweer een paar keer op de lokale televisie geweest, onder meer in de regio Eindhoven-Helmond-Weert. Nu is het afwachten wat de cd gaat doen. Het is de bedoeling dat er begin volgend jaar ook een dvd van mij uitkomt."

Eerst richt Ilona zich op de presentatie van haar cd in Berkel-Enschot op zondag 4 september. Bevriende artiesten als Wesley, Arne Jansen, de Belgische zanger Dennie Damaro, Martin Dams en haar ontdekker Dennie Christian verzorgen gastoptredens. ,,Ik vind het spannend, maar kijk er wel naar uit en vind het leuk dat een aantal bekende artiesten meewerken. Zelf zal ik ongeveer een half uur optreden."

Hoewel de naam van Ilona nog niet bekend is in het hele land, wordt ze toch regelmatig herkend. ,,Het gebeurt ook wel eens dat mensen denken dat ik Marianne Weber ben. Qua uiterlijk lijk ik op haar en bovendien heeft mijn stem ook iets weg van haar geluid. Op zich vind ik het niet erg om met haar vergeleken te worden, maar ik blijf liever mezelf. Marianne Weber is Marianne Weber en Ilona is Ilona."

De oud-Boxtelse zingt voor haar hobby, maar het liefst zou ze van haar passie haar beroep maken. ,,Dat lijkt me heel mooi, maar dat hangt van veel factoren af. Wordt de cd goed verkocht en wordt hij veel gedraaid? Dat is allemaal afwachten. Ik vond het in ieder geval erg leuk dat Frans Bauer een mailtje gestuurd had naar het gastenboek op mijn website, waarin hij mij namens alle 'Bauertjes' heel veel succes en geluk wenst. Dat is typisch Frans, het is echt een schat van een jongen."
25 augustus 2005

Print deze pagina

Terug