UITREIKING 'SLUITSTEEN' TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG

Prijs voor historische straatwanden

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze straatwand van de Kapelstraat in Liempde is een van de plekken die is genomineerd voor de Boxtelse monumentenprijs Sluitsteen.

Tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 10 september wordt voor de tweede keer de Sluitsteen uitgereikt. Voor deze Boxtelse monumentenprijs zijn vijftien (delen van) historische straatwanden in de dorpskernen van Boxtel en Liempde genomineerd. In sommige straten maken beide gevelwanden kans op de prijs.

De gemeentelijke Monumentencommissie heeft dit jaar als thema voor de Sluitsteen historische straatwanden aangewezen. De reden hiervoor laat zich niet moeilijk raden. De commissie vindt het van belang om cultuurhistorisch belangrijke panden te beschermen, maar acht het nůg belangrijker om ook de omgeving waarin deze panden staan zoveel mogelijk intact te laten.

Bij het aanwijzen van de nominaties heeft de Monumentencommissie een aantal uitgangspunten in acht genomen. Naast de cultuurhistorische waarde spelen de bouwhistorische achtergronden en de oorspronkelijk bedoelde architectonische vormgeving en de variaties daarin een rol. Daarnaast is gekeken naar de staat van onderhoud; straatwanden die verpauperd zijn geraakt, kwamen niet voor een nominatie in aanmerking.

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van de gepensioneerde architect Piet Snijders uit Boxtel gaat vandaag, donderdag 11 augustus en morgen op pad om een keuze uit de twaalf nominaties te maken. De jury adviseert het gemeentebestuur van Boxtel over de toekenning van de Sluitsteen.

Welke straatwand uiteindelijk met de Sluitsteen (een trofee met juryrapport) wordt vereerd, maakt burgemeester Jan van Homelen tijdens de Open Monumentendag bekend in het gemeentehuis. Alle bewoners van panden die onderdeel uitmaken van een van de genomineerde straatwanden zijn afgelopen week uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

NOMINATIES
In het centrum van Liempde is onder meer een groepje woningen met even nummers aan de noordzijde van de Kapelstraat genomineerd. Daarnaast de panden aan de Pastoor Dobbeleijnstraat die aansluiten op de Vendelstraat en de woningen aan de Oude Postbaan ter hoogte van het Concordiapark.

In de dorpskern van Boxtel komen de volgende straten mogelijk in aanmerking voor de Sluitsteen: Baroniestraat (zuidelijke wand tussen Molenstraat en Pastoor Erasstraat), Breukelsestraat (deel van de zuidelijke wand tussen Stationsstraat en Wilhelminastraat), Prins Bernhardstraat (westelijke wand tussen Bernhardstaete en Herman Brandtstraat), Clarissenstraat (westelijke wand vanaf de Markt tot aan garage Nivo en de oostelijke wand tussen de huisnummers 6 en 16), Stationsstraat (beide zijden in de richting van het station, met uitzondering van bepaalde gedeelten), Burgakker (beide zijden na het smalle deel tot aan de Grote Beemd), Oude Kerkstraat (beide zijden) en Wilhelminastraat (westelijke wand).

Twee leden van de Monumentencommissie, voorzitter Bea Schoenmakers en Jan Swinkels, werken voor Omroep Dommelland aan de samenstelling van een documentairereeks over historische straatwanden in Boxtel en Liempde. De tv-serie wordt later dit jaar door de lokale omroep uitgezonden.

MONUMENTENDAG
Twee jaar geleden werd de Boxtelse monumentenprijs voor het eerst uitgereikt op initiatief van wethouder Ger van den Oetelaar. Omdat het toen het Jaar van de Boerderij was, werden negen bewoners van oorspronkelijke hoeven aangewezen als kanshebber voor de Sluitsteen. De keuze viel daarbij uiteindelijk op Everdien Jaartsveld, die destijds de boerderij aan de Kalksheuvel 26 bewoonde. Met de lokale monumentenprijs wil het gemeentebestuur van Boxtel bereiken dat inwoners meer affiniteit met monumenten krijgen.

De Open Monumentendag, die landelijk op zaterdag 10 en zondag 11 september wordt gehouden, staat dit jaar in het teken van religieus erfgoed. Van de vierduizend monumenten die dat weekeinde hun deuren openen, behoort meer dan de helft tot kerkelijke gebouwen. Het betreft kerken, kloosters, kapellen, pastorieŽn, begraafplaatsen, synagogen en moskeeŽn. In de gemeente Boxtel worden geen activiteiten ontplooid tijdens Open Monumentendag.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook de westelijke gevelwand van de Wilhelminastraat in het centrum van Boxtel is een van de plekken die de jury voor de Boxtelse monumentenprijs onder aanvoering van oud-architect Piet Snijders vanaf de komende week zal bezoeken voor een oordeel.
11 augustus 2005

Print deze pagina

Terug