SPEELPLAATS SINT-THERESIASCHOOL EVEN BOUWTERREIN

Kinderen Lennisheuvel bouwen werelddorp

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kinderen van ’Droomland’ zijn druk bezig met het bouwen en schilderen van hun sprookjesachtige kasteel. Het kindervakantiewerk in Lennisheuvel trok 115 kinderen.

Het schoolplein van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel is woensdag 17 augustus veranderd in een groot bouwterrein. Dit in verband met het kindervakantiewerk. Alle 115 kinderen van het dorp die twaalf jaar of jonger zijn maken de mooiste bouwwerken, die symbool staan voor tien verschillende landen.

Voordat de kinderen met het timmeren kunnen beginnen worden ze onderverdeeld in verschillende landen. Vervolgens worden ze onder muzikale begeleiding en aangekondigd door de Belgische mevrouw Ratjetoe over de rode loper naar hun werkterrein begeleid. Een land vertegenwoordigen blijft een officiële gebeurtenis, ook in een bouwdorp. Tijdens de presentatie van het bouwteam van Griekenland klinkt bijvoorbeeld de Sirtaki, terwijl de Spanje-bouwvakkertjes onder de tonen van Viva Éspana naar hun werkterrein plaats worden geleid.

,,Dit evenement bestaat al 38 jaar”, vertelt hulpouder Désirée Baaijens. ,,We organiseren het met heel veel ouders. Alle kinderen tot twaalf jaar zijn welkom. Niet alleen kinderen van deze school.” Ze vindt het een prachtig evenement. ,,Als je ziet met hoeveel plezier de kinderen op al het hout afgaan om te bouwen, dan is dat prachtig.” Al heeft de organisatie wel wat suggesties gedaan. ,,Op ieder grasveld is per land een bakje neergelegd met daarin een blaadje met tips over wat de kinderen zouden kunnen maken. Het mag apart zijn, als het maar iets met hun land te maken heeft.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mevrouw Ratjetoe kondigde alle landen officieel aan, waarna de kinderen over de rode loper naar hun werkgebied mochten.

SCHNAPPI
Als volleerde bouwvakkers sjouwen de kinderen met metershoge balken, grote houten platen en pallets. Sommige kleintjes dragen de balken met zijn tweeën. Vele handen maken tenslotte licht werk. Eef Verhoeven (7) is op figuurzager Peter Kruijsen afgestapt. ,,Dit wordt Schnappi, de kleine krokodil”, legt ze uit terwijl ze wijst naar de plank die Kruijsen onder handen neemt. Hulpouder Dorien van der Heijden verduidelijkt: ,,Wij behoren tot het groepje ’Duitsland’. Daarom zochten we iets waarbij de kinderen denken aan Duitsland. Nou, dat is Schnappi. Bier en worst, die als suggestie op ons briefje stonden, spreken de kinderen niet aan. Dit wel.” ,,Ik ga Schnappi dadelijk schilderen”, vertelt Eef. ,,Samen met mijn vriendin Elle doe ik de voorkant, de rest van ons groepje doet de achterkant.”

Tesse van der Struijk (7) en Bregje van der Heijden (5) zijn ingedeeld bij ’Droomland’. ,,Wij zijn een kasteel aan het maken”, vertelt Tesse terwijl ze kantelen tekent op het hout. ,,Dat is veel werk, want we willen dat het een heel groot gebouw wordt.” Het idee om een kasteel te bouwen komt van Bregje. ,,Ik hou namelijk van kastelen. En ik wil zelf graag een prinses zijn.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het sjouwen van de vele balken was een heel karwei.

FRANÇAISES
De Franse groep heeft eveneens grootse plannen. ,,Wij bouwen de Eiffeltoren”, legt Tom Ceelen (9) uit. ,,Maar hij wordt niet zo hoog als de echte, want dat halen we niet met dit hout.” Hij is een ervaren timmerman. Waar zijn groepsgenootjes voorzichtig spijkers in het hout slaan, doet hij het razendsnel. ,,Ik ben niet bang om op mijn vingers te slaan.”

De gelegenheids-francaiçes Anne Streur (9) en Myrna van Houtum (8) hebben zich afgezonderd van de rest van hun groepje en zijn aan de rand van hun werkgebied bezig met keukenrollen. ,,Wij maken stokbrood en croissants”, legt Anne uit. ,,Door de rollen half door te knippen en ze een beetje om te buigen lijkten ze net echt. We plakken de uiteinden van iedere rol dicht en Myrna schildert ze bruin.” Dat doen ze liever dan meehelpen aan de prestigieuze Eiffeltoren. Anne: ,,We zijn namelijk niet zo heel goed in timmeren...”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kartonnen buizen werden beschilderd om de bouwwerken mee op te sieren.
18 augustus 2005

Print deze pagina

Terug