PETER BERTENS NAAR WK SNOOKER VOOR SENIOREN

’Wereldkampioen? Dan moet er een wonder gebeuren’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Peter Bertens traint voor aanvang van het WK in Bahrein regelmatig in Snookercentrum Boxtel, achter bistro Le Marécage.

Boxtelaar Peter Bertens doet van 15 tot en met 26 augustus mee aan het wereldkampioenschap snooker. Dat evenement vindt plaats in het oliestaatje Bahrein. Omdat de nationale biljartbond weinig geld te makken heeft betaalt hij de reis zelf. Zo’n buitenkans om daar te snookeren wil hij namelijk niet missen. ,,Het is een eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen op zo’n groot toernooi als het WK.”

Dit wereldkampioenschap is alleen bestemd voor spelers tot 21 jaar en voor senioren. Later dit jaar volgt het WK voor de reguliere categorieën dames en heren. Vorig jaar, tijdens het wereldkampioenschap in Veldhoven, was dat anders, vertelt Bertens. ,,Toen hadden ze alle heren, dames en senioren in één toernooi gestopt. Dat dat nu niet het geval is heeft te maken met plaatsgebrek. In Bahrein kunnen ze zo’n grote hoeveelheid spelers niet huisvesten, dus hebben ze het toernooi dit jaar gesplitst. Junioren en senioren in Bahrein en de andere categorieën in Pakistan.”

Bertens had het liever anders gezien. ,,Het is leuker om in een groot opgezet toernooi te spelen, omdat je dan ook andere wedstrijden kunt gaan kijken als je zelf niet hoeft te spelen. Maar goed, uiteindelijk moet je je toch focussen op je eigen wedstrijden.”

Vorig jaar, tijdens het WK in Veldhoven, overleefde Bertens de eerste ronde niet. ,,De tegenstand op wereldniveau is heel zwaar”, legt hij uit. ,,De mensen die bij de senioren spelen hebben in het verleden bijna allemaal een profstatus gehad en zijn al tussen de twintig en veertig jaar aan het snookeren. Ik ben pas begonnen toen ik een jaar of dertig was.” En Bertens is geen uitzondering in het senioren-Oranje. ,,Het niveau van Nederland, vergeleken met die van de rest van de wereld, is daardoor niet bijster hoog.”

Hij bereidt zich op dit WK niet anders voor dan op het wereldkampioenschap van vorig jaar. ,,Tijdens mijn eerste WK-deelname wist ik helemaal niet wat ik ervan moest verwachten. Nu heb ik het gevoel dat ik weet wat voor spanning er op de wedstrijden staat en hoe je je het best kunt voorbereiden op het toernooi. De duels op een wereldkampioenschap zijn heel anders dan de toernooiwedstrijden hier in Nederland. Er zijn officiële scheidsrechters, er zitten mensen aan de tafels om te tellen en er is extra veel publiek op de tribune. Het is allemaal veel officiëler, strak in het pak. Ik heb er inmiddels twee keer ervaring mee. Ik denk dat het daarom nu wat makkelijker is om met de druk en de spanning om te gaan.” Toch legt hij voor zichzelf de lat op het WK laag. ,,Ik hoop dat ik de eerste ronde doorkom. Het is een toernooi waar 32 senioren aan mee zullen doen. Ik zit in een poule van acht. De beste vier daarvan gaan verder naar de laatste zestien. Dat hoop ik te kunnen bereiken.”

VERKNOCHT
De Boxtelaar is op zijn dertigste begonnen met snooker. Hoe kwam hij in aanraking met de sport? ,,Via de televisie. Daar heb ik het een keer op gezien. Toen er in Boxtel een snookercentrum werd opgestart ben ik daar een keer binnengelopen. Vanaf het eerste moment raakte ik aan het spelletje verknocht. Vóór die tijd was ik regelmatig aan het biljarten. Ik heb thuis vanaf mijn twaalfde jaar een eigen biljarttafel gehad en daar speelde ik altijd op. Maar vanaf het moment dat ik de eerste keer gesnookerd heb, heb ik nauwelijks nog een gewone keu in mijn handen gehad.”

Wat maakt snookeren voor hem zo mooi? ,,Het is een spel dat heel erg moeilijk is om te spelen. Je moet jezelf blijven concentreren. Elk partijtje is weer anders en het is een spel waarin je met je tegenstander kunt ’spelen’. Je moet niet alleen je eigen spel goed verzorgen, maar ook je tegenstander uit zijn spel blijven halen. Want als je makkelijke ballen achterlaat, zeker op een wereldkampioenschap, dan maken je tegenstanders breaks van dertig, veertig vijftig of misschien wel honderd punten. Als je dat soort kansen weggeeft, dan is dat zelfmoord.”

Bertens traint vaak in Snookercentrum Boxtel, achter bistro Le Marécage. Je zou verwachten dat Bertens, als Nederlandse seniorentopper, in het Snookercentrum niemand van tegenstand treft. Toch is dat niet zo. ,,Ik speel competitie in een team van vijf spelers die van gelijkwaardig niveau zijn als ik. Met hen speel ik ook mijn trainingswedstrijden. Ik win regelmatig van hen, maar ik verlies óók regelmatig. Ik ben niet iemand die met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. Ik kan van hen wedstrijden winnen, maar ook verliezen.”

WERELDKAMPIOEN
Ondanks het feit dat Bertens tot de top van het Nederlandse seniorensnooker behoort, is hij nauwelijks bekend. Logisch, volgens hem. ,,In Nederland wordt er ook maar weinig ruchtbaarheid aan de sport gegeven. Je ziet nooit iets van snooker op de Nederlandse tv. Op de BBC en Eurosport wel, maar in Nederland is de snookersport niet een sport die hoog aangeschreven staat zoals voetbal en wielrennen. Soms staat er een klein stukje over snooker in de krant, maar het is geen sport die erg bekend is bij de mensen.”

Als hij goed presteert op het WK kan dat natuurlijk snel veranderen, maar rekent Bertens daar niet op. ,,Ik heb niet de illusie dat ik wereldkampioen ga worden. Dan moet er iets wonderlijks gebeuren. De tegenstand op het wereldkampioenschap is daarvoor simpelweg te zwaar. Het merendeel van mijn tegenstanders zijn mensen waarvan ik normaliter niet kan winnen. Een of twee frames wellicht, maar een wedstrijd best of five of best of nine wordt heel erg moeilijk.”

Voorop staat voor hem dus het genieten. ,,Jazeker, dat is het eerste dat ik van plan ben om in Bahrein te gaan doen. Ik weet niet wat ik moet verwachten van dat land. Ik heb via internet het een en ander opgezocht zodat ik weet wat er zoal te bekijken en te doen is. Het is een eilandje in de Perzische Golf, waar het overdag warmer is dan veertig graden en ’s nachts afkoelt tot een graad of dertig. Ik denk dat het daarom te warm zal zijn om buiten het snookeren om wat te gaan bezichtigen. Ik zal wel ergens gaan kijken, maar ik heb geen planning gemaakt van welke dingen ik per se wil zien.”
11 augustus 2005

Print deze pagina

Terug