EINDHOVENSE DRIEDAAGSE ZORGT VOOR TOPDRUKTE

Woenselse fietsers leggen aan in Liempde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het was dinsdag een komen en gaan van mensen bij café Het Wapen van Liempde. De zevenhonderd deelnemers aan de Eindhovense Fietsdriedaagse hadden daar hun lunchpauze.

Het wedstrijdboekje van de Eindhovense Fietsdriedaagse meldt dat er dinsdag van 11.00 tot 14.00 uur een tussenstop is voor de deelnemers bij café Het Wapen van Liempde. Het blijkt wel dat de meeste deelnemers fanatiekelingen zijn, want al vóór elf uur staan de eerste tientallen fietsen bij de horecagelegenheid aan het Raadhuisplein.

De fietsers vlijen neer op het ruime terras, waar ze in het zonnetje bijkomen van de eerste inspanningen. Onder het genot van een kop koffie of thee vertelt Janny Dekkers uit Eindhoven: ,,Ik wist al heel lang van deze fietstocht, maar dit is pas de eerste keer dat ik eraan meedoe.” Ze glimlacht. ,,De ene keer was het slecht weer, een ander jaar was ik niet genoeg gemotiveerd... Nu moest het er maar eens van komen. Het bewegen en de gezelligheid van alle fietsers onder elkaar spreekt me erg aan.” Ze rijdt de koers zeker uit, belooft ze. Dan staat ze op en loopt naar haar tweewieler. ,,De koffie en appelgebak moeten er weer af gereden worden.”

Plaatsgenoot Karel van Asten, die bij Dekkers aan een tafel zat, kijkt zijn ogen uit in Liempde. Hij is er één keer eerder geweest, maar kan zich dat niet goed meer herinneren. Hij geniet op het terras van Het Wapen van Liempde van de omgeving. ,,Het is hier klein, maar heel goed toeven.”

EENS IETS ANDERS

Bert en Marion Stijnen komen net aangereden en zoeken een plaatsje voor hun fietsen. ,,We zijn via Woensel en Sint-Oedenrode hier naartoe gereden”, vertelt Bert. ,,Een hele mooie route”, vult zijn vrouw aan. ,,Wij komen uit Vught en rijden normaliter alleen in die gemeente en de omgeving ’s-Hertogenbosch. Dit is weer eens wat anders.” Ze kwamen op het idee aan de Eindhovense Fietsdriedaagse mee te doen via een folder. Ze waren niet de enigen, merken ze toen ze zich ’s ochtends bij het beginpunt meldden. ,,Het was om 08.30 uur stervensdruk op het startpunt”, lacht Bert. ,,Nu gaan we even wat drinken en daarna vervolgen we onze tocht. Die leidt via Best naar De Schutskuil bij Oirschot.”

Bijna alle deelnemers aan de door Toerclub Woensel georganiseerde rit zijn volwassenen. De leeftijd varieert tussen de 30 en de 70 jaar. Opvallend is daarom de deelname van Kelly van Hooff (11) uit Geldrop en haar twee jaar oudere nichtje Mandy Brands uit Nuenen. ,,Wij doen mee omdat onze oma meedoet”, legt Kelly uit. ,,Het bevalt ons erg goed”, vult Mandy aan. Met het fietsen van grote afstanden hebben ze geen probleem. Logisch, volgens Mandy. ,,Ik rij sinds een jaar iedere dag van Nuenen naar school in Eindhoven, dus ik heb een best goede conditie.” Kelly hoeft naar haar basisschool maar twee kilometer te rijden, maar ziet er niet tegenop. ,,We rijden hele mooie routes, dwars door de natuur. Dat geniet ik van.” En ook een regenbui weerhoudt het jonge tweetal er niet van de tocht uit te rijden. ,,We hebben onze regenpakken bij, dus we kunnen daar wel tegen.”

De fietsdriedaagse is tot in de puntjes verzorgd. De organisatie heeft zelfs een fietsenmaker met de tocht meegestuurd in de persoon van Ruud Schellekens. ,,Ik pendel iedere dag met mijn busje tussen het beginpunt, de tussenstop en de eindbestemming, zodat ik altijd in de buurt ben om reparaties te verrichten.” Tot op heden heeft hij het erg rustig. ,,Deze mensen zijn ervaren fietsers, hebben ontzettend goed materiaal en onderhouden hun fietsen goed. Ik heb tot nu toe alleen een paar versnellingen aan moeten passen. Het goede weer speelt daarbij een grote rol. Daardoor blijven de banden goed. Bij slecht weer is er normaal gesproken veel bandenwerk voor mij te doen. Nu valt het allemaal reuze mee.”
4 augustus 2005

Print deze pagina

Terug