KINDEREN BOUWEN DROOMHUIZEN IN VENAKKERS

Jeugd timmert en zaagt in bouwdorp Esch

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overzicht van het bouwdorp in Esch.

In Esch is maandag 15, dinsdag 16, en woensdag 17 augustus flinke nieuwbouw gepleegd. Op een braakliggend veld achter de woonwijk Venakkers werden in recordtijd tientallen futuristisch vormgegeven houten huisjes gebouwd. Verkocht konden ze helaas niet worden. De woninkjes werden gebouwd voor het plaatselijke kindervakantiedorp en bleven maar vier dagen staan.

Het gehamer en de opzwepende muziek vanaf het bouwterrein zijn van veraf te horen. Wie dichterbij komt ziet een unieke woonwijk verrijzen. Overal zijn kinderen bezig. Ze zagen, timmeren, verven of verzorgen de inrichting van de huisjes. Elise Evers, Michelle van de Sande en Danique Meeuwsen (allen 5 jaar) zijn daarmee al een heel eind gevorderd en genieten in hun huisje van een bekertje drinken.

Ze hebben een mooie ruime woning gebouwd en fraai ingericht. Boven de deur hebben ze vier kleurrijke plakkaten getimmerd, waarop hun namen staan. Het huis is gecompleteerd met een fraaie brievenbus aan de zijkant. ,,We hebben alles zelf gemaakt, maar onze moeders hebben wel meegeholpen”, zegt Danique eerlijk. Ze kijkt trots naar hun woning.

,,De spullen komen van thuis”, legt Michelle uit. ,,Die mogen dan ook niet verbrand worden op de slotdag.” ,,En de rood-oranje slingers die voor de deur hangen zijn van ons”, vult Elise aan. Het is de tweede keer dat het drietal meedoet aan het bouwdorp. Talent in het bouwen van huizen kan hen niet ontzegd worden. Maar of ze er ook hun beroep van willen maken als ze groot zijn? Elise: ,,Nee, dat denk ik niet.”

Het hoogste bouwwerk in het kinderdorp is gemaakt door Thieu Verstijnen (11) en Peter Broeders (11), samen met hun vriendjes. ,,Dit is de bank van het dorp”, legt Peter uit. Thieu wijst omhoog: ,,Dit gebouw bestaat nu uit drie verdiepingen. Nog hoger gaat helaas niet, anders kan er iets vanaf vallen. Net viel er ook al een plank van ons gebouw af.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Essche kinderen vermaakten zich optimaal tijdens het bouwen van hun hutjes. Ze maakten de meest aparte woningen.

TE KOOP
Vanuit het midden van het dorp kijkt de 12-jarige Harm van der Lee als een vorst over het terrein. Hij is verkozen tot president van het dorp. ,,Mijn taken bestaan uit het houden van toespraken, het afsluiten van het dorp en het aansteken van het kampvuur.”

Hij heeft zijn taak gekregen van de organisatie van het bouwdorp. ,,Uit een hoed moesten we papiertjes pakken waarop functies stonden. Ik pakte deze”, vertelt Harm trots. ,,Dit is het laatste jaar dat we mee mogen bouwen aan dit dorp”, vertelt zijn vriend Mark Vorstenbosch (13) teleurgesteld. ,,We gaan nu naar de middelbare school. Dat is jammer. Maar gelukkig mogen we daarna wel blijven helpen als vrijwilliger.”

Jelle Zandstra (8) en zijn vriendinnetjes Anne Wagenaars en Marjolein van Schijndel genieten van het zonnetje op het dakterras van hun hut. ,,Het idee van dit luxe opgezette huisje komt van Marjolein”, vertelt Jelle. ,,Maar we hebben het met zijn drieën gemaakt.” Anne vult aan: ,,We hebben wel een beetje hulp gekregen van onze papa’s en mama’s.”

Hun huisje ziet er fraai uit en heeft een echt puntdak gekregen. Een grote fluwelen zwarte doek bedekt de omgang en alle muren zijn van binnen bedekt met kleurrijke oranje kleden. Toch zijn ze nog niet klaar. ,,Het dak moet nog versierd worden. Daar gaan we nog op tekenen”, legt Marjolein uit. ,,Dit huisje is trouwens te koop”, vertelt Jelle. Voor 150 euro. Dat is goedkoop, hoor. De meeste huizen kosten veel meer tegenwoordig.” Anne knikt. ,,Maar dan wel zonder alle kleedjes, want die moet ik mee terug naar huis nemen. Die gebruiken we volgend jaar namelijk weer.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Elise Evers, Danique Meeuwsen en Michelle van de Sande (van links naar rechts) hebben hun namen geschreven op de brievenbus van hun hut. Zo willen de meiden voorkomen dat de post verkeerd bezorgd wordt.

TREFPUNT
Gerard Stubbe is een van de organisatoren van het bouwdorp. ,,Met vijftig vrijwilligers helpen we de 290 kinderen hier overal mee”, legt hij uit. ,,We houden hier en daar planken vast, zorgen dat de huisjes een goede fundering krijgen, kijken of alles veilig is en afhankelijk van de leeftijd helpen we kinderen mee met het bouwen.”

Het jeugddorp heeft als thema ’Europees Trefpunt’ gekregen. ,,Net als het dorp zelf enkele maanden geleden willen we hier de verbondenheid van Esch met diverse dorpen in Europa laten zien. Dat doen we door middel van het spelen van een landenspel met de kinderen, door het bouwen van hutjes in de vorm van de toren van Pisa of de Eiffeltoren en het hijsen van de Europese vlag.” Stubbe kijkt tevreden het dorp over. ,,Het is onvoorstelbaar wat voor mooie huizen de kinderen hier bouwen.”

Opa Chris van der Steen neemt een kijkje bij het bouwwerk van zijn kleindochter Anouk van Pelt. ,,Zij heeft samen met nog vier anderen een hele mooie hut gemaakt”, zegt hij trots. ,,Twee ouders hebben hen geholpen met het timmeren, dat ging heel goed. En Anouk heeft vervolgens alles aangekleed.” Hij vind het bouwdorp schitterend. ,,Als ik dit zie zou ik zelf ook wel weer kind willen zijn...”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een populair spel in het Essche bouwdorp was het poepsjoelen.
18 augustus 2005

Print deze pagina

Terug