HACKERS UIT DE HELE WERELD OVERSPOELEN LIEMPDE

’Wij zijn een positieve gemeenschap’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Werken maakt dorstig. Ook op het computercongres What the Hack. Daarom heeft de organisatie massaal frisdrank ingeslagen om de dagen goed door te komen.

De beste computertechneuten van de wereld vertoeven de komende dagen in Liempde. Op landgoed Velder wordt What the Hack gehouden. Dat is een internationaal kampeercongres voor computerfreaks die alles willen weten van de nieuwste snufjes op het gebied van computers en software.

,,Dit is voor de vijfde keer dat What the Hack wordt gehouden”, legt woordvoerder Rop Gonggrijp uit. Dit evenement vindt om de vier jaar plaats. De eerste keer was in 1989, in het Amsterdamse Paradiso. In de jaren daarna is What the Hack steeds groter gegroeid. Dat is ook de reden waarom we sinds 1993 op zoek moeten naar evenemententerreinen om dit festival te organiseren. Zo zijn we ook hier in Liempde terechtgekomen.” Het bevalt de hackers, die deze week kwartier maakten, prima op landgoed Velder. ,,Je hoeft niet in een gebouw te zitten om als computerfreaks samen te zijn. Hier kunnen we heerlijk kamperen in de mooie natuur. ’s Ochtends zie je reeën lopen en konijntjes, dat is mooi.”

De organisatoren van What the Hack verwachten vanaf heden, donderdag 28 juli tot en met zondag 31 juli ongeveer 3.000 deelnemers. ,,De vorige keer kwamen er al meer dan 2.500 mensen op af. Bij mooi weer reken ik zelfs op 3.500 deelnemers”, vertelt Gonggrijp. ,,Het zijn veelal mensen die elkaar al jaren kennen via communities. Deze groep mensen groeit heel hard. Zij zullen hier met belangrijke thema’s bezig zijn, zoals software-patenten en open source-software.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Over het hele terrein van landgoed Velder ligt een wirwar van draden en kabels om alle computermogelijkheden tijdens dit festival mogelijk te maken.

Het zijn dus duidelijk geen hackers die bezig zijn met het verzenden van virussen naar computers of het kraken van bepaalde internetsites. Gonggrijp legt uit: ,,Deze gemeenschap noemt zich al hackers sinds de jaren zestig.” Destijds stond die titel puur symbool voor computerfanaten. ,,Deze hackers hebben aan de basis gestaan van internet, de digitale stad en internetprovider XS4All.”

In de jaren zeventig en tachtig veranderde de naam ineens van betekenis. ,,Dat kwam doordat de media vanaf toen iedereen die een computervirus kon maken ’hacker’ noemde.” Ondanks dat computerfreaks op landgoed Velder duidelijk hackers van de oude stempel zijn, piekert de organisatie er niet over de naam aan te passen om misverstanden te voorkomen. ,,De oude betekenis voldoet namelijk nog steeds”, betoogt Gonggrijp.

COMPUTERTECHNIEK

,,Het doel van de bezoekers aan What the Hack is elkaar ontmoeten in levende lijve, nadat ze jarenlang contact hebben gehouden via de computer. Ook het uitwisselen van informatie en de laatste technologische snufjes is van belang. Wij zijn een positieve gemeenschap en gaan positieve dingen doen: zoals het zelf schrijven van software. Wat ons drijft zijn computers, technologie in het algemeen en in de samenleving en liefde voor de computertechniek.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Iedereen, deelnemers én organisatoren, helpt een handje mee met het opzetten van de vele grote tenten.

What the Hack is een internationaal evenement. ,,Er komen hier veel Nederlanders en Duitsers, maar ook Britten, Belgen, Amerikanen en Denen. Ook andere Europese landen zijn vertegenwoordigd, maar in mindere mate.” De grote Duitse deelname aan What the Hack verbaast Gonggrijp niet. ,,Duitsland heeft een hele grote en actieve hacking-scene. De overheid betaalt daar ook om jongeren de mogelijkheden en de risico’s van computers in te leren zien. Dat is een groot contrast met Nederland, hier gebeurt dat niet. Nederland heeft van vanouds ook een grote hackersgemeenschap, maar hier is het allemaal wat minder georganiseerd dan in Duitsland. Wij zijn daardoor meer onderhevig aan rare beeldvorming.”

What the Hack is een besloten conventie. ,,Belangstellenden mogen wel hierheen komen, maar moeten een kaartje kopen à 150 euro. Dat is duur voor een dagje uit, maar om hier vier dagen te kamperen én een heel leerzaam congres te volgen is dat niet veel. Maar vergis je niet, dit is niet bedoeld voor ’gewone mensen’. Dit is voor computerfreaks die echt congressen willen volgen over de nieuwste snufjes en mogelijkheden.”

UIT DE MOUWEN

Op het festivalterrein staan zeven grote tenten. In eentje is de bar gevestigd. Een aantal jongeren is druk bezig de nodige fusten bier aan te sluiten. Anderen helpen elkaar met het opzetten van slaaptenten. Iedereen steekt de handen uit de mouwen, organisatoren en bezoekers. Vele handen maken tenslotte licht werk.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De organisatie van What the Hack filmt het opbouwen van het terrein.

De Oostenrijkse Sabine Auer is een van de deelnemers. Zij is helemaal vanuit Tirol naar Liempde gereisd om dit evenement mee te maken. Auer is een vaste deelneemster aan What the Hack en weet dus van wanten. Ze wijst naar het grote grasveld. ,,Daar zijn twee grote tenten waarin we duizend mensen kwijt kunnen. Er zijn er twee geschikt voor vijfhonderd mensen en één voor vierhonderdvijftig deelnemers. In al die tenten komen verschillende thema’s aan bod”, legt ze uit. ,,In de ene tent staan lokale onderwerpen centraal, in een andere gaat het over nieuwe computertechnieken en in weer een ander komen sociaal-politieke onderwerpen aan de orde.”

Ze vindt het mooi dat alle deelnemers de handen uit de mouwen steken om van What the Hack 2005 een succes te maken. Ook zelf helpt ze volop mee. ,,We hebben bijvoorbeeld met zijn allen twintig kilometer aan kabels en glasvezelnet van Liempde naar Velder gelegd om dit evenement mogelijk te maken”, lacht ze. ,,Dwars door de sloten heen!”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: What the Hack is kamperen en congressen volgen in één. En ook zelf computeren natuurlijk...
28 juli 2005

Print deze pagina

Terug