NOORD-HOLLANDS GEZIN GENIET VAN HET LIEMPDSE PLATTELAND

Dwarsdeelschuur als idyllisch vakantieadres

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De dwarsdeelschuur van de boerderij aan de Pastoor Dobbeleijnstraat in Liempde is gerestaureerd en biedt nu onderdak aan vakantievierders.

Afkomstig uit het waterrijke Noord-Hollandse dorpje Waarland (gemeente Harenkarspel) is het gezin Volkers helemaal vertrouwd met de natuur. In Brabant halen vader Gerrit, moeder Annemarie en de dochters Lieke en Rianne deze week hun hart op aan de rust en de ruimte. ,,We houden erg van het platteland."

Anderhalf jaar geleden belandde de familie Volkers min of meer bij toeval in Liempde. ,,We zijn fanatieke schaatssupporters en bezochten destijds het Nederlands kampioenschap in Eindhoven. Er waren nog maar weinig overnachtingsmogelijkheden en de VVV verwees ons naar gastenverblijf De Hopbel in Liempde", vertelt Gerrit.

Op het terras van de gerestaureerde dwarsdeelschuur achter de boerderij van Dick de Lange en Marina van Grinsven, geniet de familie in een pril en deze zomer schaars zonnetje van het ontbijt. ,,We arriveerden hier 's avonds laat en helemaal verkleumd. 'Waar zijn we nu toch terechtgekomen', vroegen we ons af toen we voor de boerenschuur stonden. Binnen hadden Dick en Marina echter de al potkachel aangestookt. Op het moment dat we binnenstapten, waren we verkocht. Een heel idyllisch plekje", vult Annemarie aan.

Na de winterse overnachting hoefde het gezin Volkers niet lang na te denken waar ze hun zomervakantie zouden doorbrengen: in Liempde. ,,We blijven bewust in eigen land. Onze jongste dochter is snel wagenziek en bovendien hebben we geen zin om grote afstanden te reizen. Het is hier een prachtige omgeving." Het verblijf in de zomervakantie beviel zo goed, dat ze dit jaar opnieuw terugkeerden.

KAMPVUUR
Werkzaam in de wegenbouw, is Gerrit elke ochtend om half acht op. ,,Dat is voor mij al uitslapen", grinnikt hij. Steevast fietst hij een rondje door de omgeving. Hij haalt verse broodjes en een krant en zorgt dat het ontbijt op tafel staat als de rest van het gezin rond een uur of negen ook is ontwaakt.

Gerrit: ,,Het landelijke karakter van dit vakantieadres spreekt ons erg aan. We zoeken altijd naar een verblijf bij de boer. Nee, een camping is niets voor ons; we zouden het een straf vinden als we daar zouden vertoeven. Ik ben opgegroeid op een soort boerderij als deze. Dat blijft toch trekken; ik voel me hier echt thuis."

Wie denkt dat de twee tienerdochters zich vervelen tijdens het verblijf met pa en ma op de boerderij heeft het mis. ,,We stoeien met Rosa, het hondje van Dick en Marina en mogen meehelpen om de koeien, de kippen en de haan te voeren. Gisteravond hebben we een kampvuur gemaakt en zelf broodjes gebakken", glundert Lieke.

Rianne vult aan dat zij en haar zus elke dag gaan fietsen, wandelen of skeeleren. ,,In deze omgeving zijn prachtige paden met weinig of geen autoverkeer. Prachtig!" Daarnaast staan er regelmatig uitstapjes op het programma. Aan de hand van de diverse VVV-folders die in De Hopbel op tafel liggen, worden keuzes gemaakt.

Dat ze dit jaar de Liempdse kermis zijn misgelopen vinden de twee meiden wel jammer. ,,Vorig jaar hebben we er veel plezier gehad." Voor hun ouders gingen tijden van weleer herleven toen ze de ouderwetse schommels op het Raadhuisplein zagen. ,,Die zie je bijna nergens meer."

Over hun slaapadres is het Noord-Hollandse gezin zeer te spreken. De oude spanten van de oude dwarsdeelschuur zijn zichtbaar gebleven tijdens de verbouwing. Beide tweepersoons slaapkamers zijn ruim genoeg en datzelfde geldt voor de verblijfsruimte met eetkamertafel en keukentje. ,,En de gastvrijheid van Dick en Marina is optimaal", stelt Annemarie.

KOEVINKJE
Marina van Grinsven vertelt dat de schuur die voorheen dienst deed als graanopslagplaats sinds drie jaar in gebruik is als gastenverblijf. ,,We wonen hier nu negen jaar. Via wethouder Ger van den Oetelaar van de gemeente Boxtel hoorden we dat we de oude schuur konden laten restaureren met subsidie van het Waardevol Cultuur Landschap. Voorwaarde daarbij was wel dat de schuur een openbare functie kreeg. We hadden er bijvoorbeeld een museumpje in kunnen beginnen, maar hebben bewust gekozen voor een gastenverblijf. Het hele jaar door hebben we mensen over de vloer en dat geeft veel gezelligheid."

Inmiddels is het Liempdse koppel ook bezig met het ombouwen van het voormalige kippenhok tot een tweede overnachtingsverblijf. Net als de dwarsdeelschuur bestaat de benedenverdieping uit een ge´ntegreerde kamer en keuken en zijn een toilet en douche. Op de zolderverdieping is een vide gemaakt waar twee personen een slaapplaats kunnen vinden.

Een naam voor het nieuwe gastenverblijf heeft Marina ook al: ,,Het gaat 'Koevinkje' heten. Zo heet een bruine vlinder, maar de naam verwijst tevens naar de vele koeien en vogels in deze omgeving." De familie Volkers is blij met de uitbreiding van de overnachtingcapaciteit. ,,Kan volgend jaar oma ook mee op vakantie", blikken de twee dochters vooruit.

Gastenverblijf De Hopbel is gevestigd aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2 te Liempde en telefonisch bereikbaar via nummer (0411) 63 27 55 en e-mail dobbeleijn@hetnet.nl.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marina van Grinsven (rechts) schuift met haar hond Rosa aan voor een gesprek met het gezin dat deze week vakantie viert in gastenverblijf De Hopbel: v.l.n.r. Lieke, Rianne, Gerrit en Annemarie Volkers uit Waarland.
18 augustus 2005

Print deze pagina

Terug