VEEL WATERSCHADE DOOR NOODWEER

Hagel en regen teisteren delen van Boxtel en Esch

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de showroom van KCD Keukendesign aan de Van Hornstraat stond als gevolg van een lekkage een flinke laag water.

De hevige regenval die vorige week enkele dagen op rij na een broeierige, warme dag in de avonduren ook in deze regio viel, bereikte vrijdagavond het hoogtepunt. Met name in het westelijke deel van Boxtel en in Esch was op diverse plaatsen sprake van wateroverlast en hagelschade. Fikse schade ontstond in het bedrijf van Ton Stolwijk aan de Mijlstraat, waar een deel van het dak van de showroom voor vouwwagens bezweek onder de zware last.

In een strook van enkele honderden meters breed viel vrijdagavond in anderhalf uur tijd 57 millimeter regen. Afgezet tegen een gemiddelde van 70 millimeter neerslag voor de hele maand juli betekende dit een hevige stortbui. Alleen in het West-Brabantse Putte en in Loon op Zand werd volgens de populaire weerman Johan Verschuuren van Omroep Brabant meer neerslag gemeten.

Het bleef in Boxtel echter niet bij regen alleen. Ook hagelstenen kletterden in grote hoeveelheden naar beneden. Door de afwisseling van eerst regen, vervolgens een lading hagelstenen en daarna opnieuw een hoosbui is op veel plaatsen in Boxtel de druk op de hemelwaterafvoer te groot geworden, meldde Leo Veroude van de vrijwillige brandweer. Samen met dertig collega's van zowel de brandweerpost Boxtel als die in Liempde was Veroude vrijdagnacht tot drie uur in touw om op circa 45 tot 50 adressen water uit ondergelopen kelders te pompen. Ook moesten op enkele plaatsen omgewaaide bomen van de weg worden verwijderd. De brandweer was met vier auto's op volle sterkte actief, aldus Veroude.

Ook zaterdag waren de brandweerlieden nog de hele dag in touw om de wateroverlast te bestrijden. Medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel en van Woonstichting Sint-Joseph werden eveneens ingezet na de meldingen van waterschade. De alarmcentrale in Den Bosch raakte overbelast; veel telefoontjes van burgers en bedrijven werden daarom doorgeschakeld naar de meldpost in de Boxtelse kazerne.

AFVOER VERSTOPT

Dat bewoners van de Baroniestraat en de Breukelsestraat voor de tweede keer dit jaar met ondergelopen woningen kregen te maken, is volgens Frits Fastenau, hoofd van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel, deze keer niet te wijten aan de riolering. Begin mei was dat wel het geval. Toen werd juist het riool gerenoveerd op het moment van een wolkbreuk.

Fastenau denkt dat de wateroverlast niet te voorkomen was. ,,In vergelijking met de berichten elders uit het land zijn we er in Boxtel nog goed vanaf gekomen. Wel is duidelijk dat de riolering in de Breukelsestraat blijkbaar erg gevoelig is." De gemeente probeert volgens Fastenau nabij de brug over het Smalwater voor een oplossing te zorgen. ,,We willen de kolk afkoppelen van het riool zodat we in noodgevallen als deze rechtstreeks op het Smalwater kunnen lozen", aldus het hoofd Openbare Werken van de gemeente.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een complete kantoorruimte werd vernield.

Het platte dak van het bedrijfspand van De Vouwwagenspecialist aan de Mijlstraat was vrijdagavond niet bestand tegen de druk van de hagel- en regenbuien. De afvoeren raakten verstopt door de hagelstenen, waardoor het regenwater niet weg kon. Een deel van het dak bezweek onder de zware last van het water. Een kantoorruimte met vier werkplekken van vijf vierkante meter op de eerste verdieping werd geheel vernield. De puinhoop belandde op de begane grond op de plek waar normaliter een kinderspeelhoek staat.

,,Je moet er niet aan denken dat dit op klaarlichte dag was gebeurd met klanten in de winkel", reageerde eigenaar Ton Stolwijk maandag na twee dagen dweilen en ruimen. Hij verwacht dat de schade al snel vijftigduizend euro zal bedragen.

Wat Stolwijk nog het meest bezighoudt, is dat de constructie van zijn in 1999 opgetrokken pand niet bestand bleek tegen het natuurgeweld. ,,Ik ga te rade bij de aannemer die dit pand heeft gebouwd. Zoiets mag toch eigenlijk niet kunnen", stelde de ondernemer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zaterdag werd in het bedrijfspand van Ton Stolwijk het binnengedrongen water weggezogen.

Ook café Den Boer (Corpus) en de showroom van keukencentrum Van der Doelen (Van Hornstraat) liepen forse waterschade op.

POMPEN

Bij Anneke van Alphen op Tongeren stond vrijdag de hele benedenverdieping blank. ,,Het is me in de benen geschoten. Ja, je schrikt behoorlijk. Ik ben nu 73 jaar en heb in mijn leven al heel wat onweer meegemaakt. Maar zo erg als vrijdag nog nooit." Toen ze 's avonds laat de deur opende om de buren om hulp te vragen, stapte Van Alphen tot haar enkels in een dikke laag hagelstenen. ,,Iedereen schoot spontaan te hulp. Gelukkig is de bovenverdieping gespaard gebleven", vertelde de Boxtelse terwijl alle meubels werden weg gesjouwd en de vloerbedekking uit de woning werd verwijderd. Nog nauwelijks bekomen: ,,Dat ik dit nog moet meemaken. Verschrikkelijk toch."

Naast tal van particuliere woningen kregen ook diverse wooncomplexen met wateroverlast te maken. Onder meer in Ten Brueckelen (Annastraat), Van Hornstaete (Van Horstraat) en Wonen Plus (Elisabeth Bas) drong het water naar binnen. Zaterdag moest de woonstichting een loonbedrijf inschakelen om de parkeerkelder leeg te pompen van het appartementencomplex Rentmeester aan de Achterberghstraat, waarvan de eerste bewoners twee weken geleden de sleutel kregen overhandigd. De Deken Broekmanlaan was een van de straten waar het hele wegdek blank kwam te staan.

WÉÉR RAAK

In Esch liepen vrijwel alle lokalen van basisschool Sint-Willibrordus aan de Postelstraat onder water als gevolg van de hevige regen- en hagelbuien. Daarnaast bleef het ook in veertien ouderenappartementen en de lange gang van woonzorgcentrum Sint-Jozef aan het Nieuwland niet droog. ,,Ons complex is tien jaar oud en nog nooit eerder hebben we met wateroverlast te kampen gehad. En nu gebeurt het ons voor de tweede keer in vier, vijf weken tijd. De vorige keer hadden we voor een bedrag van ruim 30.000 euro schade", aldus locatiedirecteur Jan Brands van Sint-Jozef. Vrijdagochtend was juist bij de laatste van de twaalf kamers die in juni blank stonden nieuwe vloerbedekking gelegd. ,,En 's avonds was het weer raak. Onze bewoners raken er erg van uit hun doen. Verdrietig vragen ze zich af hoe dit toch kan gebeuren", vertelde Brands. Een bouwkundig mankement ligt volgens hem niet aan de wateroverlast ten grondslag. ,,Net als vorige maand kwam het water ook nu door doucheputjes en wc-potten omhoog. Nu dit voor de tweede keer is gebeurd, zijn we met de gemeente Haaren aan tafel gaan zitten om te kijken of de riolering wel voldoende is toegerust." Wim de Winter van de Rabobank Boxtel-Liempde had maandag zijn handen vol om alle schademeldingen door te geven aan verzekeraar Interpolis in Tilburg. ,,De telefoon staat roodgloeiend. Naast enkele grote schades zoals bij Stolwijk, zijn het vooral meldingen van waterschade aan plafonds, wanden, vloeren en inboedel. Veel mensen klagen ook over rioolwater dat via de wc werd teruggespoeld", aldus De Winter.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het ingestorte dak van De Vouwwagenspecialist zorgde niet alleen voor veel wateroverlast in de hal, maar ook voor flinke ravage.
4 augustus 2005

Print deze pagina

Terug