IMKERS SINT-AMBROSIUS OVERLADEN MET HONING

'Natte zomer garantie voor puik honingjaar'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van een stampvolle bijenkorf.

De imkers van de Boxtelse bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius maken zich op voor een recordoogst. Zelden brachten de bijenvolken zoveel honing naar de kasten. ,,Er zijn imkers die al meer dan honderd kilo honing geslingerd hebben", zegt beheerder Piet Bressers van bijenhal 't Raathuis in wandelpark Molenwijk.

De imkers die de bijenhal bevolken hebben geen klachten over de regenachtige zomer die Nederland moet ondergaan. In tegendeel, de combinatie van natte zomerdagen en temperaturen van 20 tot 22 graden Celsius zijn ideale voorwaarden voor een enorme honingoogst. ,,Uit één kast worden zo maar zestig potjes honing gehaald", vertelt Bressers. ,,Ik heb al tachtig kilo honing uit zes kasten." Naar verwachting wordt tweemaal zoveel honing geoogst als in 2004.

De opzienbare honingopbrengst is een landelijk verschijnsel. Overal merken imkers dat de bijenvolken veel honing naar de kast brengen. ,,Als een zomer veel warme droge dagen kent, verdroogt de nectar en halen de bijen minder op. De omstandigheden zijn nu optimaal omdat het nogal eens regent. De nectar blijft lekker vochtig en kan makkelijk door de bijen opgehaald worden", stelt de beheerder van de Boxtelse bijenhal.

KLANTJES
Tijdens de open dag die bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius zondag 21 augustus organiseert, wordt volop honing verkocht. Maar Bressers benadrukt dat het houden van bijen vooral een hobby is en de imkers niet uit zijn op financieel gewin. ,,Iedereen heeft zijn klantjes; familie, vrienden, buren. Wie heel veel honing overhoudt, kan deze brengen naar opkopers. Die honing komt meestal terecht in reformwinkels. Nee, niet in de supermarkt. Daar vind je meestal buitenlandse honing."

Zorgelijk is de uitbraak van Amerikaans vuilbroed in Noord-Holland. De besmettelijke bijenziekte trof deze regio enkele jaren geleden en leidde tot de ruiming van veel bijenvolken. Ook Bressers moest alle bijen laten vernietigen, net als alle kasten en andere benodigdheden. ,,Ik heb het nu tweemaal meegemaakt en hoop dat het me nooit meer overkomt", zegt hij. De kans dat het vuilbroed vanuit Noord-Holland overslaat naar deze regio is klein. ,,We roepen onze leden op geen bijenvolken te kopen in die regio om alle risico's uit te sluiten."

De open dag van Sint-Ambrosius duurt zondag 21 augustus van 10.30 tot 14.00 uur. Tijdens de open dag verzorgen imkers tal van demonstraties. Verder worden honing en honingproducten verkocht.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Bressers toont een van zijn bijenvolken in bijenhal 't Raathuis.
11 augustus 2005

Print deze pagina

Terug